Cor3y Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 (edytowane) Witam. Chcę wymienić sprzęt z siga. Kupiłem używany, więc nie miałem wyboru co do podzespołów. Ale teraz troszkę kasy wpadło, więc mogę wymienić tego prądożernego Pentiuma D. A dźwięk ADI i LAN Atherosa też mnie denerwują w tym ASUSie - do tego o podkręcaniu na nim można zapomnieć. Na początku chciałem kupić coś takiego: CPU: Pentium E2140/E2160 (ok. 210-215zł / 250zł) MOBO: Gigabyte GA-P31-DS3L (ok 240zł) RAM: Geil/OCZ/Patriot 2x1GB DDR2 800MHz CL4 (ok. 200zł) Ale zacząłem się zastanawiać nad AMD. CPU: Athlon 64 X2 4000+ Brisbane 65W (ok. 210zł) MOBO: Nie mam pojęcia RAM: Geil/OCZ/Patriot 2x1GB DDR2 800MHz CL4 (ok. 200zł) Ogólnie zależy mi na zestawie, w którym można podkręcić trochę proca oraz na takim, który się nie będzie za mocno grzał i pobierał jak najmniej energii - szczególnie w spoczynku, kiedy obciążenie jest minimalne. No i dobrze by było, aby płyta główna nie robiła żadnych problemów pod Linuxem. Co jest bardziej opłacalne? Jaki będzie przyrost mocy po wymianie Pentiuma D na w/w? Jak ktoś by miał linka z wynikami benchmarków syntetycznych procesorów AMD i Intela to byłbym wdzięczny. Z góry dzięki za wszelkie sugestie. Edytowane 25 Listopada 2007 przez Cor3y Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaCuCh Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Do podkręcania - Intel tylko musisz zmienić BOXowy cooler na jakiś lepszy jeśli chcesz mocno podkręcać. No i zasilacz musi być porządny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cor3y Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Do podkręcania - Intel tylko musisz zmienić BOXowy cooler na jakiś lepszy jeśli chcesz mocno podkręcać. No i zasilacz musi być porządny. Cooler mam Arctic Freezer Pro 7, a zasilacz Chiefteca 400W, jak w sigu. Poczytałem jeszcze trochę i widzę, że E2140 leci w większości przypadków do 2,6GHz nawet bez zmiany napięcia - nieźle. Chyba się zdecyduję na Intela (przynajmniej coolera nie będę musiał zmieniać), ale podoba mi się małe zużycie prądu w AMD. Będę się musiał zastanowić, na czym bardziej mi zależy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 (edytowane) Cooler mam Arctic Freezer Pro 7, a zasilacz Chiefteca 400W, jak w sigu. Poczytałem jeszcze trochę i widzę, że E2140 leci w większości przypadków do 2,6GHz nawet bez zmiany napięcia - nieźle. Chyba się zdecyduję na Intela (przynajmniej coolera nie będę musiał zmieniać), ale podoba mi się małe zużycie prądu w AMD. Będę się musiał zastanowić, na czym bardziej mi zależy :P Powiadasz INTEL bardziej prądożerny THG :rolleyes: EDIT THG - Energy Efficiency: AMD vs. Intel Edytowane 24 Listopada 2007 przez Paweł666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cor3y Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Powiadasz INTEL bardziej prądożerny THG :rolleyes: EDIT THG - Energy Efficiency: AMD vs. Intel To ja już więcej pytań nie mam - wybieram Intela. Teraz tylko ew. czy macie coś do powiedzenia na temat płyty - czy z modeli budżetowych znajdzie się coś lepszego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Bierz Gigabyta P31 DS3L i do tego E2160. Zestaw bardzo dobry w tej cenie/na tej płycie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cor3y Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 (edytowane) Przeszukałem wszystkie sklepy internetowe z tego posta i całość najtaniej wyszła mi w proline.pl (promocja jest na mobo) CPU: E2140 - 205zł (E2160 - 239zł) MOBO: GA-P31-DS3L - 229zł RAM: Geil 2x1GB DDR2 800MHz Ultra CL4 195zł (Patrioty z CL5 159zł) Wysyłka: 15zł z przedpłatą Czyli za całość z Geilami CL4 644zł, a z Patriotami CL5 608zł. No i teraz pytanie - warto dorzucać te 36zł za pamięci z CL4? Czy może lepiej wziąć E2160 i pamięci CL5? Edytowane 25 Listopada 2007 przez Cor3y Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaCuCh Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Weź E2160 i Patrioty ELK(CL5) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Nie bierz Geili. Kingstony 667 na elpidach by starczyły, ewentualnie a-daty, goodramy, patrioty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cor3y Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Zdecydowałem się na to: CPU: Pentium E2160 - 239zł link MOBO: Gigabyte GA-P31-DS3L - 229zł link RAM: Patriot DDR2 Dual Chanel 2GB 800 CL5 - 159zł link Łącznie 642zł z wysyłką - całkiem przyzwoita cena :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...