thomascamel Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Na poczatku stweirdzam ze nie byłem w stanie przyporzadkowac tego pytania do innych kategorii... Czy na Tym forum jest ktoś kto byłby w stanie powiedzieć mi skad moge pobrać pliki (biblioteki) dzieki ktorym bede mogl odczytywac wskazania temperatur z czujnikow umieszczanych na plytach glownych... badz instrukcje dzieki ktorym sam sobie takowe biblioteki stworze... bo juz nie mam pomysłu jak zapytać wujka google o podpowiedz... nic nie moge znalezc... tak jak to robi everest, czy speedfan. Różnica polega na tym ze potrzebne temperatury nie beda wyswietlane na ekranie, a wartosci beda przekazywane poza jednostke poprzez RS-232, co juz jest rozpracowane... Ewentualnie program ktory mi to ułatwi, badz jest mozliwe napisanie do niego takiego pluginu ktory wysle co trzeba przez RS232... Wszystko bedzie pisane albo w C albo w CPP, (w asemblera pchac mi sie nie chce... ale jezeli to tez wezme) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 żeby odczytać temperaturę z procesora np: C2D nie potrzeba żadnych bibliotek bo wynik pomiaru jest zapisany w rejestrze procesora potrzeba jedynie instrukcji co do odczytu temperatur i innych wartości rejestrowanych prze płytę.g np: prędkość wiatraków to musisz uzyskać dostęp do rejestru układu multi I/O, aby to zrobić musisz poczytać kilka instrukcji jak masz układ ITE to idziesz na stronę producenta i tam są gotowe instrukcje, gdzie znajdziesz wszystkie niezbędne informacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Przejrzyj sobie zródła lm-sensors. Odczyty z płyty w windows wymagają uzycia dodatkowego sterownika, który na to pozwoli. Do tego, przy tym samym układzie, ale zastosowanym na innych płytach czesto trzeba pisac osobne instrukcje do pomiaru bo przez zastosowanie elementów o innych wartosciach są róznice w pomiarach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomascamel Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Witam ponownie! Dzieki waszym odpowiedziom porozmawialem jeszcze raz z wujkiem google i w koncu otrzymałem satysfakcjonujace mnie odpowiedzi, jak zwykle wystarczylo dobrze zadac pytanie .... Dziekuje Wam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...