Skocz do zawartości
Miguel707

Upgrade Sprzętu.

Rekomendowane odpowiedzi

Myślałem, żeby teraz kupić :

E2160

MSI P35 Neo-F

Kingston 2x1GB 800Mhz

To by mnie wyniosło 704 zł, ale wystąpił problem :

Okazało się, że mając 4 urządzenia ATA (HDD, FDD, 2 napędy) potrzebuję przynajmniej 2 kanałów ATA (na swojej mobo obecnie mam 3), żeby je podłączyć. Wszystkie P35 mają niestety po 1 kanale, więc musiałbym zrezygnować z FDD i 1 napędu. Pomyślałem więc o przejściówce ATA-SATA (koszt - 30 zł + przesyłka) i wtedy bym musiał kupić 2 takie przejściówki (60 zł + przesyłka).

Pomyślałem nad innym rozwiązaniem. Mobo MSI P6N SLI-F v2 ma 2 wejścia ATA, więc ją mógłbym zakupić. Kosztuje drożej od MSI P35 Neo-F (73 zł), ale wtedy bym nie musiał kupować przejściówek ATA-SATA (koszt 60 zł), które podobno są dosyć awaryjne.

Podsumowując : MSI P35 Neo-F + 2 przejściówki ATA-SATA, czy MSI P6N SLI-F v2 bez przejściówek.

Później bym dokupił Radeona HD3850 512MB i nowy zasilacz. Do Grudnia na 8800GT raczej nie starczy, a część sprzętu chciałbym wymienić teraz. No chyba, że poczekam z grafiką do Marca 2008 - wtedy powinno starczyć, ale 3 miesiące dłużej nie chce mi się czekać, więc wezmę pewnie HD3850 512MB.

Znalazłem jeszcze dodatkową kartę pod PCI (KLIK) pod którą można podłączyć kanał ATA i 3 kanały SATA, ale obawiam się, że kanał po prostu nie dosięgnie do portu PCI, bo pod niego są podłączone 2 urządzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie indziej mi radzą coś takiego, ale kabel ATA chyba będzie za krótki, by dosięgnął do tej karty na PCI.

Wiem, że MSI P6N SLI-F v2, to świetne mobo, ale jak będzie z przyszłościowością ? Czy wsadzę na nForce 650i SLI np. Penryna ? Na P35 to jest pewne, ale na tym nForce nie aż tak... Co o tym sądzicie ?

@mattis

Nie pozjadałem przecież wszystkich rozumów, a poza tym mam prawo pewne rzeczy wiedzieć ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mattis

widocznie słabo śledzisz forum, kiedyś też się o coś pytał XD

EDIT

Tak jest zawsze, nawet jak masz 100% pewność to przy składaniu własnego kompa to i tak założysz temat aby usłyszeć komentarze innych

@miguel707

wiesz ja zawsze wole wybierać warianty minimalistyczne - jak najmniej kabli i dodatkowych podzespołów które mogą się popsuć :D

Edytowane przez M@TI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sądzicie o rozwiązaniu radykalnym - wywalić 1 napęd i FDD i używać jednego kanału ATA w MSI P35 Neo-F ? Tyle, że wtedy użytkowanie kompa nie będzie tak wygodne...

Więc 3 możliwości :

1. MSI P35 Neo-F + przejściówka/karta PCI ze złączem ATA.

2. MSI P35 Neo-F + wywalenie 1 napędu i FDD.

3. MSI P6N SLI-F (i tu nie wiadomo jak będzie z przyszłością nForce 650i SLI w porównaniu z P35).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

A może inaczej, sprzedaj dyski na ATA, zostaw napęd na ATA i FDD (do tego jest osobne złącze przecież) i kup dyski na SATA albo sprzedaj napęd(y) na ATA i kup na SATA. Tak też można ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozbadz sie tej jednego napedu (czesto uzywasz cd) lub tego 40gb dysku , no i co z tego ze ma system przeciez nie zadziala na nowym mobo. Na drugim twardzielu znajdzie sie miejsce na partycje systemowa.

Kup lepiej nowsza plyte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc okazja na P5B i P35 Neo-F przeminęła. Myślałem o :

E2160

Kingston 2x1GB 667MHZ.

Pozostaje pytanie - jakie mobo do tego ? Myślałem o :

Abit IP35-e/IP35

DFI Blood Iron P35-TR2L

MSI P35 Neo2-FR/FIR

ASUS P5K Pro

Jeszcze jest ASUS P5K-E, ale wolałbym coś tańszego. Podoba mi się ta P5K Pro, bo ma 8 faz zasilania procesora, a DFI Blood Iron P35-TR2L ze względu na OC, ale gdzieś przeczytałem, że jego fazy zasilania są słabe. Abity mają podobno słabą jakość wykonania. Co do MSI - zworki. Co wybrać ?

Edytowane przez miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi