Skocz do zawartości
krogoth111

Zmiania Firmware W Seagate

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was :)

Czy ktoś wie czy można? chyba można ale się upewniam zmienić firmware w dysku na nowszy.

Mam moje barakudy już 2 lata i może jest jakiś lepszy lub nowszy firmware do nich?

Przekopałem stronę seagate ale nic tam nie ma :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Nie zmienisz firmware, bo jest ono ściśle powiązane z mechaniką i rev. elektroniki, a Seagate nie wypuszcza updateów do już sprzedanych modeli. Można co prawda zaryzykować wyciągnięcie fw z nowszej wersji dysku, ale jak coś się nie będzie zgadzać, to zabijesz dysk docelowy.

btw, grasz jeszcze w Diablo? :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zmienisz firmware, bo jest ono ściśle powiązane z mechaniką i rev. elektroniki, a Seagate nie wypuszcza updateów do już sprzedanych modeli.

W pracy mam firmowe kompy IBM z dyskami Seagate 40 i 80GB i na stronie IBM(lenovo) dostępny jest update firmware'u do tych dysków a co najlepsze to dokonuje się tego bez utraty danych na dysku. Więc się da! Przy czym jak się przekonałem plik firmware'u jest taki sam dla dysków 40 i 80... Ot taka ciekawostka.

Nie wydaje mi się jednak by dało się gdzieś w sieci znaleźć flash do dysków właśnie poza stronami dużych producentów komputerów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

...Więc się da!

...Nie wydaje mi się jednak by dało się gdzieś w sieci znaleźć flash do dysków właśnie poza stronami dużych producentów komputerów.

Duże firmy mogą czasem zamówić/kupić źródło firmware u producenta. Nie wnosi to jednak nic do tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Nie wiem czy zauważyłeś, ale nie napisałem, że nie da się uaktualnić fw, tylko że seagate nie wypuszcza updateów. IBM wypuścił do swoich kompów (2 modele dysków PATA Seagate) - co to zmienia dla Tal-Rasha i innych? - nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi