Skocz do zawartości
Itor

Jaka Plyta Do Oc E2140

Rekomendowane odpowiedzi

Nie określiłeś wymagań :damage_wall:

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

sorki ale myslalem ze raid to juz dzis standard

jesli chodzi o wymagania to tylko raid

msi troche mnie wystraszylo przez zabawe ze zworkami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no rzeczywiscie nie wlaczajacy sie przy zimnie abit i foxconn ktorego trzeba wlaczac 2 razy po odlaczeniu kompa od pradu to super propozycje

a ocena dzwieku jest subiektywna ocena egieldy z ktora pozwole sobie nie polemizowac

Edytowane przez Velocity120

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też stoję przed takim wyborem (do 400zł na ip35 + raid) jutro zamawiam i jak na razie wybór padł na tą MSI (fr), może jest zabawa ze zworkami i problem strapem powyżej fsb 500mhz(ale w końcu po co komu więcej przy niskim mnożniku 7x daje to 3500mhz ?), ale jak patrze np co się na abicie ip35-e(chyba na tych samych komponentach jest wersja IP35) dzieję to mnie odrzuca klik.

P.S ma bardzo fajny kolor laminatu i fajne chłodzenie.

@Fredek, jak to jest w końcu z tymi ustawieniami timingów Twr, Twtr, Trrd, bo z tego co wyczytałem w jednej z recenzji na def. ustawieniach tych timingow znacznie w tyle za pozostałymi płytami jest, czy ręczna zmiana na mniejsze wartości w pełni rozwiązuje problem?

Edytowane przez carek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zaproponuję Gigabyte GA-P35-DS3 Rev. 2.0.

Sam długo szukałem płyty i to co mnie skusiło do zakupu akurat tej, to:

- cena: 320 zł (ja kupiłem na giełdzie za 290),

- 3 sloty PCI umieszczone w taki sposób, że można wykorzystać wszystkie gdy do PCI-E wsadzisz kartę zajmującą 2 miejsca,

- 6 złączy SATA z obsługą RAID 0, 1, 0+1 (wersja DS3R obsługuje jeszcze RAID 5),

- wygodnie umieszczone złącze IDE i FDD oraz zasilanie 24- i 4-pinowe,

- 8 złączy USB na tylnym panelu (Rev. 1.0 posiada 4 x USB + LPT i COM): KLIK

- aż 4 złącza do podłączania wentylatorów na płycie,

- porządnie wyglądające zasilanie,

- bardzo dobra jakość dźwięku (IMHO lepsza od mojego starego SB Live 5.1).

Razem z płytą kupiłem Dual Core E2160. Na BOXowym chłodzeniu działa stabilnie przy 3 GHz bez zmian napięcia i innych cudów. Zmieniłem dosłownie 3 opcje w BIOSie:

- wybór częstotliwości FSB z auto na manual,

- ustawiłem FSB na 333 MHz (x 9),

- ustawiłem mnożnik dla pamięci na 2,4x (czyli 2,4x 333 MHz = 800 MHz - bo takie kupiłem pamięci).

Polecam. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Fredek, jak to jest w końcu z tymi ustawieniami timingów Twr, Twtr, Trrd, bo z tego co wyczytałem w jednej z recenzji na def. ustawieniach tych timingow znacznie w tyle za pozostałymi płytami jest, czy ręczna zmiana na mniejsze wartości w pełni rozwiązuje problem?

Proponuje poczytać moje FAQ ;] A konkretnie punkt ,,podkręcanie, zworki, wydajność,,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi