luk_84 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Witam, Chciałbym trochę unowocześnić mój komputer, nie chcę kupować całego nowego. Zależy mi głównie na większej wydajności, na bardziej komfortowej pracy w programach typu Office 2007, Photoshop, Corel, Adobe Reader 8. Sporadycznie gram w gry, więc to nie jest priorytetem. Mój obecny sprzęt: płyta: ASRock K7VT4A+ (socket A) procek: Sempron 2200+ @ 2500+ (1,8GHz) + chłodzenie Pentagram Freezone pamięć: 2x256MB PC-3200 DDR (Kingston + no name) - płyta nie obsługuje duala HDD: WDC WD1600JB-00GVC0 - ATA100 grafika: Radeon 9600 PRO muzyka: SB Live zasilacz: Fortron 350W Co można z tym z tym zrobić aby programy chodziły szybciej? 1. Pierwsza opcja o jakiej myślę to kupno jakiś dobrych pamięci 2x512MB DDR i niech sobie jeszcze w tej konfiguracji komp z rok pochodzi, a potem wymiana na nowy. Choć takie pamięci to ok. 150-200zł i nie wiem czy się to opłaca. 2. A druga opcja to: Kupić płytę główną: ASROCK AM2NF3-VSTA, żeby obsługiwała AGP, ATA, Dual ~160zł Kupić procka: jakiś Sempron na AM2, żeby tanio (~100zł), kiedyś zmieniłbym na Athlon64 X2 Kupić pamięci: DDR2 PC-6400 1GB ~70zł Chyba bym musiał dokupić też chłodzenie do procka bo mój Pentagram nie pasuje do AM2, lub kupić wersję box. Poradźcie co najlepiej z tym kompem zrobić? Czy lepsza druga opcja, czy na razie dokupić tylko pamięć a za rok zmienić wszystko? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 ja na twoim miejscu juz bym dołożył i kupił nowego kompa :) a z tych 2 twoich opcji to 1 raczej bo [ciach!]a nie ma co kupować i wydawaćkase a procek bedzie taki sam jak teraz wiec nie bardzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 na socketA duzo dual i tak nie pomaga.. sprzedaj procka, grafike pamieci no i płyte główną i weź takie cos : GIGABYTE M61P-S3 - zintegrowana grafa (geforce 6100 - słabsza od Twojej, ale za kase ze swojej grafy możesz <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> to: X700 Pro 8rop) Procek AMD Athlon X2 4000+ Brisbane ~200zł do tego jakiś goodram 1GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_84 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 GIGABYTE M61P-S3 - zintegrowana grafa (geforce 6100 - słabsza od Twojej, ale za kase ze swojej grafy możesz <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> to: X700 Pro 8rop) Procek AMD Athlon X2 4000+ Brisbane ~200zł do tego jakiś goodram 1GB A czy ta płyta GIGABYTE którą proponujesz jest dużo lepsza od Asrock o której ja napisałem? Bo równie dobrze mógłbym kupić tego Asrocka + procek o którym piszesz + goodram 1GB, ale dzięki Asrockowi mógłbym zostać na grafice AGP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 z tego starocia nic nie wyciśniesz. Mam w domu niezłego lapka ale z prockiem jednordzeniowym i drugiego kompa dwurdzeniowego i to jest niebo a ziemia IMO coś używanego np http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=252099 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_84 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Wiem że to staroć... ale jakieś 3 lata temu celowo kupiłem właściwie wszystko co można było najtańsze. Po tym jak kupiłem swój pierwszy komp za ~7tys zł, i pochodził jakieś 3 lata i spalił się zasilacz i przy tym cała reszta powiedziałem, że już nigdy nie dam się namówić na najnowszy, najnowocześniejszy i w ogóle naj... sprzęt. Ten co mam teraz chodzi bardzo dobrze, zero zawiech, żadnych bluescrenów, windows bez zmiany od 2 lat i żadnych problemów. Niestety przy włączonych 2, 3 nowych programach, winampie + aplikacjach internetowych trochę zaczyna mulić. Tak więc nie wiem czy sama 1GB pamięć pomoże, czy niewiele da? Czy lepiej dołożyć te 400zł i zmienić resztę? Nie chciałbym zmieniać dysku, grafiki, muzyki, zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 (edytowane) fakt, cena znośna :) ja wyszukałem jeszcze takie mobo: A690GM2MA-8EKRS2H chyba uzytkownik beka ma takie coś - niech sie wypowie też masz zintegrowana grafike x1250 z tego co mi sie wydaje jest wydajniejsza, lub bardzo poodbna do Twojego 9600 Pro. Procek tak jak pisałem lub możesz wziaść od Aldama, imo się opłaca (nie wiem jak ten Brisbane 4000+ x2 by sie pokręcił - akurat na tej mobo) a np jesli nei chcial bys lepszej grafy to ze sprzedazy 9600 Pro mógłbyś dorzucić kasy na 2x1GB ramu, ale imo chociaż dla minimalnej rozrywki warto <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> x700Pro - duzo wydajniejsza... lub taniego 6600 (?ale chyba ddrozszy jest :P) EDIT: denerwuja mnie te orty bo np w swoich postach nei uzywam polskich liter i jak pisze w.z.i.a.s.c to orto maniak ;) mysli ze chcialem napisac "w.z.i.ą.ć" PFFF Edytowane 11 Grudnia 2007 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 (edytowane) Co do grafy to za 140-150zł stoją X800GT All in Wonder albo X1600PRO. No chyba, że już byś tych 50zł więcej nie wykulał. Niestety znany pewnie wszystkim 7300GT jest jeszcze nieco droższy ;/ Osobiście bym brał integre X1250 zanim bym nazbierał na jakąś lepszą kartę. Edytowane 11 Grudnia 2007 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_84 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 A jeszcze raz spytam o tą płytę: ASROCK AM2NF3-VSTA tak żeby móc zostać na AGP... czy ta płyta definitywnie odpada? Z obecną płytą Asrock nie mam żadnych problemów. Jeśli miałbym zmienić grafikę (może nawet i zintegrowaną) to nie chciałbym żeby była gorsza od mojej obecnej. Duże nie gram, ale w tym w co gram wystarczała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Ciężko Ci będzie zmienić na coś gorszego ;] tak powiem. To X700Pro wyda się być dla Ciebie najsensowniejszym rozwiązaniem. Co do VSTA, to NF3 jest już naprawdę stary i nie rozumiem dlaczego na siłę chcesz się w niego pakować. Wg. mnie wymieniony już Fox http://www.techplanet.pl/index.php?id=14546 jest ciekawym rozwiązaniem budżetowym, jak nazbierasz więcej gotówki możesz na niego posadzić lepszą grafikę i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Moj kuzyn wlasnie sprzedal podobny sprzet do Twojego, bo mu poradzilem AM2. Kupil 1) Sempron 3400+ - 70zl 2) Plytka http://www.skapiec.pl/site/cat/13/comp/234973 - jak za ta cene plytka naprawde swietna. Wbudowana grafa X1200 swietnie smiga w Red Orchestra, do tego po wgraniu najnowszego biosu jest sporo opcji OC, i Sempron na dzien dobry poszedl na 2,5Ghz, a to nie koniec 3) Ram - 2x1GB KingSton Elpida za 2x60zl z proline 4) Grafa Palit 7300GT - 125zl Stary sprzet sprzeda, dolozyl moze ze 120zl na Palita i ma sprzecik o niebo lepszy za ladne pieniadze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 nieeee opłaca Ci sie zostawać przy AGP ! dlaczego ?? Radeona 9600Pro sprzedasz za 70-80zł a za to mozna kupic Radeona x700 Pro @ PCI-e a ta karta jest duuuuuuzo wydajniejsza od Twojej - 8 potoków renderujących. dlatego właśnie nie oplaca sie zostac na agp :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_84 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Miałem jeszcze licytować dzisiaj 2x512MB DDR, ale jak widzę jak jakieś firmowe Value Select chodzą po 150-170zł i więcej to chyba nie jest dobry pomysł. Więc chyba przekonaliście mnie. Chodzi o max tani zestaw, wydajny do nowych programów i aplikacji internetowych (aqq, skype, poczta, firewall itd.), z nie gorszą grafiką niż obecny Radeon 9600PRO (10 000 pkt w 3D Mark 2001). Z Waszych wypowiedzi skłaniam się ku temu: Płyta: Foxconn A690VM2MA-RS2H (zostawiłbym na razie zintegrowaną grafikę) Procek: na razie jakiś Sempron np. 3200+ Pamięć: 1 lub 2 GB Tylko jeszcze 2 pytania: 1) Czy chłodzenie Pentagram Freezone QV-100 AlCu+ da się jakoś założyć na AM2? W instrukcji nie ma opcji montażu na AM2. 2) Czy ta zintegrowana grafika ma wyjście DVI? Ile może ona mieć pkt w 3d Mark 2001? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 (edytowane) karta wg mnie powinna robić podobnie nie wiem moze ciut mniej 7k~ tak, ta grafika ma wyjście DVI PS:IMO warto <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> x700 Pro 128MB/128bit] EDIT: poczytaj jeszcze cokolwiek o tej płycie chipsety 690G/V Edytowane 11 Grudnia 2007 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 (edytowane) Za około 85-100zł masz X700, które ma sporo większa wydajność od tego twojego 9600 (tej integry X1200 zresztą też), więc jak ci integra nie starczy, to majątku na X700 nie wydasz. Przykładowe X700 256MB za 85zł - http://www.allegro.pl/item281075080_asus_a..._pci_e_p_n.html wg. mnie warto ją łyknąć za tą kasę. Teoretycznie ;] robi to 5900 w 3DMarku 03. Jak pisze Yogi311, jest też wersja PRO (różni się tym, że ma gDDR III i większe zegary) jednak cena też już jest większa. TU jest np. X700 Pro 256MB (z Silencerem) za 119zł - http://www.allegro.pl/item282829589_asus_x...bit_pci_ex.html a już za 145zł da się wyczaić 7300GT Sonic 256MB :D lol - http://www.allegro.pl/item282652852_geforc...ddr3_palit.html i wg. mnie to najsensowniejsze rozwiązanie na które warto wydać tą kasę, bo ta katcioszka już "potrafi". No ale można by tak podciągać aż do 88GT albo 3870 ;] Edytowane 11 Grudnia 2007 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 (edytowane) pamietaj też ze w znacznym stopniu wynikami ostatecznymi w 3dmarkach 2001 i 2003 "sterują" procesor i pamięć ram imo, jak ma być po kosztach to dogadaj sie z tym kolesiem na allegro co sprzedaje z silencerem zeby pchanł ja za 110zł z przesyłką i bedzie cena cacy. PS: Twoj radeon powinien robić wiecej punktów w 2001 i tak - to mój robi 8k+ ;];] Edytowane 11 Grudnia 2007 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 (edytowane) mój w 01' robi 16k+ lol. Si, jeśli budżetowo, to ten z silencerem za 110 z wysyłką. (256MB DDR III - nie powinno być tak źle) Co prawda jest lekki niedosyt, że za ~40zł więcej masz 7300GT ;] hehe. Edytowane 11 Grudnia 2007 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 a za 170zł !!! masz 6800GT 16/6 na tym pograsz nawet w crysisa na low/medium :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_84 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Oki, dzięki za rady, chyba jeszcze trochę poszperam i poczytam o sprzęcie i zdecyduję się na poważniejszą modyfikację. Ale to dopiero po nowym roku, na razie mógłbym sobie pozwolić tylko na zmianę tych pamięci... i to nie chodzi nawet o kasę, tylko piszę teraz pracę inżynierską i nie mam za bardzo czasu i możliwości aż tak grzebać w kompie:) Głupio tylko zrobiłem, że nie spytałem wcześniej, bo tą grafikę niedawno kupiłem razem z kartą dźwiękową, a można było już wtedy od razu zmienić na PCI-Ex. Ale jako że nie była mi potrzebna żadna wypasiona grafika zmieniłem na tego Radeona. Dlatego teraz nie bardzo mi się uśmiecha ją zmieniać;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Oki, dzięki za rady, chyba jeszcze trochę poszperam i poczytam o sprzęcie i zdecyduję się na poważniejszą modyfikację. Ale to dopiero po nowym roku, na razie mógłbym sobie pozwolić tylko na zmianę tych pamięci... i to nie chodzi nawet o kasę, tylko piszę teraz pracę inżynierską i nie mam za bardzo czasu i możliwości aż tak grzebać w kompie:) Głupio tylko zrobiłem, że nie spytałem wcześniej, bo tą grafikę niedawno kupiłem razem z kartą dźwiękową, a można było już wtedy od razu zmienić na PCI-Ex. Ale jako że nie była mi potrzebna żadna wypasiona grafika zmieniłem na tego Radeona. Dlatego teraz nie bardzo mi się uśmiecha ją zmieniać;] hehe :)) spokojnie to jak bedziesz miał chwile to pisz to wtedy coś sklepiemy konkretnego :P PS: a ja ryje całki i liczby zespolone xD Pozdrawiam ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_84 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Na pewno jeszcze się w tej sprawie odezwę... Pozdrawiam:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 EDIT: denerwuja mnie te orty bo np w swoich postach nei uzywam polskich liter i jak pisze w.z.i.a.s.c to orto maniak ;) mysli ze chcialem napisac "w.z.i.ą.ć" PFFF dla ścisłości, to poprawnie pisze się WZIĄĆ :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 dla ścisłości, to poprawnie pisze się WZIĄĆ :wink: ;O ! dałbym sobie reke uciac ze pisze sie to inaczej - ale fakt... kolejny przyklad ze politechniki ryja beret :D! >= DZIEKI WIELKIE ZA WYPROWADZENIE MNIE Z BLEDU =< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 (edytowane) Co do tej plytki Foxconn, to jesli chcesz miec wersje z DVI, to musisz wziac model z G w nazwie A690GM2MA-RS2H (ona kosztuje ok. 170zl), bo wersja z V - A690VM2MA-RS2H , nie ma DVI. Poza tym to te same plytki i OC maja naprawde bardzo fajne. Co do grafy, to 100x bardziej wolalbym Palit 7300GT 256MB DDR3 (kuzyn za 125zl wyrwal) ladnie podkreconego, niz tego glosnego, goracego, wielkiego i starego trupa 6800GT (mimo ze to naprawde fajna karta, ale jej lata juz minely, 7300GT @ OC jest lepszym rozwiazaniem). Aha, a jesli bys polowal jednak na X700, to tylko wersja PRO na DDR3. Nie raz taka wyrwalem za 70zl, wiec sobie odpusc te badziewia na DDR1 za 80zl podawane wyzej. Edytowane 12 Grudnia 2007 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...