Skocz do zawartości
MARTiiii

Krzywa Czapa Na Procku - Proc Nie Oddaje Ciepla

Rekomendowane odpowiedzi

Napisałem, że w pokoju mam 19*. A na procku 23*.

tak napisałeś

Idąc Twoim tokiem rozumowania(CT+15*), mój proc ma:

- 80*(65wg CT) przy 3200@1.42V

- 48*(33) przy 1200@1.07V

raptem z tych 23 robi się 33 jak to możliwe czyżbyś kłamał ?

23 + 15 = 38C czyli temperatura akurat

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak napisałeś

raptem z tych 23 robi się 33 jak to możliwe czyżbyś kłamał ?

23 + 15 = 38C czyli temperatura akurat

23* były w IDLE na 1.2GHZ@1.07V

33* były w STRESS na 1.2GHZ@1.07V

65* było w STRESS na 3.2GHZ@1.42V

Wróć do moich poprzednich wypowiedzi,przeczytaj uważnie(ze zrozumieniem) i nie zarzucaj mi kłamstwa!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23* były w IDLE na 1.2GHZ@1.07V

33* były w STRESS na 1.2GHZ@1.07V

65* było w STRESS na 3.2GHZ@1.42V

Wróć do moich poprzednich wypowiedzi,przeczytaj uważnie(ze zrozumieniem) i nie zarzucaj mi kłamstwa!

tak oczywiście

Pyt 2 : czy procesor ustawiony na 1200mhz@1.07V na dobrym coolerze ma 23 czy raczej 38*? Ty twierdzisz, że 38 jest bardziej prawdopodobne.

to może napisało się samo

Zakładając, że masz rację(Tjmax=100), mój procek ma w idle 38* C. I to na 1.07V. Czy nadal upierasz się przy swoim?

to ktoś tobie złe podpowiedział, jakaś anomalia umysłowa :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyraźnie napisałem w jednym ze swoich pierwszych postów w tym temacie, że temp. w SPOCZYNKU wynosi 23. Masz poważne problemy z czytaniem, albo złośliwie cytujesz fragmenty moich wypowiedzi, w których nie sprecyzowałem jednej rzeczy, a Ty sam dopowiedziałeś sobie szczegóły.

Szukaj postu #69

Jak sam widzisz, zaczynasz się plątać w swoich teoriach, zarzucasz mi kłamstwo i próbujesz odwrócić kota ogonem.

Jeżeli tylko spróbowałbyś coś UDOWODNIĆ, to może inaczej potoczyłaby się ta dyskusja. Niestety wpieranie innym na siłę swoich racji to jedyne Twoje umiejętności. Zwróć uwagę na to, że cały czas starasz się nam coś wmówić. Coś, co jest tworem Twojego umysłu(którego stanu nie ośmielę się ocenić), a nie faktem.

Niestety nie mam czasu ani ochoty na dalsze dyskusje z Tobą, ale może trafisz na równego sobie. Wtedy na pewno się dogadacie. Mnie już bolą plecy od prób "zniżania się" do Twojego poziomu,więc ku Twej uciesze muszę się wycofać. Pokonałeś mnie, lecz niechlubne jest to zwycięstwo.

Pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku!

Edytowane przez Andrew DC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w pokoju masz pewnie 25 C a radiator działa jak lodówka :lol2: , a wiesz ze to przeczy prawom fizyki elementarnym prawom fizyki, ale co tam dla ciebie fizyka to Terra Incognita, skończ podstawówkę zanim zaczniesz się wypowiadać :wink:

PS. nawet jak byś miał w pokoju 20C to i tak nie możliwe

W pokoju mam 19*, na poziomie komputera w obudowie Sharkoon jest 18* (mierzone termometrem elektronicznym) + wieją 3x120 Thermaltake ,a przy tej temperaturze potrafią nieźle schłodzić. Na procku w idle mam 24-25* w Core Temp więc co jest niemożliwe (mam mieć niby 40* w idle??). Ten tekst o podstawówce swiadczy o chyba o braku argumentów z twojej strony , bo nic nie wnosi do dyskusji poza próbą obrażenia rozmówcy :huh: (a co w podstawówce o TJ uczą??, to chyba dopiero teraz bo ja skończyłem dawno :) ).

Dołączona grafika

Czyli wszystkie programy kłamią a Zawadaki ma rację <_<

Miłego Sylwka!!

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawadaki, pardon, ale jesteś moderatorem, więc chyba jakąś kulturę wypowiedzi powinieneś prezentować. Nawet, jeśli masz kogoś za ostatniego głąba, nie powinieneś stosować tego typu argumentacji. Dopóki się nie zjawiłeś dział chłodzenie był na całkiem niezłym poziomie wypowiedzi. Wycieczki osobiste itp. środki wyrazu zachowaj dla swojego działu zatem, a tu staraj się przynajmniej walczyć z argumentami interlokutora, a nie nim sanym.

BTW, choć i mi wydają się niektóre wyniki dość nieprawdopodobne to wystarczy okno minimalnie uchylone obecnie i temperatura otoczenia leci na łeb - poniżej 18 stopni. Nie widzę zatem mimo wszystko nic dziwnego w tym, że procesor o obniżonym napięciu i taktowaniu może w idle zachowywać 23 stopnie... ofkors o ile ma solidny radiator z dobrym wentylatorem. Ja również miałem takie temperatury na swoim A64 X2 4400+ o obniżonym do 2GHz taktowaniu i napięciu do 1.15V - chłodzony Ultrą120 przesmarowaną CLP z Coolinkiem X12-1600 kręcącym się z prędkością ponad 1600rpm.

A poza tym, tak jak zauważył już Svende, do wskazań programowych należy podchodzić z daleko idącą rezerwą, bo nawet potwierdzane przez inne programy nie są w pełni wiarygodne. Zatem te wszystkie kłótnie i tak są funta kłaków nie warte, bo walczycie ze sobą na poziomie hipotez programów, a nie faktów.

Pozdrawiam i również Najlepszego w 2008 roku :)

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawadaki ma w 100% rację - L2 ma TJ 100* i to jest już od dawna pewne, bo ten stepping jest już sporo czasu na rynku. W idle (E4300 @ 2.8GHz 1.325V) bez EISTa mam 48 stopni (TJ 100*), więc jest to możliwe, że na steppingu M0 jest te 50 stopni w idle. Nie ma szans, że temp w idle jest 4* większa od otoczenia !!

Pozatym co za różnica czy jest 65 czy 50 stopni - zapas do throtlingu proca jest ten sam. Temperatury procków o różnych steppingach można porównywać na czujniku mobo (pod warunkiem, że sprawdzane na tej samej mobo)

Edytowane przez Damikor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam E2160 rewizję L2. Ostatnio odpaliłem go na domyślnym taktowaniu i napięciu lecz z odpiętym wiatrakiem Freezerem. W idle miał temperaturę 27C, a w stresie trochę ponad 40C (mierzone CT 0.94). I było czuć, że radiator jest lekko ciepły (gdy jest przepływ powietrza to powoduje, że wydaje się, że radiator jest chłodny). W idle był dosłownie zimny, a założony był na pewno dobrze. 27C + 15C = 42C w idle - niemożliwe. Przy ustawieniach, które mam na codzień (3100MHz, 1,45V) z Freezerem skręconym na 1600RPM mam w idle 24C, a w stresie 55C. Poza tym nie chce mi się wierzyć, że te samo układy, lecz o różnym steppingu mają temperaturę różną co najmniej o 15C lub więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam E2160 rewizję L2. Ostatnio odpaliłem go na domyślnym taktowaniu i napięciu lecz z odpiętym wiatrakiem Freezerem. W idle miał temperaturę 27C, a w stresie trochę ponad 40C (mierzone CT 0.94).

tylko ze L2 ma Tj = 100 a to jest udowodnione ponad wszelką wątpliwość, widać nie dla wszystkich :mur:

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi