TomEk26 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 (edytowane) Witam serdecznie ! Od jakiegos czasu czytam wasze posty z zalozeniem takim ze pomoga mi w wyborze odpowiedniego: - mobo - pamieci ram - cpu, - k.grafiki itp... Wstepnie juz wybór podjelem bedzie to miedzy innymi: - cpu Q6600 + Chłodzenie Scythe Mugen SCINF-1000 - ram Crucial Ballistix Tracer 1066 2x1 GB DUAL (pc 8500) - (juz posiadam) - grafika Sapphire HD3850 256MB - zasilacz Chieftec CFT-560A-12C - obudowa Chieftec LBX 02B B B - (juz posiadam) wiekszosc tych podzespolow chce zakupic w jednym ze sieci sklepów http://www.proline.pl z racji takiej ze nigdy sam nie skladalem samodzielnie kompa no i druga rzecz maja w miare przystepne ceny z tym ze jakos z aktualnych dostepnych mobo nie moge sie na zadna zdecydowac, poczatkowo planowalem zakupic Asusa P5k Delux lecz niestety od jakiegos czasu sie zakonczyla ich sprzedaz. Bardzo prosze o pomoc w wyborze odpowiedniej plyty na ktorej bede mogl wykrecic cpu co najmniej 3,2 do 3,5 ghz. oczywiscie nie musi to byc asus max do 800 zeta Pozdrawiam i czekam na wasze opinie Edytowane 10 Grudnia 2007 przez TomEk26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 (edytowane) Bierz cos na X38, moze byc Asus P5E, chyba ze za ~800 znajdziesz Asus Maximus Formula Edytowane 10 Grudnia 2007 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomEk26 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 (edytowane) Z tego co widze na obecna chwile maja na stanie na chipsecie X38 to Gigabyte GA-X38-DQ6 i Asus P5E X38 chyba zeby cos z tanszych na chipsecie P35 Asus P5K-E WiFi-AP P35 lub MSI-P35 Neo2-FIR IP35 ? Ktore mobo bedzie waszem zdaniem najwlsciwsza decyzja do qada? Edytowane 11 Grudnia 2007 przez TomEk26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Jeśli nie będziesz korzystać z crossfire, to P5K-E WIFI/AP wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomEk26 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Co do obslugi CrossFire to jak i P5K-E i P5E X38 maja taka mozliwosc ale zgadza sie nie bede z niej korzystac bardziej przydatnym bedzie dla mnie port FireWire (chociaz o tak posiadam karte analogowo - cyfrowa - Pinnacle Studio MovieBoard 500 PCI) i oczywiscie obsluga dwoch dyskow beda podlaczone dwa Seagaty 250GB SATA ST3250620AS w raid 0, jak i rowniez zalezy mi zeby zmiescil sie cooler Scythe Mugen no i szlo podciagnac tak jak juz wspominalem Qada do powiedzmy 3,0 do 3,5 ghz - bo uwazam ze zapasu mocy nigdy za wiele !! bardzobym prosil osoby ktore mialy juz do czynienia z ktoryms tych mobo i qadem lub inne sugestie WDK i Caleb wielkie dzieki za porade Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 (edytowane) Do quada ważne, aby miała solidne zasilanie. Minimum jest tutaj Asus P5K PRO, które ma zasilanie identyczne z P5E, a jedynie chipset tańszy i wyposażenie uboższe (np. zintegrowana karta dźwiękowa słaba). Gigabyte GA-X38-DQ6 i Asus P5E X38 owszem są dobre, jednak zastanów się czy warto dopłacać tylko do pcie 2.0 i realnego crossfire (bo p35 ma crossfire również, aczkolwiek x16 x4 to nie x16 x16 jak w X38). Edytowane 12 Grudnia 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomEk26 Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Dzisiaj tz. to bylo wczoraj (sroda) mialem w zamiarze zlozyc zamowienie zeby na weekend byl juz gotowy ale.... im bardziej zaczalem sie interesowac (przegladac artykuly na forum) tym wieksza mam pustke w glowie w kwesti decyzji, tak naprawde z tego co sie doczytalem to nie ma idealnego sprzetu czy to bylaby plyta glowna czy cpu nawet najdrozsze modele maja jakies wady i niedociagniecia. Bylem w dniu dzisiejszym w sklepie dowiedziec sie czy sprzedawane qady maja revizje GO lub B3 i mimo woli zapytalem jaka on by mi plyte pod tego CPU zaproponowal .... odpowiedzila ze ASUS P5E X38 ale lepszym wyborem bylaby ASUS P5E WS PRO IX38 - (ponad 800 zeta) z tym ze akurat takich nie posiadaja. Bylo sporo osob i za bardzo nie mial czasu wytlumaczyc roznicy i jakie ma dodatkowe ta plyta atuty oprocz ceny? na allegro zauwazylem ze nie zle sprzedaj sie ASUS P5E X38 chyba to tez cos za siebie mowi. Mam do Ciebie kolego WDK prosbe bo widze ze jestes dosyc dobrze zorietowany w tej kwestii powiedz jednoznacznie ktora bedzie bardziej odpowiednia bo wiem ze im wiecej jeszcze bede wertowal purepc tym wiekszy bede mial mlyn w glowie a zalezy mi zeby zlozyc cos na minimum 2 lata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Dzisiaj tz. to bylo wczoraj (sroda) mialem w zamiarze zlozyc zamowienie zeby na weekend byl juz gotowy ale.... im bardziej zaczalem sie interesowac (przegladac artykuly na forum) tym wieksza mam pustke w glowie w kwesti decyzji, tak naprawde z tego co sie doczytalem to nie ma idealnego sprzetu czy to bylaby plyta glowna czy cpu nawet najdrozsze modele maja jakies wady i niedociagniecia. Bylem w dniu dzisiejszym w sklepie dowiedziec sie czy sprzedawane qady maja revizje GO lub B3 i mimo woli zapytalem jaka on by mi plyte pod tego CPU zaproponowal .... odpowiedzila ze ASUS P5E X38 ale lepszym wyborem bylaby ASUS P5E WS PRO IX38 - (ponad 800 zeta) z tym ze akurat takich nie posiadaja. Bylo sporo osob i za bardzo nie mial czasu wytlumaczyc roznicy i jakie ma dodatkowe ta plyta atuty oprocz ceny? na allegro zauwazylem ze nie zle sprzedaj sie ASUS P5E X38 chyba to tez cos za siebie mowi. Mam do Ciebie kolego WDK prosbe bo widze ze jestes dosyc dobrze zorietowany w tej kwestii powiedz jednoznacznie ktora bedzie bardziej odpowiednia bo wiem ze im wiecej jeszcze bede wertowal purepc tym wiekszy bede mial mlyn w glowie a zalezy mi zeby zlozyc cos na minimum 2 lata. P5E sie dobrze sprzedaje bo to jedna z tańszych płyt na X38 czyli zapewnia pełne CF 16+16 i obsługe Penryna. Co do ASUS P5E WS PRO IX38 to nie warto - wydajność będzie ta sama więc po so przepłacać. Jeśli nie bawisz sie w CF to spokojnie wystarczy coś na P35. Proline ma dość mały wybór ale z tego co mają wybrał bym Asusa P5K-E WiFi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...