ozyy Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Dzien dobry wszystkim:) Na wstępie chcę zaznaczyć że przejrzałem FAQ i nie znalazłem odpowiedzi na interesujące mnie pytanie- więc do rzeczy Składam własnoręcznie komputer (po raz pierwszy- drżącymi rękami). Wszystko wydaje się być ok dopóki nie zachodzi konieczność podłączenia zasialania. W zasialczu mam 20+4pin. 4pin bez problemu podłączam- gdzieś w okolicach procesora jest stosowne miejsce. Biorę w łapsko 20 pin i mała konsternacja- na płycie mam gniazdo 24pin. Co teraz? Czy można kupić jakąś przejściówkę? Czy czeka mnie kupno nowego zasilacza? (chociaż tego ostaniego wolałbym uniknąć... bo ten który podłączam tak się składa że jest nowy... :) ) Liczę na pomoc:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Wetknij ta wtyczke ;] 4 piny pozostana puste, komp i tak bedzie chodzil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozyy Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Wetknij ta wtyczke ;] 4 piny pozostana puste, komp i tak bedzie chodzil tak zrobiłem... i nie chodzi :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Jaki tojest sprzet i jaki zasilacz?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozyy Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Jaki tojest sprzet i jaki zasilacz?? plyta foxconn 690g, zasilacz DELTA NOISE KILLER DPS-350PB-2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 To nie moze byc tego wina, bo praktycznie wszystko smiga na 20pin bez gadania. A co sie dzieje ? Naciskasz Power i nic ? Moze zle wpiales kabel od Power do plyty ? Smiesznie brzmi, ale sie zdaza, sprawdz czy w dobre miejsce, a pozniej wloz na odwrot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozyy Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 To nie moze byc tego wina, bo praktycznie wszystko smiga na 20pin bez gadania. A co sie dzieje ? Naciskasz Power i nic ? Moze zle wpiales kabel od Power do plyty ? Smiesznie brzmi, ale sie zdaza, sprawdz czy w dobre miejsce, a pozniej wloz na odwrot. co się dzieje? wciskam power... i nic się nie dzieje:) kable podlączałem wszystkie... więc ten od powera pewnie też (dla pewności powiedzcie ew wrzućcie jakiegoś linka gdzie zobaczę który to:) czy to ten gdzie podlącza się m.in. diody od dysku, reseta itp? czyli powinno działać na 20pinach bez przejściówki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Tak, mi tak działa. Na płycie głównej jest pewnie świecąca dioda, świeci ona? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozyy Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 (edytowane) Tak, mi tak działa. Na płycie głównej jest pewnie świecąca dioda, świeci ona? nie mam w tej chwili dostępu do tego kompa (dopiero jutro) ale wydaje mi się, że żadna dioda na płycie się nie świeciła Edytowane 26 Listopada 2007 przez ozyy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 nie mam w tej chwili dostępu do tego kompa (dopiero jutro) ale wydaje mi się, że żadna dioda na płycie się nie świeciłaZazwyczaj na płycie jest dioda standby led, która oznacza czy na płytę jest podawane napiecie z 5VSB, jeśli sie ona nie swieci może to oznaczać trafiony (niesprawny) zasilacz. Jeśli dioda sie nie będzie swiecić to masz dwie mozliwości, podłączyć zasilacz na sucho - opisane w faq lub/i pożyczyc inny zasilacz i sprawdzic czy odpala ten składany zestaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozyy Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 podłączyć zasilacz na sucho - opisane w faq lub/i pożyczyc inny zasilacz i sprawdzic czy odpala ten składany zestaw. Zasilacz mam w domu jeszcze jeden... co prawda jest słabszy- 300W ale na pewno sprawny:) moc chyba nie powinna zrobić różnicy w momencie gdy chcę tylko sprawdzić czy się komp odpali? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Te 300W to pewnie jakis szit, ale na chwilę podłącz, zeby sprawdzic czy wina nie leży po stronie mobo - miejmy nadzieje że przez kilka minut niczego nie sfajczy. 300W spokojnie odpali amd690. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozyy Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 (edytowane) dobra, pobawilem się jeszcze kablami- chyba faktycznie chodzilo o powera... Teraz sprzęt już się uruchamia. Dziękuję za pomoc. Jeśli mogę, to pociągnę jeszcze trochę ten wątek... Bo nie koniec na tym moich problemów: chciałbym zaadoptować stary dysk (IDE ATA)- nie potrzeba większego, do tego co składam. Na płycie mam jedno gniazdo IDE, pod które są podłączone nagrywarka CD oraz nagrywarka DVD. Więc do dysku kupilem na allegro przejściówkę http://www.allegro.pl/item273913751_przejs...a_dysk_ata.html - teraz pytanko- czy muszę też kupić przejściówkę do zasilania? (z molexa na taką płaską jak przy dyskach SATA?)... Przy podłączeniu molexem i przejściówką dysku mi nie wykrywa. Natomiast kiedy jest testowo podlączony pod IDE (a zasilanie z molexa) to jest wykrywany. Z zasilacza wyłazi mi też taka płaska końcówka idealnie pasująca pod gniazdo zasilania SATA (płaskie, jak przy dyskietce). Po jego podłączeniu na przejściówce zapalają się diody, ale dysku nie wykrywa... Co sugerujecie? Edytowane 27 Listopada 2007 przez ozyy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 spróbuj pokombinować ze zmianą zworek na dysku slave/master... ewentualnie spróbuj podłączyć któryś z napędów do ten przejściówki, domniemam że oczywiście masz jednocześnie podłączone zasilanie i do przejściówki i do dyski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozyy Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 spróbuj pokombinować ze zmianą zworek na dysku slave/master... ewentualnie spróbuj podłączyć któryś z napędów do ten przejściówki, domniemam że oczywiście masz jednocześnie podłączone zasilanie i do przejściówki i do dyski mam podłączyć DVD/CD pod SATA? Zasilanie do przejściówki jest podłączone płaską końcówką (choć nie mam pewności czy to akurat to, może to być od FDD... chyba że nie ma znaczenia czy podłączone będzie FDD czy dysk Sata)- pytałem czy będzie potrzebna przejściówka z molexów na zasilanie SATA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 mam podłączyć DVD/CD pod SATA? Zasilanie do przejściówki jest podłączone płaską końcówką (choć nie mam pewności czy to akurat to, może to być od FDD... chyba że nie ma znaczenia czy podłączone będzie FDD czy dysk Sata)- pytałem czy będzie potrzebna przejściówka z molexów na zasilanie SATA a po co zasilanie sata ? musi być podłączone i kabel sata, i zasilanie typu fdd do przejściówki i oryginalne molexowe zasilanie dysku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozyy Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 a po co zasilanie sata ? musi być podłączone i kabel sata, i zasilanie typu fdd do przejściówki i oryginalne molexowe zasilanie dysku spróbuję takiej opcji... czyli przejściówka ma być podłączona przez '4pin floppy'? jeśli nie będzie działało? to niedziałająca przejściówka? (choć diodki na przejściówce palą się przy takim właśnie podłączeniu) Będę też próbował z ustawianiem slave/master... choć wydaje mi się że wyczrpałem już wszystkie możliwości;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wookie85 Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Mam pytanie w temacie , zakupilem nieco "wiekowa" zasilke i mam zasilanie 20 pinowe zamiast 24 pinowe i wtyczke P4 czyli 4 pinowa zamiast 8 pinowej - jak w sigu sprzet - czy to moze a jakis sposob wplynac na sprzet ? w sensie ograniczone mozliwosci np podkrecania czy generalnie nie ma tragedi i nie ma co sie przejmowac ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Nie ma tragedii i nie ma co sie przejmowac. Oczywiscie jesli zasilka jest jakas dobra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wookie85 Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Aha no to dobrze ;] , zasilka i owszem bardzo dobra , tylko dlateg pokusilem sie o zmiane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 mam zasilanie 20 pinowe zamiast 24 pinowe i wtyczke P4 czyli 4 pinowa zamiast 8 pinowej - jak w sigu sprzet - czy to moze a jakis sposob wplynac na sprzet ? w sensie ograniczone mozliwosci np podkrecania czy generalnie nie ma tragedi i nie ma co sie przejmowac ;]Tragedia jest, bo wyjaśneinie jest w FAQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...