Havoc Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2007 (edytowane) Myślę i myślę co i jak w ogóle mam zrobić i nie potrafię wymyślić. Opiszę problemik. Otóż, mam kompa którego chce postawić u rodzicielki w biurze ale...nie ma monitora innego niż taki jeden fajny zasilany z...zasilacza, czyli metodą na dinozaura :/ Biorąc pod uwagę to, że 200W zasilacz pamiętający czasy T-Rexa nie uciągnie raczej nowego sprzętu myślę o przeniesieniu zasilacza ze starej budy do nowej, tak aby napędzał sam monitor i tutaj pojawiają się wątpliwości z zakresu BHP ;D 1. Co mam zrobić kiedy od zasilacza biegnie kabel i prowadzi do włącznika na obudowie (nie ma to jak standardy AT) i nie ma jak nawet zdjąć przedniego panelu bez używania młotka i piły. 2. Czy bezpieczne jest podpięcie pod zasilacz samego monitora? W końcu molexy byłyby wolne, więc teoretycznie brak obciążenia dla zasilki...patrząc w jego wnętrze chyba mam rację, bo od wejścia na 220V idzie wiązka do wyprowadzenia na monitor, więc to chyba sama przejściówka jakby. Czy podłączać w razie czego np. Floppa do zasilki? 3. Czy ja w ogóle dobrze kombinuję? Wiem, że łatwiej kupić normalny monitor zasilany z sieci ale..cóż, chcę to zrobić w ciągu 1dnia a nie 10 :/ 4. Może jest jakaś przejściówka żeby ten monitor jednak do sieci wczepić? Albo wystarczy zasilacz rozebrać i wymontować wejście na 220V i wyjście na monitor...? Czekam na propozycje :D Może coś się uda "zmodować" ? :) Edytowane 30 Października 2007 przez Havoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2007 A nie dało by się kabla zasilania z tego monitora podpiąć do kabla takiego jak ten który dostarcza prąd do Twojego kompa? Prościej się nie da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 Jasny gwint! W życiu bym na to chyba nie wpadł :D Dzięki wielkie!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 (...) Biorąc pod uwagę to, że 200W zasilacz pamiętający czasy T-Rexa nie uciągnie raczej nowego sprzętu myślę o przeniesieniu zasilacza ze starej budy do nowej, tak aby napędzał sam monitor i tutaj pojawiają się wątpliwości z zakresu BHP ;D (...) btw. juz w drugim blizniaczym topicu Msc_ uswiadamial cie.. to "zasilanie monitora przez zasilacz" to zwykla zwora - zasilacz robi za przelotke Zasilacz z wtyczka zasilania monitora nie zasila monitora, posiada jedynie wbudowana przejsciowke. Najlepiej rozbierz ten zasilacz i sam zobacz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...