Skocz do zawartości
ZipQ

Problem Z Instalacją Winxp Sp2 Na Sata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z zainstalowaniem systemu Windows xp sp2, na dysku sata ( maxtor diamond 9 ), na płycie asus p5vd2-mx. Przed instalacja utworzyłem programem Partition magic 3 partycje ( 1. 8 gb na system, 2. na dane brata, 3. na moje dane - wszystkie partycje są pod ntfs ). Dysk w bios-ie ustawiony jest na IDE. Podczas instalacji, w momencie wyboru partycji na której ma być postawiony system, gdy wybieram dysk c, pokazuje się informacja że partycja nie jest zgodna z systemem Win XP. Po jej usunięciu i utwozeniu surowej partycji, jest to samo.

Proszę o pomoc, z góry dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe plyty glowne nie wymagaja podawania sterownikow podczas instalacji. W biosie jest opcja pozwalajaca emulowac srodowisko ide dla dysku sata. Stawia sie wtedy system normalnie tak jakby byl to dysk ata po czym stery wgrywa sie spod systemu, robi restart i w biosie przelacza dysk normalnie w tryb sata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe plyty glowne nie wymagaja podawania sterownikow podczas instalacji. W biosie jest opcja pozwalajaca emulowac srodowisko ide dla dysku sata. Stawia sie wtedy system normalnie tak jakby byl to dysk ata po czym stery wgrywa sie spod systemu, robi restart i w biosie przelacza dysk normalnie w tryb sata.

Niedługo będę wgrywał XP SP2. Płyta Intel P-35. Chcę utworzyć RAID0 i chciałbym, żeby działało NCQ. Wiem,że trzeba włączyć w biosie AHCI i co dalej? Nie trzeba podawać żadnych sterów podczas instalacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi