Beatles Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 Witam Ostatnio wpadl mi do reki wlasnie taki proc no i trza go bylo "zorganizowac" na plycie soltek 75drv5. No i troszke problemow wyniklo z mojej niewiedzy (ja mam starego durona 600). Na rozpisce z procami pisalo ze trza go ustawic 11x133 (niby takie jest podstawowe). Wiec czy ktos mi wyjasni dlaczego to nie daje 1700MHz?!?!? Moze ktos mi napisze jak to sie ustawia defaultowo, daczego nie magistrala 166itd.... No i oczywiscie co mozna z tym zrobic bez dodatkowych nakladow pienieznych (tzn. jak to podkrecic z wiatrakiem TITAN - bezpiecznie) Dzieki z gory Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 Czyli mamy ofiarę "kampanii" AMD. Athlon 1700+ nie oznacza, że będzie miał 1700MHz. Oznacza to, że będziesz miał procesor 1700+ czyli 1466MHz. Jak to podkręcić? Daj napięcie +0.050-0.100V i idź z FSB do góry.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 Oj Oj Oj !!! Kolego procesory Athlon z nowej serii czyli XP taktowane są niższymi częstotliwościami niż by to mogło wynikać z oznaczenia ! W oznaczeniu jest zastosowany pewny chwyt marketingowy, jeżeli "dużo" pisze to ludzie kupią ! :lol: to jest tak Intel podukuje procki najszynsze, a AMD najwydajniejsze :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 a magistrala dlatego nie 166Mhz bo żaden ze znanych mi procesorów nie obsługuje DEFAULTOWO takiej szybkosci, 166 uzyskuje się po podkręceniu. Wiem o co ci chodzi, myślałeś że jak kupisz DRV5 to wszystko będzie hulać na 166Mhz default ale tu chodzi tylko o pamięci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 a magistrala dlatego nie 166Mhz bo żaden ze znanych mi procesorów nie obsługuje DEFAULTOWO takiej szybkosci, 166 uzyskuje się po podkręceniu. Wiem o co ci chodzi, myślałeś że jak kupisz DRV5 to wszystko będzie hulać na 166Mhz default ale tu chodzi tylko o pamięci nie masz racji !!!!!! Jak ustawi 166 to wszystko będzie hulać ! Inny dzielnik dla PCI i AGP ! Tylko KT333 obsługuje tą magistralę ze zmianą dzielnika ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 właśnie że mam rację, nie słyszałem żeby AMD wypuściło Athlony na 166Mhz. A że VIA umożliwia puszczanie Athlonów na 166Mhz to już zupełnie inna bajka, przecież wyraźnie zaznaczyłem DEFAULT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 właśnie że mam rację, nie słyszałem żeby AMD wypuściło Athlony na 166Mhz. A że VIA umożliwia puszczanie Athlonów na 166Mhz to już zupełnie inna bajka, przecież wyraźnie zaznaczyłem DEFAULT Teraz to się zgodzę ! 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 to cudownie :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 a magistrala dlatego nie 166Mhz bo żaden ze znanych mi procesorów nie obsługuje DEFAULTOWO takiej szybkosci, 166 uzyskuje się po podkręceniu. Wiem o co ci chodzi, myślałeś że jak kupisz DRV5 to wszystko będzie hulać na 166Mhz default ale tu chodzi tylko o pamięci nie masz racji !!!!!! Jak ustawi 166 to wszystko będzie hulać ! Inny dzielnik dla PCI i AGP ! Tylko KT333 obsługuje tą magistralę ze zmianą dzielnika ! Noooo bez przesady Epox 8KHA+ ma dzielnik PCI 1/6.... inaczej jakby dzialaly sprzety przy FSB 200MHz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 nigdy nie widziałem tego Epoxa ale wydaje mi się że max dzielnik w nim to 1/5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 4 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2002 nigdy nie widziałem tego Epoxa ale wydaje mi się że max dzielnik w nim to 1/5Wg. dzialania sprzetu(no chyba ze sprzet moze dzialac przy PCI 42 MHz(jesli sie nie myle??) i wg. danych producenta ma 1/6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 nigdy nie widziałem tego Epoxa ale wydaje mi się że max dzielnik w nim to 1/5Wg. dzialania sprzetu(no chyba ze sprzet moze dzialac przy PCI 42 MHz(jesli sie nie myle??) i wg. danych producenta ma 1/6Jak dobrze pamiętam to producent nigdy nie potwierdził istnienia dzielników 1/5 i 1/6.Ale gdzieś czytałem że jeden koleś to sprawdził sprzętowo (jakimś przyrządem -czyba :? ) no i wyszło że takie dzielniki są,ale jak dobrze pamiętam to nieoficjalnie tylko :) .A nawet przy magistrali 200 to by PCI (bez dzielnika 1/6)wynosiło 40 a nie 42 Mhz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 Oj Oj Oj !!! Kolego procesory Athlon z nowej serii czyli XP taktowane są niższymi częstotliwościami niż by to mogło wynikać z oznaczenia ! W oznaczeniu jest zastosowany pewny chwyt marketingowy, jeżeli "dużo" pisze to ludzie kupią ! :lol: to jest tak Intel podukuje procki najszynsze, a AMD najwydajniejsze :lol: :lol: Jak jest roznica miedzy szybkoscia a wydajnoscia jezeli chodzi o procki ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cana Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 a Ty znów to samo ;) porównia MHz zegara odnosić tylko do procków jednego producenta / im wyżej tym zwykle lepiej / w wypadku róznych producentow jednoznaczne są testy i po problemie pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 nigdy nie widziałem tego Epoxa ale wydaje mi się że max dzielnik w nim to 1/5Wg. dzialania sprzetu(no chyba ze sprzet moze dzialac przy PCI 42 MHz(jesli sie nie myle??) i wg. danych producenta ma 1/6Jak dobrze pamiętam to producent nigdy nie potwierdził istnienia dzielników 1/5 i 1/6.Ale gdzieś czytałem że jeden koleś to sprawdził sprzętowo (jakimś przyrządem -czyba :? ) no i wyszło że takie dzielniki są,ale jak dobrze pamiętam to nieoficjalnie tylko :) .A nawet przy magistrali 200 to by PCI (bez dzielnika 1/6)wynosiło 40 a nie 42 Mhz.Jesli PCI mialoby dzielnik 1/4 najwiecej to przy 200 wynosilo by 50 (proste dzialanie 200:4), a przy 166 42 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 nigdy nie widziałem tego Epoxa ale wydaje mi się że max dzielnik w nim to 1/5Wg. dzialania sprzetu(no chyba ze sprzet moze dzialac przy PCI 42 MHz(jesli sie nie myle??) i wg. danych producenta ma 1/6Jak dobrze pamiętam to producent nigdy nie potwierdził istnienia dzielników 1/5 i 1/6.Ale gdzieś czytałem że jeden koleś to sprawdził sprzętowo (jakimś przyrządem -czyba :? ) no i wyszło że takie dzielniki są,ale jak dobrze pamiętam to nieoficjalnie tylko :) .A nawet przy magistrali 200 to by PCI (bez dzielnika 1/6)wynosiło 40 a nie 42 Mhz.Jesli PCI mialoby dzielnik 1/4 najwiecej to przy 200 wynosilo by 50 (proste dzialanie 200:4), a przy 166 42 No to w koncu jak jest z Epoxem 8KHA+ ?? Ma ten dzielnik 1/6 czy nie ?? Niby producent twierdzi ze na 200 mozna puscic ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2002 Jak jest roznica miedzy szybkoscia a wydajnoscia jezeli chodzi o procki ?Przy szybkosci nie patrzymy na zegar i tu najszybszy jest PIV, a wydajnosc to porownanie prockow o tym samym zegarze. Przynajmniej ja to tak odbieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 6 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2002 nigdy nie widziałem tego Epoxa ale wydaje mi się że max dzielnik w nim to 1/5Wg. dzialania sprzetu(no chyba ze sprzet moze dzialac przy PCI 42 MHz(jesli sie nie myle??) i wg. danych producenta ma 1/6Jak dobrze pamiętam to producent nigdy nie potwierdził istnienia dzielników 1/5 i 1/6.Ale gdzieś czytałem że jeden koleś to sprawdził sprzętowo (jakimś przyrządem -czyba :? ) no i wyszło że takie dzielniki są,ale jak dobrze pamiętam to nieoficjalnie tylko :) .A nawet przy magistrali 200 to by PCI (bez dzielnika 1/6)wynosiło 40 a nie 42 Mhz.Jesli PCI mialoby dzielnik 1/4 najwiecej to przy 200 wynosilo by 50 (proste dzialanie 200:4), a przy 166 42 :oops: :oops: :oops: Oczywiście masz racje.Ale przy 166 to będzie 41,5 (dokładnie). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...