Skocz do zawartości
Gość Vit

Różnice Pomiędzy 8600, 1950 I 7900

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę kupić nową kartę graficzną do ok 450 zł. Na początku myślałem, że wybiorę sobie jakiegoś radka x1950. Najpierw pogubiłem się z producentami i modelami, a potem chaos powiększył się gdy doszły do tego 8600 i 7900. Która z tych kart jest lepsza? Najlepiej byłoby dla mnie, gdyby ktoś wskazał konkretny model karty i przedstawił jej zalety nad pozostałymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do jakiego PC ?

Ja brałbym PowerColor X1950PRO 256MB, bo

-> tania

tania niepowiedzialbym ,3850 jest niewiele drozsza (ok 180zl)a znacznie wydajniejsza.A roznica cenowa z kazdym dniem bedzie sie zmniejszac,warto troche poczekac Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tania niepowiedzialbym ,3850 jest niewiele drozsza (ok 180zl)a znacznie wydajniejsza.A roznica cenowa z kazdym dniem bedzie sie zmniejszac,warto troche poczekac

Czy mógłbyś podać linka do jakiegoś porównania 3850 z 1950 lub 8600?

Sądzisz, ze po świętach cena 3850 (i innych kart) pójdą w dół? Jeśli tak to jakiej ceny byś się spodziewał.

Zaintrygowała mnie 3850 bo mogłaby mi wystarczyć na dłużej, a po zakupie nowej karty i ramu planuję zainwestować w laptopa, więc następne rozbudowy PC'ta to będzie raczej odległa przyszłość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mógłbyś podać linka do jakiegoś porównania 3850 z 1950 lub 8600?

Sądzisz, ze po świętach cena 3850 (i innych kart) pójdą w dół? Jeśli tak to jakiej ceny byś się spodziewał.

Zaintrygowała mnie 3850 bo mogłaby mi wystarczyć na dłużej, a po zakupie nowej karty i ramu planuję zainwestować w laptopa, więc następne rozbudowy PC'ta to będzie raczej odległa przyszłość.

http://www.idg.pl/news/131037.html co prawda nie test ale daje do myslenia,po swietach mysle ze za 500-550zł bedzie mozna kupic.Jesli dobrze ja podkrecisz to powinna byc ok 2 razy wydajniejsza od dziadka X1950pro

Tu masz test(jest tam tez X1950pro oraz 8600GT) i odpowiedz ze nie warto pakowac sie w X1950pro bo ani nie jest tania ani zbyt wydajna na ten czas.I wszystko co pisalem wyzej sie zgadza.W tym tescie HD 3850 po OC jest dukrotnie wydajniejszy od X1950pro!!!!!.Nie pakuj kasy w tego dziadka tylko troszke poczekaj :) nawet teraz karta jest opłacalna,dwa razy wydajniejsza od 1950pro a drozsza o 180zł

Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo zlinkowałem wersje X1950PRO 512MB Extreme. ;]

Po 2 nie uważam aby była to przesadnie droga karta. Po 3 to jedyne co bym kupił na DX9. Na DX10 zaczynałbym od HD 3850 OC. Wszelkie cuda typu 8600 można o kand du** potłuc w DX10.

Kwestia decyzji czy starczy nam DX9, czy musimy mieć DX10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam bym brał x1950 PRO teraz. Może i ten 3850 jest wydajniejszy ,ale nie wiem jak z AA sobie radzą. HD2900 zdaje się miały z tym spory problem. Oczywiście mówię tu o DX10.

Także jak myślisz o DX10 to zbieraj lepiej na 8800GT ,a jak tylko o DX9 to spokojnie powinien x1950 PRO wystarczyć. Skoro można go dostać za 350 zł . Po co przepłacać 2 razy tyle dla DX9 ? Może i w takim Oblivionie 3850 by się przydał ,ale czy naprawdę warto ? Za zaoszczędzone pieniądze byś dokupił ramu i miałbyś 2GB + ten twój X2. Potem dokupisz 8800GT i będziesz miał całkiem niezła maszynkę.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem ASUSa X1950Pro z Windpolu.

Zamówiłem w poniedziałek w Morele.net, był stan pełny, a potem się okazało, że wszystko wykupili i łaskawie napisali maila, że ich już nie ma.

W Siriusie też brak X1950Pro od ASUSa - dzwoniłem do nich.

Kupiłem, więc na Allegro w Windpolu, bo cena ciekawa i kupowałem u nich już kiedyś X2. W poniedziałek może przyjdzie.

Edytowane przez Sefiros

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi