Skocz do zawartości
Gość mich83

Program Do Zmiejszania Obrotów Dysku.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy istnieje jakiś program umożliwiający zmniejszenie obrotów twardego dysku w notebooku. Chodzi mi o zmniejszenie obrotów z 7200rpm do 5200rpm albo jeszcze lepiej 4200rpm w celu zmniejszenia poziomu wydzielanego hałasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry chłopie, ale masz obsesję - może egzorcysta potrzebny ?

a jeżeli nie chcesz proponuję wywiercić w obudowie dysku otwór włożyć jakiś śrubokręt - myślę, że tarcie spowolni jego pracę

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem ciekaw tej zgrizliwosci. Swego czasu pamietam ze byly takie programy do dyskow pctowych wlaczajacych opcje silent czy cos takiego, czy tez odblokowujace jak ktos wolal glosniejszy ale wydajniejszy. Wiec nie rozumiem co w tym takiego dziwnego. Obsejse niektorych przybieraja o wiele absurdalenisjzy poziom od checi znalezienia takiego programu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, mnie też czasem laptop przeszkadza jak nie mogę zasnąć a prowadzę nocny downloading ;-)

Wtedy wynoszę go do innego pokoju/kuchni/łazienki albo na korytarz i problem z głowy...

Ale to bardziej już wiatraczek "hałasuje" niż dysk...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale skoro ktos szuka ciszy to po co w pierwszej kolejnosci w ogole kupowal 7200rpm?? Od razu trzeba bylo kupic najwolniejszy dysk, przeciez nie po to robia 7200 zeby je temperowac do 4200. Myslec, ludzie, myslec.

Czyli co jak chce ciszy to mam kupic niewydajny dysk? A jak bede potrzebowal wydajnosci to co? Nie przelacze wowczas na 7200 gdy kupielm 4200. Tym sposobem mozna miec dwa w jednym. Proste i logiczne, niezle przemyslane. Wkoncu nie zawsze potrzebna jest wydajnosc, czasem cisza jest wazniejsza.

No tak o wiele mniej absurdalne jest wynoszenie lapka do innego pokoju gdy zbyt halasuje :P Zamiast wlaczyc progamik ktoy to zniweluje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jasne tyle ze cena tego cuda jest conajmniej "niezła". Za dysk 70 gb trzeba zapłacić tyle co za dobrego notebooka ;/

Co do tematu: W nhc w zakładce "hard disk" jest taka funkcja "acoustic management". Ustaw na quiet i zobacz czy jest ciszej :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi ale, o czym wy ludzi piszecie? maSTHa212 to ty pomyśl zanim coś takiego napiszesz , bo widze że chcesz zabłysnąć ale ci nie wychodzi. Chce mieć wydajny dysk taki jak w stacjonarnym PC ale tez chciał bym żeby w nocy nie przeszkadzał. Coś w tym dziwnego? Jest dokładnie tak jak napisał marioking , chciał bym mieć wydajność i cisze. A przenosić do innego pokoju nie mam za bardzo jak. Dysku SSd tez nie kupie z wiadomych powodów. Więc sorry ale jedyną sensowna odpowiedz to napisał tylko marioking.

Co do przesadzania może i troche przesadzam. Ale nie mam jeszcze tego laptopa i niewiem jak to jest, może będzie ok , a może jednak zwolnienie by sie przydało. Niewiem pytam że tak powiem na zaś.

maSTHa212 Ty jesteś moderatorem?

Edytowane przez mich83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie mam jeszcze tego laptopa i niewiem jak to jest, może będzie ok , a może jednak zwolnienie by sie przydało.

W ogóle czy ten temat ma jakiś sens? michu83 nie lepiej sprawdzić czy hałas będzie przeszkadzał czy nie jak będziesz już miał tego laptopa a nie gdybać bez sensu?

I jak będziesz już miał ten sprzęt to nie ma to sprawdź jaki dokładnie masz dysk i szukaj na stronie producenta w/w oprogramowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cała ta dyskusja jest bez sensu, bo obrotów dysku NIE DA się zmniejszyć. Można go jedynie przestawić w tzw. cichy tryb pracy, spada wtedy nieco wydajność ale dysk pracuje cisze. Nie jest to jednak osiągane przez zmniejszenie obrotów, a inny (wolniejszy) sposób pracy ramion głowic, podczas którego generują one mniejszy hałas. Do przestawiania używa się zazwyczaj programiku udostępnianego przez producenta dysku (np. hutil dla Samsungów, SeaTools dla Seagate itede itepe).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi