Skocz do zawartości
omgwtf

Dylemat - Zasilacze

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Od paru dni rozglądam się za jakimś sensownym zasilaczem, gdzieś w okolicach nowego roku prawdopodobnie będę miał nowy sprzęt, ale do rzeczy...

Mam kilka kandydatów:

Enermax 400W, Seasonic S12II 430W, BQ 450W - 500W, Corsair nie biorę pod uwagę, IMO shit.

Główne założenia:

- dobrze by było, żeby cena nie przekroczyła znacznie 300zł

- ma być cicho!

- pewność - żeby nie trafił mi się egzemplarz z piszczącymi cewami :mur:

Byłem za Seasoniciem, ale ostatnio nawet one świerszczą (vide Corsair ?), Enermax ma odpinane kabelki oraz +12V taki sam jak w Seasonicu. BeQuiet! też jest bardzo dobrą konstrukcją, (bardzo dobrze znany i dobrze oceniany GLN). Nie jestem super-maniakiem napięć, mają być w miarę stabilne i absolutnie bezpieczne :) Pod jaki sprzęt? Najprawdopodobniej:

Foxconn P35A, e2140, Corsair 2GB 677Mhz TWINX2, 8600GT (Sonic +?), WD 320GB AAKS

więc jest to zestaw, który więcej niż ~250W absolutnie nie ma prawa brać.

Co wybrać? Mam już naprawdę olbrzymi dylemat, Zenfist poleca Seasonic, ale ja się tych cewek boję, Enermax odpinane kabelki + bardzo mocna 12V jak na zasilacz 400W ogólnej mocy. I jeszcze BeQuiet!... ten wybór zawraca mi w głowie... :mur:

[może lepiej było za komuny? Mały wybór, trzeba było brać co jest :unsure: ]

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak piszesz, ze Corsair to szit to troche zal mi Ciebie, bo czego bys nie kupil to bedziesz niezadowolony. Ja kupilem Corsaira 450W kilka miesiecy temu (chwile po premierze) i nic mi nie piszczy, nie swiszczy, nie slychac go (powaznie go nie slychac, robilem test na pasywnej grafice, odpiete dyski i CDROM, zadnych wiatrakow poza puszczony na +5V Scythe Ninja, zadnych dzwiekow). I bynajmniej nie pisze, ze jest zajebisty, bo ja mam, jakby byl szitem to bym napisal, aby inni wiedzieli, a ja na prawde nie mam do czego sie doczepic, za to na Chiefteca GPS-400-101 jade ostro ;] bo takiego glosnego zasilacza to dawno nie mialem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, to jest moje subiektywne zdanie, i nie rozumiem czemu 'zalujesz' po mnie...

Ja nie będę z cewkami ryzykował, trafią mi się 3 zasiłki piszczące pod rząd i komputer na miesiąc będzie stał w szafie. Te pierwsze Corsairy były OK, te co wychodzą teraz są dużo mniejszej jakości niż Seasonic, i ot cała filozofia.

Dalej waham się: BeQuiet! vs Seasonic, Enermax jest podobno głośny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo twoich wymagań żaden w tej cenie nie spełnia. Proste.

Ja tylko dodam, że żaden zasilacz, nawet za 1000zł tych wymagań nie spełnia. Bo jakiego byś nie kupił, to pewności, że nie będzie w nim coś piszczeć i tak nie będziesz miał.

Co do Corsairów: w mojej ocenie świetna sprawa, cisza (niemal) absolutna za niewygórowaną kwotę.

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że nie ma zasilaczy doskonałych. I wiem, że w każdym zasilaczu cewki mogą wpadać w rezonans. Chodziło mi o częstotliwość takiego zjawiska, np. w Corsairu jest bardzo nasilone.

VXEU wcale taki cichy nie jest, do HXEU jestem średnio przekonany, odpinane kable to tylko miły dodatek, mi do życia są zbędne. Jaki zasilator zaproponujecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi o częstotliwość takiego zjawiska, np. w Corsairu jest bardzo nasilone

Na jakiej podstawie to twierdzisz? Pracujesz w serwicie Corsaira czy jak? Bo wszelkiego rodzaju fora nie są miarodajnym źródłem informacji w tym zakresie. Dużo jest o Corsairach na forach, bo te zasiłki są popularne, a co za tym idzie, sporo jest też opinii o grającej elektoronice. A czy to akurat 1/10 taki się trafi czy 1/100 - tego już nie możemy ocenić. Osobiście nie wydaje mi się, żeby Corsairowi opłacała się sprzedaż zasilaczy, z których co trzeci czy co dziesiąty nie pracuje tak jak powinen, zwłaszcza, że tego zasilacza nie kupują ludzie z przypadku, ale tacy, co wiedzą czego chcą w zakresie ciszy i są mocno zmotywoani, by "ich grajek" trafił spowrotem do Corsaira. Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega kupił Corsaira - ok działa. Drugiemu trafiły się 3 piszczące pod rząd, kompa przez 2 miesiące nie odpalał :] Więc ja dziękuję.

aha, i zenfist wpominał, ze duzo corsair wraca na serwis ;]

Edytowane przez omgwtf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przeczytales po 3 strony to pominales w jednym z tematow moje pierwsze wrazenia z obcowania z BQT.

Jeszcze w temacie BeQuiet! vs Seasonic, mam wrazenie ze seasonic jest bardziej popularna firma (produkty dostepne w wiekszej ilosci sklepow). Zeby kupic BQT musialem troszke glebiej poszukac, chociaz w Krk nie bylo z tym duzego problemu. Moge sie tez mylic :)

W kazdym razie ja kupilem BQT, opierajac sie glownie na opiniach na tym forum (ktore jest jakze niemiarodajnym zrodlem wiedzy ;) ) i opinii Benito. Mam go od paru dni i nie zaluje. Tylko zastanawiam sie czy z moim poziomem wiedzy n/t zasilaczy odczulbym roznice przy moim sprzecie miedzy moim nowym nabytkiem a zasilaczem 500W za 100zl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy z moim poziomem wiedzy n/t zasilaczy odczulbym roznice przy moim sprzecie miedzy moim nowym nabytkiem a zasilaczem 500W za 100zl...

Po to, żeby odczuć uderzenie młotkiem, nie trzeba być kowalem, zasilacz 500W za 100zł to nie jest zasilacz, i kiedyś spali komputer, pytanie brzmi tylko jak szybko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba że ktś kupi BQ za 100zł :D :D :D

A swoją drogą to też przerobiłem troszkę BQ StreightPower i w sumie piszczał chyba tylko jeden ... o ile dobrze pamiętam 400 albo 350W.

Zauważalna natomiast jest przypadłość że im wyżej z W tym mniej modeli piszczy...

500W ma słabe szanse na piszczenie moim zdaniem zwłaszcza przy ww configu :) (na moje oko po oc pociągnie ~200W MAX)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i widzicie, każdy z tych zasilaczy jest porównywalną konstrukcją (BQ!, Enermax, Seasonic). W sumie to za BQ! przemawia mocniejsza linia 12V [chociaż na tabliczce jest identyczna jak w Seasonicu i Enermaxie), i już naprawdę nie wiem co wybrać...

Edytowane przez omgwtf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyly ( :lol2: ) na placu boju pozostają: BeQuiet! oraz Seasonic. Co do Seasonica, nie podoba mi się ta lekka "bida" w środku, wygląda to tak, jakby ostro oszczędzali :-| Według opinii (między innymi Zenfista, którego zdanie bardzo sobie biorę do serca) zasilacz jest cichy i stabilny.

(A może nie przekreślać Enermaxa? :mur: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi