Skocz do zawartości
Bolus1

Zasilacz Tacens Radix 410w Wystarczy?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam więc pytanie, zastanawiam się czy taki zasilacz (TACENS Radix 410W) dałby radę udźwignąć trochę sprzętu dodam też napięcia jakie zmieniłem wszystko na EVGA 650i Ultra

Pentium D 915 2.8 podkręcony na 3.7 przy 1.35V

Palit 8600GT sonic+ z napięciem na rdzeniu 1.6V (wydaje mi się że taktowanie CORE/SHADER/MEM nie są istotne)

X-Fi Platinum

3 dyski - 1x ATA 133 320GB i 2x SATA 320GB

dwie kości goodramów 667 na standardowych napięciach..

no i COMBO jakieś LITE-ON'a

do tego mam dorzuconych 5 wentylatorów 120mm (muszą być to taka mała mania)

Wiem że nie ma tutaj wróżek ale chciałbym wiedzieć może ktoś ma podobny burdel na takim zasilaczu

A nawet jeżeli macie co innego w środku ale na takim zasilaczu to też pisać bo można oszacować

Poza tym co sądzicie o zasilaczach TACENS'a bo ostatnio bardzo mi się spodobała ta firma, dużo oferuje w niskich cenach i w innych mediach czytałem że Zasilacze te są bardzo dobre jak za tą cene

Z góry dziękuje za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje Chiefteca GPS 400W, cichy nie jest, ale poza tym zasiłka nie do zarżnięcia, bogate okablowanie, cena ~150zł

nie chciałem porady co kupić :D Tylko czy ten zasilacz wystarczy.. ale skoro radzisz Chiefteca 400 i On starczy bo inaczej byś o nim nie wspominał to wydaje mi się że Tacens też starczy, a jest ktoś to ma tego Tecensa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro radzisz Chiefteca 400 i On starczy bo inaczej byś o nim nie wspominał to wydaje mi się że Tacens też starczy, a jest ktoś to ma tego Tecensa ?

A czytałes post luk1999? :angry: Napisał prawdę i tyle w tym temacie. Jeżeli nie zrozumiałeś, ze moc w nazwie zasilacza to nie wszystko, i że zasilacze dzielą sie na te do starych i nowych konfiguracji, to poczytaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojej proszę Pana niech się Pan tak nie irytuje.

Wiem że moc zasilacza w nazwie czy podana przez producenta to nie wszystko (pozdrawiam tera zasilacze TRACER'a)

o żadnych starych czy nowych konfiguracjach nie słyszałem

LUKI1999 Napisał że do starszych komputerów "P4" ale przecież jak ten zasilacz wszedł na rynek to P4 to był już przeżytek :| i pojawiały się pierwsze Cory...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to, ze stare konfigi korzystaly glownie z lini +5V. Ten Radix ma mocniejsza 5-ke, ktora teraz raczej sie Ci nie przyda. Parzac na +12V Radixa (niecale 200W) P4 + 8600 i reszta bebechow moze okazac sie dla niego nie do udzwigniecia.

btw. Luki1999 napisal

ten Tacens to zasilacz do starszych komputerów a P4@oc i 8600GT to granice jego możliwości.

w miejsce "a" mozna postawic przecinek lub nawet kropke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak go wziąłem i wszystko działa ?:> czym mogę go trochę po nadwerężać? Bo jakieś tam 3dsmarki nic nie robią tak samo 4 godzinna sesja GOTHIC 3 nic

PS. SLOW dziękuje za dokładne i jasne wytłumaczenie.. niestety już było trochę za późno żeby wycofać moją decyzje.. (można powiedzieć że za wolno myślę i za późno napisałem tutaj)

Edytowane przez Bolus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu ponieważ mam podobne pytanie. Chodzi mi o ty czy mój obecny zasilacz (ModeCom MC-350W) przetrwa zmianę procesora. Obecnie mój config wygląda następująco:

Procesor: Opteron 144 1.8@2.6GHz przy 1.55V

Płyta główna: Abit AN8 Ultra

Karta graficzna: Sapphire HD2600XT 800/1400@830/1700

Pamięc: 2x512MB Kingston HyperX + 2x512MB Geil 2.8V

Karta TV na PCI

Napędy: 1x HDD na SATA + 1x DVD-RW

Do tego 5 wiatraków 80mm, 2x katody

Zmiana procesora na Athlon X2 3800+ oczywiście będzie kręcony.

Jeżeli jest za słaby to prosiłbym o parę słów o tych zasilaczach:

Chieftec CFT-500A-12S 500W

OCZ StealthXStream SLI 500W

Który jest lepszy? Ewentualnie jakie macie propozycje w tych cenach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi