Gość mich83 Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Mam pytanie czy istnieje jakiś program umożliwiający zmniejszenie obrotów twardego dysku w notebooku. Chodzi mi o zmniejszenie obrotów z 7200rpm do 5200rpm albo jeszcze lepiej 4200rpm w celu zmniejszenia poziomu wydzielanego hałasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 (edytowane) sorry chłopie, ale masz obsesję - może egzorcysta potrzebny ? a jeżeli nie chcesz proponuję wywiercić w obudowie dysku otwór włożyć jakiś śrubokręt - myślę, że tarcie spowolni jego pracę Edytowane 8 Listopada 2007 przez Burns Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCat Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 numer ze śrubokretem jest ok, ale ja proponuje zrzucić lapka z 3 piętra, wtedy prędkośc obrotowa dysku powinna wynieść ok 0 i wtedy bedzie naprawdę cichy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioking Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 Jestem ciekaw tej zgrizliwosci. Swego czasu pamietam ze byly takie programy do dyskow pctowych wlaczajacych opcje silent czy cos takiego, czy tez odblokowujace jak ktos wolal glosniejszy ale wydajniejszy. Wiec nie rozumiem co w tym takiego dziwnego. Obsejse niektorych przybieraja o wiele absurdalenisjzy poziom od checi znalezienia takiego programu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 No ale skoro ktos szuka ciszy to po co w pierwszej kolejnosci w ogole kupowal 7200rpm?? Od razu trzeba bylo kupic najwolniejszy dysk, przeciez nie po to robia 7200 zeby je temperowac do 4200. Myslec, ludzie, myslec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCat Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 ok, mnie też czasem laptop przeszkadza jak nie mogę zasnąć a prowadzę nocny downloading ;-) Wtedy wynoszę go do innego pokoju/kuchni/łazienki albo na korytarz i problem z głowy... Ale to bardziej już wiatraczek "hałasuje" niż dysk... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioking Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 No ale skoro ktos szuka ciszy to po co w pierwszej kolejnosci w ogole kupowal 7200rpm?? Od razu trzeba bylo kupic najwolniejszy dysk, przeciez nie po to robia 7200 zeby je temperowac do 4200. Myslec, ludzie, myslec. Czyli co jak chce ciszy to mam kupic niewydajny dysk? A jak bede potrzebowal wydajnosci to co? Nie przelacze wowczas na 7200 gdy kupielm 4200. Tym sposobem mozna miec dwa w jednym. Proste i logiczne, niezle przemyslane. Wkoncu nie zawsze potrzebna jest wydajnosc, czasem cisza jest wazniejsza. No tak o wiele mniej absurdalne jest wynoszenie lapka do innego pokoju gdy zbyt halasuje :P Zamiast wlaczyc progamik ktoy to zniweluje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Moja rada: kup dysk SSD, nie halasuje w ogole i jest szybszy niz 7200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turok8 Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 No jasne tyle ze cena tego cuda jest conajmniej "niezła". Za dysk 70 gb trzeba zapłacić tyle co za dobrego notebooka ;/ Co do tematu: W nhc w zakładce "hard disk" jest taka funkcja "acoustic management". Ustaw na quiet i zobacz czy jest ciszej :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mich83 Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi ale, o czym wy ludzi piszecie? maSTHa212 to ty pomyśl zanim coś takiego napiszesz , bo widze że chcesz zabłysnąć ale ci nie wychodzi. Chce mieć wydajny dysk taki jak w stacjonarnym PC ale tez chciał bym żeby w nocy nie przeszkadzał. Coś w tym dziwnego? Jest dokładnie tak jak napisał marioking , chciał bym mieć wydajność i cisze. A przenosić do innego pokoju nie mam za bardzo jak. Dysku SSd tez nie kupie z wiadomych powodów. Więc sorry ale jedyną sensowna odpowiedz to napisał tylko marioking. Co do przesadzania może i troche przesadzam. Ale nie mam jeszcze tego laptopa i niewiem jak to jest, może będzie ok , a może jednak zwolnienie by sie przydało. Niewiem pytam że tak powiem na zaś. maSTHa212 Ty jesteś moderatorem? Edytowane 10 Listopada 2007 przez mich83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielak_18 Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Ale nie mam jeszcze tego laptopa i niewiem jak to jest, może będzie ok , a może jednak zwolnienie by sie przydało. W ogóle czy ten temat ma jakiś sens? michu83 nie lepiej sprawdzić czy hałas będzie przeszkadzał czy nie jak będziesz już miał tego laptopa a nie gdybać bez sensu? I jak będziesz już miał ten sprzęt to nie ma to sprawdź jaki dokładnie masz dysk i szukaj na stronie producenta w/w oprogramowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 maSTHa212 Ty jesteś moderatorem?Potwierdzam, dokladnie to moderator dzialu czyli taki psikuta.. bez s :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2007 Cała ta dyskusja jest bez sensu, bo obrotów dysku NIE DA się zmniejszyć. Można go jedynie przestawić w tzw. cichy tryb pracy, spada wtedy nieco wydajność ale dysk pracuje cisze. Nie jest to jednak osiągane przez zmniejszenie obrotów, a inny (wolniejszy) sposób pracy ramion głowic, podczas którego generują one mniejszy hałas. Do przestawiania używa się zazwyczaj programiku udostępnianego przez producenta dysku (np. hutil dla Samsungów, SeaTools dla Seagate itede itepe). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...