Skocz do zawartości
bukaj

Komputer Do Grania,prosze O Dobre Uzasadnienia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chce zakupic komputer przeznaczony do grania,mam na to 2000zł,z tego co czytalem wybralem taki zestaw,prosze o porady czy cos zmienic,prosze o dobre i konkretne uzasadnienia.

MOBO DFI Infinity nF Ultra II-M2 244.21zł

CPU AMD Athlon 64 X2 5000+ Bribsane 348.37zł

RAM GoodRam PRO x2 1gb 800mhz 172.34zł

GRAFIKA ZONTAC AMP GeForce 8600GTS 545,10zł

HDD Maxtor Diamond Max 10 6V250F0 205zł

DVD-RW LiteOn DH-20A3P 87zł

Zasilacz Thermaltake TR2 RX 450W W0146R 209.72zł

Obudowa Thermaltake Mambo czarna VC2000BNS 147zł

razem 1958,74zł

Moje uzasadnienie,

Plyta glowna-bardzo dobra do overclockingu,stabilna,oblusguje AMD Athlon Bribsane

CPU-cena,bardzo dobry overclocking,nie ustepuje duzo od konkurenta

Ram-cena,radiator,

Grafila-zaraz za Gainwordem najlepsza z 8600GTS,fabrycznie podkrecona,cena,

HDD-przedewszystkim 16mb cachu,cena

DVDRW-bez roznicy najtansze,sprawdzone,

Zasilacz-markowy,tani,prawdziwe 450W,

Obudowa-nie chce jakiegos chinskiego plastikowego gowna tylko porzadna obudowe,cena rowniez bardzo niska

Bardzo prosze o odpowiedz co najwyzej zmienic zebym sie zmiescil w tych pieniadz tj, 2000zl,prosze o naprawde dobre uzasadnienia,serdecznie pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak krecisz to bierz c2d.

Mobo Gigabyte P31 Ds3l (Albo tak jak pisze Orgiusz Msi..)

Procek e2160

Grafike jak juz to Palit 8600gt Sonic + . Sam sobie zrobisz GTS.

Dysk wybral bym WD 250/320GB . Na prawde dobry i szybki.

Co do zasilacza to nie wiem czy on ma na prawde 450w ;) Bral bym cos pewniejszego typu Be Quiet / Corsair 450w.

Edytowane przez xacti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOBO DFI Infinity nF Ultra II-M2 244.21zł

Plyta glowna-bardzo dobra do overclockingu,stabilna,oblusguje AMD Athlon Bribsane

nie chce sie bawic w zadne,podkrecania,itp a e2160 padnie predzej czy pozniej podkrecony...

Czegos tu nie rozumiem.

Poza tym kazdy procek pada z oc czy bez oc. A co za roznica czy stanie sie to po 10 czy 15 latach?

[ Tym razem ja bylem szybszy ;), @Orgiusz ]

Edytowane przez xacti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to klocisz sie z samym soba bo w pierwszym poscie argumentujesz wybor Infinity nF Ultra II :arrow: Plyta glowna-bardzo dobra do overclockingu

Wszystko pada nawet nie podkrecone jak sie nie ma pojecia do sprzetu. A zywotnosc po OC z glowa skraca sie o tyle, ze przy dobrych wiatrach wytrzyma 2 nastepne podstawki CPU...

Jak chcesz maszynke do grania to moze lepiej rozejzyj sie za x0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no ciekawy gość z ciebie nie ma co :D

Wiesz skąd się bierze zwykle OC sprzętu ?

Stąd że producent:

A produkuje high end i low end z niziutkim mnożnikiem (proce) na tej samej taśmie

B zostawia margines bezpieczeństwa tak aby sprzęt był na pewno stabilny

a + b = OC C2D na codzień 3-3,2 Ghz.

Udaj się proszę do podlinkowanych przez Orgiusza zestawów i daj spokój ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra panowie to polecimy z rozpedu.

w E2180 w apollo za 280 zl

do tego jakas dobra plyta do 450zl

oczywiscie 2x1GB jakis sie znajdzie

grafika -- tutaj najpradopodobniej 8600Sonic+ w agito za 370zl,

zastanawialem sie jeszcze nad 8800Gt no ale to i tak w wariancie optymistycznym z 800zl wiec moze lepiej teraz wydac te 370 zl no i za rok jak juz wyjdzie cos normlanego pod DX10 to kupic jakas karte kolejna za 400 czy 500zl i wyjdzie na to samo.

Sądzicie ze za rok karta pokroju 8800GT bedzie kosztowala 400zl czy moze za ta cene cos lepszego kupimy ?

To samo tyczy sie procka. W styczniu wychodza Penryny wiec pewnie zima 2008 da sie kupic jakiegos dobrego procka za 400zl.

CZy uwazacie ze strategia kupienia teraz dobrej plyty głownej + zasilacz + ram i do tego przecietnego procka i grafy a za rok wymiana na cos mocniejszego jest sluszna, dobra i prawdopodobna ?

Na tym E2180 i 8600GT chyba da sie przezyc rok ? Procek na 3GHZ na jakims lepsyzm chlodzeniu bedzie działal ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za płytę już teraz wystarczy dać 250: GA-p31-ds3l. Ewentualnie coś na p35 ale ja bym nie dokładał ;p

Procek 2180 pójdzie na 3 Ghz.

Ewentualnie podbicie napięcia i chłodzenie hp-100 i raczej nie powinno tu zagrozić zjawisko fsb walla (przykre szczególnie przy 2140).

Ramy np. takie albo za 85 800Mhz.

Myślę, że tak może właśnie być tzn. 400zł za 8800gt za rok.

Zależy jak bardzo się nastawiasz na nowe tytuły 8600 gt pozwoli na grę pewnie tylko na med/low patrząc po Crysis.

oops

Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

strasznie tanie sa te Kingmax-y az nie wierze. Rzeczywscie brac je ? Tak dobrze się kręcą ? Przy takiej cenie to bym sie nawet na 4GB skusił. Taniej to juz chyab nigdy nei da sie kupic 1Gb ramu a kiedys 4 GB bedzie przydatne.

co to jest fps wall ?

Procek zalezy mi zeby poszedl na 3GH bo komputer w sumie jest dla mojego brata a on maniakalnie gra w CS i teraz che sie przerzucić na CS-Source no i chodzi o to zeby mial bardzo duza plynna i nie spadalo mu ponizej 100FPS. Tylko po to w sumie jest kupowany komputer :). HL a zwlaszcza Source w trybie online potrzebuje bardzo dobrego i szybkiego procesora. Dlatego chce miec te 3Gh. Czy jezeli kupie cos w sklepie komputerowym, odpakuje, podlacze to moge to zapakowac i im odeslac w ciagu 10 dni ? Jezeli tak to kupie zobacze czy pojdzie na 3GHz a jak nei to odddam. :)

Dlaczego jakas plyta za 250 zl ? Chcialbym zeby plyta którą teraz kupie stanowila podstawe do dalszej rozbudowy procesora i karty graficznej.

Tak jak pisalem - za rok czy jakos tak Penryn ( najlepiej 4 jajca ) + karta lepsza od aktualnego 8800GT. Sądze ze te pelerynki bedą smigac na 4,5 spokojnie.

Bo moge wydac teraz wiecej kupic E4400 lub nawet jakies E6xxx z 4MB cach i do tego moze nawet za miesiac 8800GT. Wtedy wydam na komputer z 700-800 zl wiecej. Wydaje mi sie jednak ze taka maszyna za rok i tak bedzie srednio nadawala sie do wysionego grania a za 2 lata juz bedzie zlom.

Kupie teraz czegos tanszego, sprzedanie tego (nawet za grosze) za jakies czas i kupienie za mniej wiecej rok czegos za 800 - 1000 zl. Wydaje tyle samo pieniedzy w ciagu 2 lat na komputer

wariant I teraz 1600 + 1000 za rok = 2600

wariant II teraz 2600 + 0 za rok = 2600

wiec wolalbym miec jakas lepsza plyte glowna do OC. Taka za 250 chyab nei da rady.

Podsumowanie E2180

Płyta głowna - nie mam pojecia cos do 450 zl

Ram - te Kingmaxy albo 2GB albo 4GB 160 lub 320 zł

Grafika - Sonic+ 8600 bo radek podobno CS-Source jest lepszy ale ma chyab za duze problemy ze sterownikami 370zl

Zasilacz - tutaj tez wlasnie nei wiem ale chce cos dobrego.

Prosze o ostateczna ocene moich (skomplikowanych ) planow :)

Z góry dziekuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to jest fps wall ?

Procek zalezy mi zeby poszedl na 3GH ...

Tak jak pisalem - za rok czy jakos tak Penryn ( najlepiej 4 jajca ) + karta lepsza od aktualnego 8800GT. Sądze ze te pelerynki bedą smigac na 4,5 spokojnie.

wiec wolalbym miec jakas lepsza plyte glowna do OC. Taka za 250 chyab nei da rady.

Podsumowanie E2180

Ram - te Kingmaxy albo 2GB albo 4GB 160 lub 320 zł

Grafika - Sonic+ 8600 bo radek podobno CS-Source jest lepszy ale ma chyab za duze problemy ze sterownikami 370zl

Zasilacz - tutaj tez wlasnie nei wiem ale chce cos dobrego.

Fsb wall - Obecnie w podkręcaniu procków występuje zjawisko braku tolerancji wysokiego fsb.

Gdyby tego nie było to mu dodajesz napięcia ewentualnie zmieniasz chłodzenie i powinien iść.

Fsb wall może być na tyle upierdliwy że nie podkręcisz na dobrej płycie 2160 powyżej 2,7.

Patrz post jupijupi.

Tam fsb wall wisi na 2700/9=300. Po prostu jakby nożem obciął i ani nic więcej.

Chcesz na pewno 3 Ghz ? Napisz do Lanca sprzedaje selekty.

ga-p31-dsl3 wystarcza do OC 21xx aczkolwiek do quada pewnie już nie wystarczy (za słaba sekcja zasilania).

Jeżeli ma być płyta do przyszłej rozbudowy to:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=248304

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=248304

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=248179

Ja nieśmiało stawiam na Blood-iron P35-t2rl ale mnie ten segment nie interesuje [;

I kingmaxy bym wziął 800Mhz - są 6 zł droższe.

Ide sie zebrać w sobie ;p

Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOBO MSI P35 NEO2-FR 348zł

CPU Intel Core 2 Duo E6550 2,33 GHz 525zł

RAM GoodRam PRO x2 1gb 800mhz 172.34zł

GRAFIKA PALIT 8600GT SONIC+ 355.36zł

HDD Maxtor Diamond Max 10 6V250F0 205zł

Zasilacz ModeCom Feel III 500 138zł

razem 1977,7zł

Edytowane przez bukaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z roznych sklepow,ale najczescie z apollo,to sa ceny ze skapca, a ja i tak bede bral sprzet z hurtowni,,,

Ostatecznie wybralem taki zestaw,w styczniu zakupie taki wlasnie komputer,chyba ze cos wyjdzie konkurencyjnego w nizszej cenie :P

MOBO Gigabyte GA-N650SLI-DS4 360zł

RAM DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2 CL4 245zł

GRAFIKA ASUS EN8800GT/G/HTDP/512M/A PCI-E 512MB 880zł

HDD Western Digital WD2500YS Caviar RE 217zł

razem 2599zł

Edytowane przez bukaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Ale złom! Jedynie grafa i ram są sensowne, reszta to beznadzieja.

Zmieniamy mobo na jakąś z P35, proca na E2160, dysk na seagate, zasilacz na coś MARKOWEGO i to samo robimy z napędem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z roznych sklepow,ale najczescie z apollo,to sa ceny ze skapca, a ja i tak bede bral sprzet z hurtowni,,,

Ostatecznie wybralem taki zestaw,w styczniu zakupie taki wlasnie komputer,chyba ze cos wyjdzie konkurencyjnego w nizszej cenie :P

MOBO Gigabyte GA-N650SLI-DS4 360zł

razem 2599zł

Widzę że następnego użytkownika przekabacili na intela :D choć tak naprawde ani razu nie widziałem w czym tak naprawde intel jest lepszy bo po co podkręcac proca jak i tak jest gorszy od AMD :) jaki jest sens łączenia proca z mostkiem :( a później z ramami :D pozatym procki intela nie maja hypertransport.

W styczniu bodajże ma wyjść peryn ;) zmienią tylko to że proces technologiczny nanotechnologi zejdzie do bodajże 45 nm, Zamiast procki być tańsze bo z jednego wafla krzemowego wyjdzie wiecej tranzystorów to proc tak czy siak ma kosztować więcej niż 1 tyś zł

Edytowane przez M.G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale złom! Jedynie grafa i ram są sensowne, reszta to beznadzieja.

Zmieniamy mobo na jakąś z P35, proca na E2160, dysk na seagate, zasilacz na coś MARKOWEGO i to samo robimy z napędem.

ty wez sie walnij w glowe czlowieku co ty gadasz,e2160 to jest dopiero zlom!!!!!!!ja nie chce nic podkrecac,

e6550 jest duzo lepszy od e6400 a tu widac ze e6400 jest porownywalny e2160,pozdrawiam

Dołączona grafika

Edytowane przez bukaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Walić to sobie możesz-reszte jak masz mi do powiedzenia to chodź na PW!

Proc jest nieopłacalny, płacisz za dodatkowy cache który nic nie daje, 6XXX to jest to samo co 4XXX i 2XXX, jest ta sama architektura.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po intensywnych rozmowach,na mircu doszedlem do takie wniosku :D

MOBO MSI P35 NEO2-FR 348zł

CPU Intel E2180 2,0 281zł

Zasilacz Chieftec GPS-450AA-101A 450W 154zł

Chłodzenie SCYTHE MUGEN 149zł