Skocz do zawartości
Rocky

GF czy nie GF

Rekomendowane odpowiedzi

1. Dostalem dzisiaj troche kasy i myslalem zeby cos dokupic do kompa. Mam strasznie stara karte graf. (riva tnt2) chcialem ja zamienic na Gf4 MX440, bo slyszalem ze radeon 9700 pro bedzie sie "dlawil" na moim procku (duron 700). oplaca mi sie kupowac GF4 mx440 czy moze cos innego?

2. Jaki HDD jest lepszy (szybszy itp :P)

IBM 120GXP 60 GB 7200 RMP, bufer 2mb, czas dostepu 8,5 ms czy

Barracuda IV (nie wiem o nim nic bo kolega tylko polecal)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

co "eee"? radeona? a nie bedzie sie ekhm.. dlawil? :D

skoro masz na niego kase to bedzie baaaaaaaardzo przyszłościowy zakup ale możesz też tę kasę rodzielić na całego komopa czyli kupić proca płytę pamięci no i kartę garfiki i tu ci polecam radka 8500 najleiej od herculesa albo bulid by.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta zeby kupic to co mowisz to musialbym miec z 10,000 kr :) ok wezme radka... ide w poniedzialek kupic :D

No ale jak kupie radeona to nie bede mial kasy na dysk a 20 gb jak na moje gry + filmy + 2 windowsy + programy + FTP to troche malo... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie szkoda Ci kaski na taki wypas to bierz tego radka, ale jesli z tych 2100kr chcesz uzyskac najlepsze FR, to jednak wartoby kupic cos w stylu radek8500/9100 + lepszy proc (oczywiscie biorac pod uwage polskie proporcje cenowe - nie wiem czy u Szwedow za cene R9700 mozna kupic AXP1700 Tbred+plyta+DDR256+R8500 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz wątpliwości to zerknij tu

moim skromym zdeniem nie warto tak inwestować.

Lepiosje kupić teraz rakda 8500 i do tego 512MB ram ui Athlona 1,7+ bo i tak zanim byś , po kupnie radka 9700 mia na proca i reszte, kupił to na co0 sie przymierzałeś to grafika ci tak stanieje że tą9700 kupisz za 400-500zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

1. Dostalem dzisiaj troche kasy i myslalem zeby cos dokupic do kompa. Mam strasznie stara karte graf. (riva tnt2) chcialem ja zamienic na Gf4 MX440, bo slyszalem ze radeon 9700 pro bedzie sie "dlawil" na moim procku (duron 700). oplaca mi sie kupowac GF4 mx440 czy moze cos innego?

2. Jaki HDD jest lepszy (szybszy itp :P)

IBM 120GXP 60 GB  7200 RMP, bufer 2mb,  czas dostepu 8,5 ms czy

Barracuda IV (nie wiem o nim nic bo kolega tylko polecal)

1. Srol no fakt r9700 pro to ciut chybiona inwestycja ale jezeli masz tyle kasy wez epoxa 8rda+ + jakis xp 1700 xp plus 2 x 256 ddr 333 (do duala i o/c) i radeona 8500 herculesa

2. Przy trwoim budzecie (radeon 9700 pro) 2 x wd cawiar 80 bg 8 mb cache

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LUDZE CZYTAJCIE!!!

Cytat

a ile tej kasy masz??

Cytat

2100 kr = jakies 1000 zl 

BTW: radeon 9700 kosztuje 2200 kr

a do tematu to zastanów sięco ci bardziej teraz potrzebne, dysk i dużo miejsca, czy może wypasiona grafika. Sama modernizacja procka i mobo niewiele ci da przy takej grafie, na 1700+, 8rda i jakieś pamiątki spokojnie starczy, ale do tego na jakąś lepszą grafe to już nie.

Moja propozycja to:

- dysk który podałeś

- radek 8500le albo nawet full, jak starczy (BBA lub hercules, jak ktoś wyżej pisal)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Connect 3D ATI Radeon 9000LE 128Mb 200MHz DDR/ 250MHz Core VGA/DVI/TV - 1190kr :)

Connect 3D ATI Radeon 9000 Pro 64Mb 275MHz DDR/ 275MHz Core VGA/DVI/TV - ta sama cena

Ktory lepszy bylby , a moze zaden? :)

Tak mysle ze chyba kupie ten dysk 80gb, tego radka a procka i mainboard na dzien dziecka albo na urodzinki sie zalapie LOL :D

Zreszta moe sami mi doradzicie: http://www.jmedata.se/default.asp?store=butik Na poczatku wybieracie strzalke w LEWO! (Butik priser)

Tylko przetlumacze :P

Moderkort = Plyta glowna

Grafikkort = grafika

Minne = pamiec

Hårddiskar = HDD

CPU = wiadomo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w zyciu nie bierz radeona 9000. skoro on kosztuje 1190 kr = 500 zl to tak jak w polsce, a lepiej w polsce juz kup radeona 8500 tak jak ci wszyscy radza. Skoro miedzy r9000 a r9700 jest taka roznica to albo bierz r9700 i pozniej modernizuj reszte albo ....... sam nie wiem, na moj gust 500 zl za r9000pro to duuzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym kupil radeona 9100

dysk 80gb maxtora 8mb (a 20gb sprzedac)

i jeszcze by starczylo na athlona 1700+

na tej plycie ruszy napewno

w przyszlosci zmienic mobo i pamiec na ddr

najbardziej przyszlosciowa inwestycja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy GF4 Ti4400 tez jest spox? Dam przyklad:

w demie UT2003 na moim opbecnym sprzecie w MINIMALNYCH DETALACH (640x480 itp) sprzed wyciagal jakies... 10-20 FPS to czy z GF4 ti4400 wyciagnie miz .... 30-40? :D:P (bosh ale ja mam pytania :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No prawde jest taka że tak czy inaczej nie obejdzie się bez wymiany calego sprzętu. A komp i tak bedzie działał tylko tak szybko jak jego najwolnejszy element. Więc ja zaczął bym od proca i mobo + ram. przecież od razu nie musisz brać 512MB wieź 256MB. Proca XP 1,7+ mobo z DFI albo ECF na KT400 albo SiS746. No i na SIS 746 jest jeszcze Asrock w polsce za 309zł wyśle że to by było naj lepsze rozwiącanie a potem HDD i grafa wszystko po koleji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak podkreci proca to jeszcze troche pociagnie

pamieci tez na razie starczy (256mb)

jednak najslabszym komponentem jest tutaj grafa i ja bym ja zmienil na poczatku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam panstwa z mojego calkowicie nowego kompa :)

Tak jak mi doradziliscie kupilem:

Athlona 2000+

Asus a7v333-x

512 MB DDRAM

Geforce 4 Ti 4200

Western Digital SE 80 GB

:D yeah ale odjazd :)

Oczywiscie wydalem chyba 6000-7000 kr ale mi rodzinka dolozyla :)

Dziex wielkie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba mas zpodpis jakiś nie tegezzz.... w podpisie a2000+ a piszesz o d700

lepiej na tę płytkę zarzuć a1700+ puść go na 256 ramu a za resztę kup grafę radka jakiegoś, bezproblemowo powinno pójść, to nie intel żeby co 500 MHz nowe gniazdo procesora wypuszczać, antek pójdzie na sdr.

a o dyskach jes aktualny temat na forum. na WDC masz 3 lata gwarancji, na baracudę V rok ale ludzie używają baracud i są zadowoleni. no i ta cisza..... nie to co caviary !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Witam panstwa z mojego calkowicie nowego kompa :)

Tak jak mi doradziliscie kupilem:

Athlona 2000+

Asus a7v333-x

512 MB DDRAM

Geforce 4 Ti 4200

Western Digital SE 80 GB

:D yeah ale odjazd :) 

Oczywiscie wydalem chyba 6000-7000 kr ale mi rodzinka dolozyla :)

Dziex wielkie!

2 pierwsze komponenty sa do [gluteus maximus] :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...