Skocz do zawartości
petrumi

Obudowa Antec Nine Hundred Czy Cm690?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przymierzam się do zmiany obudowy bo obecna (widoczna na zdjęciu) miała być tymczasowa ale wiadomo, że prowizorka przetrwa wszystko. Pomijając bałagan i niedzisiejsze rozmieszczenie elementów, największym jej problem jest słaba cyrkulacja powietrza i wysoka temperatura wewnątrz. Wszytko co najcieplejsze jest umieszczone na dole.

Dwa Fandery puszczone na 60% mocy nie są w stanie schłodzić dwóch kart graficznych bo bardzo mało jest między nimi miejsca. Przez to SLI osiąga tylko pod Windows temperatury - odpowiednie 80 (górna karta) i 70 (dolna). Swoje 3 grosze dorzuca obecność Audigy pomiędzy nimi. Jak się domyślacie wyniki podkręcenia w takim piekarniku są cienkie (rdzeń 600, mem 880).

Mniejszy problem stanowi chyba chłodzenie procesora. Zamontowany GeminII i jednym wentylem Noctua i Fanderem osiąga temp. 50st w idle i 70 w stresie przy 1.5V 3.6Ghz. Gorzej może być z pamięciami - ich kręcenie kończy się przy podnoszeniu napięcia > 2.2V. Mam nadzieję, że w nowej obudowanie sytuację się poprawi.

Kolejny problem to słaby wyciąg powietrza przez jedną 120-tkę i brak chodzenia 4 dysków (zamontowanych na górze w 5,25)

Dołączona grafika

BigTower, lata 90-te

Ogólne moje założenie wobec nowej obudowy to zmniejszenie temperatury w okolicach obu kart i poprawie ogólnej cyrkulacji powietrza.

Byłem dziś w cooling.pl osobiście przyjrzeć się dwóm obudowom. Antekowi 900 i CM690 (ceny 450 i 270zł), Bardziej pasuje mi zakup tej drugiej bo tańsza i okna nie potrzebuje (komp i tak stoi tam, gdzie ledwo go widać). Zasilacz mam Tagana 580W z wentylem 120 na dole. Przy przesiadce do nowej obudowy zostaną mi do dyspozycji 3-4 wentyle 120mm (plus 2x120 na CPU). Wolę więcej wentyli ale na mniejszych obrotach.

Dla przypomnienia:

Antek 900

CoolerMaster 690

Moje przemyślenia dotyczące tych dwóch kandydatów. Wiadomo, że w obu przypadkach zasilacz jest montowany na dole a SLI zaraz nad nim. W obu także dyski są z przodu na dole.

CM690

Zalety:

- można zamontować zasilacz wentylem wsysającym do góry i w dół. Podobno wentyl w dół daje ciszę bo zasilacz ciągnie zimnie powietrze spod budy i chodzi na niskich obrotach. Gdy go zamontujemy wentylem do góry to będzie odbierał ciepłe powietrze z okolic dolnego GTS ale będzie głośniejszy

- na duży przepływ zimnego powietrza od wentyla z przodu budy nie ma co liczyć - sprawdziłem on ledwo dmucha na dyski...ale jest cichy i świeci.

- można zamontować 120mm na spodzie obudowy, zasysający powietrze do chłodzenia.

- na lewej ściance obudowy można zamontować 2x140 lub 120. Ten dolny (na wysokości SLI) miałby wyciągać ciepłe powietrze z okolic kart (zimne spoza dostarczałby ten zamontowany na spodzie - patrz wyżej).

- drugi wentyl na bocznej ściance obudowy (ten górny na wysokosci CPU) miałby dostarczać zimnego powietrza wprost na chłodzenie CPU (2x120)

- 2x120 na górze obudowy i 120 z tyłu wyciągałyby ciepło na zewnątrz.

Wadami moim zdaniem są:

- Słabe zasysanie powietrza do środka. Ten świecący wentyl w przodu budy ledwo dmucha na dyski. Pytanie czy zamontowanie 120 na spodzie i na boku da odpowiedni efekt?

- Może być dość ciasno. Antek jest chyba większy.

Antec 900

Zalety (moim zdaniem)

- ogólnie lepsza cyrkulacja (nie sprawdzałem ;) bo z przodu 2 x 120 mm , plus kierunkowy 120 mm w środku za dyskami, który może wiać prosto na karty SLI i ogromny 200mm wentyl wyciągający na górze (i 120 z tyłu)

Wady:

- zasilacz można zamontować 120mm do góry

- cena 200 większa - pewnie przez okno...

Trochę się rozpisałem ale mam nadzieję, że nie zanudziłem. Jest ktoś chętny skomentować to bardzo proszę. Spec z cooling.pl w przypadku CM690 rzucił pomysł oddzielenia czymś (plexi) części SLI od CPU. Poziomo na nad kartami. Domyślacie się chyba. Wtedy na dole powietrze wchodzi spodem i wychodzi bocznym, dolnym 120mm. W górnej części powietrze wchodzi z boku (nadmuch 120) a całość z obudowy wychodzi górą i tyłem). Sensowne chyba...

Edytowane przez petrumi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tych dwoch wzialbym P180 a nawet p182 z racji fjnych patentow na puszczanie wiazek zasilajacych, ale jak ktos umie ciac to i na spcr sobie znajdzie jak to zrobic :) zasilacz i dyski masz odizolowane od reszty sprzetu i sam wentyl za psu styknie zeby hdd schlodzic, do tego cale powietrze ktore idzie do srodka idzie przez filtry przeciw_kurzowe. nastepnie w przypadki sli montujesz wentyl na koszyku hdd w gornej komorze i wieje on bezposrednio na karty, do tego 120 na topie i 120 na wydechu ;) najwieksza wada? montowanie psu i puszczanie kabli, ale to robi sie raz. no i "prostacki" design bez okien itp to jest to. jedyne co drazni mnie to niebieskie ledy od hdd, ktore oswietlaja w nocy kawalek sciany i przeszkadzaja w spaniu, ale tak to buda idealna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem wydać 260 a wydam 2 razy tyle :)

Faktycznie ciekawe patenty ale powiedz mi jeszcze pare rzeczy: http://www.bit-tech.net/content_images/200..._review/63b.jpg

Na dole na wysokości PSU z przodu można zamontować max 2 dyski?

Pozostałe dwa musiałbym wyżej na wysokości SLI. Gdzie z przodu jest wentyl? Jak wysoko? Ile zasysa wentyli do środka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w dolna komore wchodza 4 dyski 3,5" a jak masz potrzebe to miedzy hdd a psem mozesz wrzucic 120mm wentyl, ktory pewnie odrobine zbije temp.

ja swoje p180 kupilem od osobnika z mojego miasta za 300 + 10 dowoz :)

ogolnie buda jest w stanie przyjac 5*120mm: na topie, z tylu, front gorna komora, koszyk hdd na przeciw frontowego wentyla w gornej komorze i jeszcze jeden miedzy psu a hdd w dolnej komorze.

IMO styknie na gorze, tyle, koszu hdd w gornej bez frontu i to by bylo all. PSU powinno sobie poradzic z ciagnieciem ;)

Edytowane przez Niemiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam CM690 od pewnego czasu.

Buda fajna jak na ta cene.

Wady:

-wentyle dolaczane sa glosne (czarne) terkocza, ten swiecacy sie wogole do niczego nie nadaj (slabo wieje, ale jest cichy).

-troche ostrych krawedzi (przy wycieciach)

Zalety:

-zasilka na dole z mozliwoscia montazu w 2 polozeniach

-ilosc wentyli ktore mozna zamontowac (2 gora, 1 przod, 1 dol, 2 bok prawy i 1 bok lewy).

Moja opinia:

-w budzie jest LC/WC z chlodnica u gory, tempy w stosunku do poprzedniej budy sie poprawily troche

-cyrkulacja jest duuuuuuuzo lepsza niz byla. Fakt nie mam SLI tylko 1 karte.

Na pewno nawiew z boku na karty w postaci 2 *120 poprawi cyrkulacje i obnizy tempy kart.

-mam w niej 4 fandery, 2 na chlodnicy, 1 na dyski i 1 na dole

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam CM690 od pewnego czasu.

Fajnie że wypowiedział sie posiadacz :) mam kilka pytań:

Na ile masz ustawione Fandery?

Zasiłka wentylem do góry czy na dół?

Próbowałeś chłodzić spód płyty 80mm ??

Te seryjne wentyle od początku są takie terkoczące?

Jaką masz temperaturę w środku (CPU, płyta)

Czy wentyl zamontowany na dole nie przeszkadza przy wychodzących z zasilacza kablach?

Edytowane przez petrumi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie że wypowiedział sie posiadacz :) mam kilka pytań:

Nie ma sprawy :D

Na ile masz ustawione Fandery?

Fandery w zaleznosci od potrzeb czyli albo min albo max. Wiekszosc czasu sa ustawione potkiem tak ze nie halasuja, troche powyzej min

Zasiłka wentylem do góry czy na dół?

Mialem obie opcje. Zasilka wentylem do gory powoduje ze ciezko jest podlaczyc inne kable do gniazd. Zasilka do dolu nie ma problemow z tym no chyba ze masz 140mm wentyl.

Co do glosnosci jest podobnie. Sprawdze na nowej zasilce jak ja zakupie.

Próbowałeś chłodzić spód płyty 80mm ??

Jeszcze nie. Moj sprzet sie az tak nie grzeje. Jak poskladam na nowo to obadam. Teoretycznie poprawi to tempy z tylu laminatu mobo wiec i OC moze a bit better :>

Te seryjne wentyle od początku są takie terkoczące?

Czarny ktory byl z tylu terkotal troche, Swiecacy malo wieje i jest cichy.

Jaką masz temperaturę w środku (CPU, płyta)

CPU idle ~30*C stres do 40*C

mobo z nawiewem w stresie okolo 42-45*C

Czy wentyl zamontowany na dole nie przeszkadza przy wychodzących z zasilacza kablach?

120mm wentyl nie przeszkadza, 140 moze zawadzac.

Ogolnie buda warta swej ceny. Mocowanie dyskow powinno byc troche bardziej sztywne. Wibrujace dyski moga wprowadzac troche drgan i niefajne dzwieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi.

Coraz bardziej się do niej przekonuje. Zrobię tak:

Na spodzie najbardziej wydajny wentyl jaki mam czyli pewnie Noctua 1200obr.min.

Wentyl na przodzie zamienię być może na Fandera.

Na boku założę nowe 140mm , ten na dole wysysający, na górze dmuchający na CPU.

Zasilacz założę wentylem na dół.

Na górze 3x120 wydmuch.

80 na spód płyty.

Na CPU 2x120 Fander.

Razem 11 wentyli licząc te z zasilacza. Żeby mi tylko budy z biurka nie zdmuchnęło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na boku założę nowe 140mm , ten na dole wysysający, na górze dmuchający na CPU.

Jak dla mnie to sredni pomysl. Daj 2 sztuki nawiewujace w okolicach procka i graf. Da to wiecej niz to co Ty chcesz wykombinowac.

Troche sporo tych wentyli :]

Hmmmmmmm moze czas pomyslec o WC/LC :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi