Skocz do zawartości
Havoc

Swap Zasilacza ;>

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę i myślę co i jak w ogóle mam zrobić i nie potrafię wymyślić. Opiszę problemik.

Otóż, mam kompa którego chce postawić u rodzicielki w biurze ale...nie ma monitora innego niż taki jeden fajny zasilany z...zasilacza, czyli metodą na dinozaura :/

Biorąc pod uwagę to, że 200W zasilacz pamiętający czasy T-Rexa nie uciągnie raczej nowego sprzętu myślę o przeniesieniu zasilacza ze starej budy do nowej, tak aby napędzał sam monitor i tutaj pojawiają się wątpliwości z zakresu BHP ;D

1. Co mam zrobić kiedy od zasilacza biegnie kabel i prowadzi do włącznika na obudowie (nie ma to jak standardy AT) i nie ma jak nawet zdjąć przedniego panelu bez używania młotka i piły.

2. Czy bezpieczne jest podpięcie pod zasilacz samego monitora? W końcu molexy byłyby wolne, więc teoretycznie brak obciążenia dla zasilki...patrząc w jego wnętrze chyba mam rację, bo od wejścia na 220V idzie wiązka do wyprowadzenia na monitor, więc to chyba sama przejściówka jakby. Czy podłączać w razie czego np. Floppa do zasilki?

3. Czy ja w ogóle dobrze kombinuję? Wiem, że łatwiej kupić normalny monitor zasilany z sieci ale..cóż, chcę to zrobić w ciągu 1dnia a nie 10 :/

4. Może jest jakaś przejściówka żeby ten monitor jednak do sieci wczepić? Albo wystarczy zasilacz rozebrać i wymontować wejście na 220V i wyjście na monitor...?

Czekam na propozycje :D Może coś się uda "zmodować" ? :)

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Biorąc pod uwagę to, że 200W zasilacz pamiętający czasy T-Rexa nie uciągnie raczej nowego sprzętu myślę o przeniesieniu zasilacza ze starej budy do nowej, tak aby napędzał sam monitor i tutaj pojawiają się wątpliwości z zakresu BHP ;D

(...)

btw. juz w drugim blizniaczym topicu Msc_ uswiadamial cie..

to "zasilanie monitora przez zasilacz" to zwykla zwora - zasilacz robi za przelotke

Zasilacz z wtyczka zasilania monitora nie zasila monitora, posiada jedynie wbudowana przejsciowke. Najlepiej rozbierz ten zasilacz i sam zobacz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi