Skocz do zawartości
chmielu

Sieć domowa !!!! Duży problem !

Rekomendowane odpowiedzi

Wtam wszystkich poniewaz jestem tu nowy.

Mam dość duży problem. Mam dwa kompy połaczone w siec za pomocą kabla (RJ 45 , 20 m) oraz dwóch sieciówek ( 3 Com ) . 1 Komputer mam podłaczony do internetu i udestępniam połaczenie internetowe na 2 kompa . Problem polega na tym że strasznie wolno kopiuje mi pliki po sieci między tymi dwoma komputerami (1 mega = 2 minuty !!! ) , ale to nie wszystko na 1 kompie ( tym podłaczonym bezposrednio z netem , za pomocą karty Realtek ) internet smiga zaś na 2 chodzi jak krew z nosa. Nie wiem w czym problem siecióki mam dobre ( wszystkie 100 Mb) kabel tez nie jest za długi .Proszę o szybką pomoc . Z góry dziekuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

też chcę neta w drugim kompie. mam stałe IP od firmy, która zakładała neta. skąd mam mieć drugie IP? mam dodatkowo płacić? czy można jakoś wyszukać wolne IP?

jak to podłączyć,np przez 3 sieciówki?

czy net będzie chodził w drugim kompie gdy pierwszy będzie wyłączony?

goście z firmy spisują numery identyfikacyjne sieciówek żeby nie podłączyć się na lewo, więc czy hub może pomóc? i jak z tym IP w drugim kompie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

też chcę neta w drugim kompie. mam stałe IP od firmy, która zakładała neta. skąd mam mieć drugie IP? mam dodatkowo płacić? czy można jakoś wyszukać wolne IP?

goście z firmy spisują numery identyfikacyjne sieciówek żeby nie podłączyć się na lewo, więc czy hub może pomóc? i jak z tym IP w drugim kompie?

jak poszukasz opcją SZUKAJ to prawie napewno znajdziesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Echhh... chyba w najbliższym czasie napiszę FAQ sieci i linux bo czasami to co ludzie wypisują przechodzi ludzkie pojęcie. Ale do rzeczy. Rozumiem, że kompy masz w lanie i chcesz z pierwszego udostępnić net drugiemu. Zakładam, że pracujesz pod windowsami. Drugie ip nie będzie ci potrzebne (zakładam, że nie bawisz się w serwerownie), poza tym ip jest przydzielane przez providera i w tej gestii nie masz wpływu, możesz co najwyżej wykupić sobie stałe. A teraz pokolei:

1) Połączenie przez 3 sieciówki:

net <--> komp1 <--> komp2

w kompie pierwszym siedzą 2 sieciówki, jedna do obsługi internetu a druga do obsługi lana. Wystarczy ustawić routing.

2) A jak sobie niby wyobrażasz, że prąd będzie przepływał przez wyłączony komputer?

3) Zapewne spisują MAC adresy kart. Ogólnie stawiając maskaradę na komputerze pierwszym i rozdzielając net tylko na swój lokal nie powinno być z tym problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi