kaktusr Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Hejka Okazyjnie dorwałem starego kompa za darmo. Jako że nie chciałem za dużo inwestować to dołożyłem leżące w szafce DVD i postawiłem go u mojej dziewczyny w celu słuchania mp3 i oglądania filmów w "popularnych formatach". Jednak jak to przy starych kompach bywa filmy się tną i nie da się ich oglądać normalnie nawet po instalacji kodeków poprawiających nieco prace kompa. Teraz chciałem dokupić do niego coś...No właśnie nie wiem czy dokupić mu ramu, zmienić procka, czy też zmienić grafikę aby wszystko było dobrze dlatego się was chce poradzić. Specyfikacja kompa : Procesor : Celeron 366Mhz Socket A Płyta : Sam nie wiem jaka ale ma 2 sloty na SDR-ramy AGP ale tylko x2 i 2 usb :) Ram : 2x128 SDR Dyski : 2x8GB :) Grafika : ATI Rage Pro 2x AGP 8mb ram I teraz nie wiem czy dać jakiegoś pentium 3 co najmniej z 533MHZ czy kupić jakąś inna grafikę, tylko co gorsza jaką bo jak wsadziłem GeForca 4mx to nie chodził bo miał agp 8x :/ Jednym słowem co muszę zrobić aby mogła sobie spokojnie jakieś filmy odpalać, tylko proszę bez odpowiedzi kup nowy bo nie chce inwestować :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaCuCh Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 A jaki system na tym postawiłeś? 98 czy XP? Bo jak XP to sformatuj, zainstaluj 98 + kodeki + winampa i na takim kompie filmy i mp3 powinny chodzić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Winda 95 or 98 i troszke ramu mu dodaj. 128MB widzę po 13zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaCaa Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 256 ramu wystarczy. kup gf 2 mx i moze jakiegos p3~~400-500mhz i spokojnie mozesz XP instalowac. ja mialem kiedys serwer postawiony na bodajrze pentniumie 333mhz 198ramu i grafika gf2 mx i chodzil na xp bo 98 za czesto sie wieszal. filmy normalnie chodzily o mp3 nie wspomne. napisz jaki masz socet na płycie głownej jak 370 to zobacz http://www.allegro.pl/item276535431_proces..._gwarancja.html 12 zł :) do tego gf2 mf ~~20zł pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 (edytowane) 256 ramu wystarczy. kup gf 2 mx i moze jakiegos p3~~400-500mhz i spokojnie mozesz XP instalowac. ja mialem kiedys serwer postawiony na bodajrze pentniumie 333mhz 198ramu i grafika gf2 mx i chodzil na xp bo 98 za czesto sie wieszal. filmy normalnie chodzily o mp3 nie wspomne. napisz jaki masz socet na płycie głownej jak 370 to zobacz http://www.allegro.pl/item276535431_proces..._gwarancja.html 12 zł :) do tego gf2 mf ~~20zł pozdro Procek ma właśnie taki socket jak podałeś stoi to wszystko na Windowsie 98 ale filmy się tną. Czyli co dokupić takiego pentiuma 3 i do tego jakiegoś gf2mx Bo dochodzi teraz to że do tego kompa podłącze monitor lcd 17' bo kupuje sobie nowy więc stary dam kobicie Chciał bym żeby dawał rade wyświetlać w natywnej divx'y Edit : Ale zaraz nie moge założyć gf2mx bo już próbowałem bo miałem gf4mx i nie weszła bo tam jest płyta tylko z agp x2 :/ i karty pod agpx4 nie chodzą czyli gf2 też nie pójdzie. Czy riva tnt 16 mb starczy ? i do tego procek pentium 3 667 Mhz ? Edytowane 2 Grudnia 2007 przez kaktusr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sefiros Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Spoko spoko, szwagier załatwił sobie starego laptopa Toshibę 4100XDVD, ma 400 MHz procka, 192 MB RAMu i zoptymalizowanego XPka - chodzi, jak na taki konfig bardzo dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 To może się wypowiem. Swojego czasu miałem starą płytę (chyba Shuttle) i Celerona 500@562MHz ... do tego 256MB Ram i Voodoo 3 2000 (16MB). Na takim konfigu odpalałem Windows XP i nawet działał. Z filmami swojego czasu też nie miałem problemów. Myślę, że wystarczy zmienić tego procka na coś z gatunku PIII i będzie dobrze. Sprawdź tylko na jaką podstawkę jest ten procesor i jakie procki akceptuje płyta (czy akceptuje te z FSB 133). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaCaa Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 ale gf2mx powinien na agp x2 wystarotwac. nawet nie powinien tylko MUSI wystarotowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erious Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 Mam nieprzyjemność używać starego grata, mniej więcej z tego okresu co twój. Z doświadczenia moge powiedzieć: jeżeli masz problemy z filmami to wina raczej procesora. U mnie na Pentium III, 128mb RAM, Riva TNT 2 32 MB, filmy działały bez większych problemów, przynajmniej divxy i porównywalne, i to pod Windows XP. Brak ramu czasami daje się odczuć, ale nie przy odtwarzaniu filmów. Więc podsumowując: procesor koniecznie zmień, i grafikę lepiej też. I tak jak yaCaa napisał: to że masz AGP x 2 to absolutnie nie powinno uniemożliwić podłączenia karty AGP x 8, tylko ją po prostu spowolni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 Nie zawsze - niektóre AGP x8 stroiły fochy na AGP x2 ... kwestia napięć chyba. Ja mogę od siebie napisać, że GeForce 2MX 400 AGP x4 chodził u mnie na AGP x2 bez problemu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erious Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 Nie zawsze - niektóre AGP x8 stroiły fochy na AGP x2 ... kwestia napięć chyba. Racja, zapomniałem o tym :oops: Ale musze powiedzieć że osobiście nigdy nie miałem z tym problemów, mimo iż kilka kart przez mojego gruchota przeszło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...