chmielu Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 Wtam wszystkich poniewaz jestem tu nowy. Mam dość duży problem. Mam dwa kompy połaczone w siec za pomocą kabla (RJ 45 , 20 m) oraz dwóch sieciówek ( 3 Com ) . 1 Komputer mam podłaczony do internetu i udestępniam połaczenie internetowe na 2 kompa . Problem polega na tym że strasznie wolno kopiuje mi pliki po sieci między tymi dwoma komputerami (1 mega = 2 minuty !!! ) , ale to nie wszystko na 1 kompie ( tym podłaczonym bezposrednio z netem , za pomocą karty Realtek ) internet smiga zaś na 2 chodzi jak krew z nosa. Nie wiem w czym problem siecióki mam dobre ( wszystkie 100 Mb) kabel tez nie jest za długi .Proszę o szybką pomoc . Z góry dziekuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulko Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 a systiema to jaka u ciebie na kompach?? :lol: winda tak ma zapomnij o sz.. necie na 2 kompie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chmielu Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 a systiema to jaka u ciebie na kompach?? :lol: winda tak ma zapomnij o sz.. necie na 2 kompie Na obu mam XP'ki . U mojego kupla jest podobnie i wszystko śmiga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 A maski podsieci jak poustawiane? Kabel dobrze scrossowany, nieuszkodzony gdzieś po drodze, nie leży koło linii wysokiego napięcia? ;>>> Jakie masz pingi pomiędzy komputerami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chmielu Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 Maski posieci mam 255.255.255.0 a IP odpowiednio 192.168.0.1 oraz 192.168.0.2 Kabel nie jest raczej uszkodzony , chociaż chciałbym to sprawdzić ale za bardzo nie wiem jak . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 ok. A jak działa sieć przy wyłączeniu neo (np. poprzez wyjęcie sieciówki)? I jak pingi pomiędzy komputerami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chmielu Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 tak samo :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 Aha. Ale nie powiesz mi jakie pingi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr.y Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 witaj chmielu jestem w tej samej sieci :) poweidz czy masz identyczne ustawienia jak kumpel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chmielu Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 Mam takie same ustawienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gr8-2N Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 witam też chcę neta w drugim kompie. mam stałe IP od firmy, która zakładała neta. skąd mam mieć drugie IP? mam dodatkowo płacić? czy można jakoś wyszukać wolne IP? jak to podłączyć,np przez 3 sieciówki? czy net będzie chodził w drugim kompie gdy pierwszy będzie wyłączony? goście z firmy spisują numery identyfikacyjne sieciówek żeby nie podłączyć się na lewo, więc czy hub może pomóc? i jak z tym IP w drugim kompie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 Aha. Ale nie powiesz mi jakie pingi? dokładnie, wydaje mi sie że dużo by pomogło jakbyś podał pingi (czasy pingów), c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 witam też chcę neta w drugim kompie. mam stałe IP od firmy, która zakładała neta. skąd mam mieć drugie IP? mam dodatkowo płacić? czy można jakoś wyszukać wolne IP? jak to podłączyć,np przez 3 sieciówki? czy net będzie chodził w drugim kompie gdy pierwszy będzie wyłączony? goście z firmy spisują numery identyfikacyjne sieciówek żeby nie podłączyć się na lewo, więc czy hub może pomóc? i jak z tym IP w drugim kompie? jak poszukasz opcją SZUKAJ to prawie napewno znajdziesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 witam też chcę neta w drugim kompie. mam stałe IP od firmy, która zakładała neta. skąd mam mieć drugie IP? mam dodatkowo płacić? czy można jakoś wyszukać wolne IP? jak to podłączyć,np przez 3 sieciówki? czy net będzie chodził w drugim kompie gdy pierwszy będzie wyłączony? goście z firmy spisują numery identyfikacyjne sieciówek żeby nie podłączyć się na lewo, więc czy hub może pomóc? i jak z tym IP w drugim kompie? Echhh... chyba w najbliższym czasie napiszę FAQ sieci i linux bo czasami to co ludzie wypisują przechodzi ludzkie pojęcie. Ale do rzeczy. Rozumiem, że kompy masz w lanie i chcesz z pierwszego udostępnić net drugiemu. Zakładam, że pracujesz pod windowsami. Drugie ip nie będzie ci potrzebne (zakładam, że nie bawisz się w serwerownie), poza tym ip jest przydzielane przez providera i w tej gestii nie masz wpływu, możesz co najwyżej wykupić sobie stałe. A teraz pokolei: 1) Połączenie przez 3 sieciówki: net <--> komp1 <--> komp2 w kompie pierwszym siedzą 2 sieciówki, jedna do obsługi internetu a druga do obsługi lana. Wystarczy ustawić routing. 2) A jak sobie niby wyobrażasz, że prąd będzie przepływał przez wyłączony komputer? 3) Zapewne spisują MAC adresy kart. Ogólnie stawiając maskaradę na komputerze pierwszym i rozdzielając net tylko na swój lokal nie powinno być z tym problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...