Skocz do zawartości
Gość x_EP

Dołożyłem 2gb Do 2gb I Komputer Już Nie Pracuje Na Takiej Samej Magistrali

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki oto problem. Dołożyłem 2x1gb ram geil 800 do istniejących 2x1gb geil 800 (taki sam typ pamięci) i okazuje się że komputer ledwo po załadowaniu się robi zwis na ustawieniach na jakich pracuje stabilnie z 2gb pamięci na pokładzie (chodzi o magistrale fsb400, parametry pamięci ddr2 800 spd w obu przypadkach). Ale gdy odkręcę wszystko to się nie wiesza. Tak więc problem jest jakby w przetaktowaniu.

Czy ktoś umie powiedzieć co trzeba by było ustawić w biosie (pewnie napięcie czegoś) aby z dodatkowym ram'em komputer dalej pracował stabilnie na ustawieniach sprzed dołożenia pamięci?

core 2 duo 2.13, asus p5w dh deluxe (i975x podobno obsluguje do 8gb ram), system winxp (tak widzi 3.12).

opis płytki http://www.asus.com/products.aspx?modelmen...l3=248&l4=0

Edytowane przez EP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zrozumieliśmy się. Na magistrali standardowej wszystko pracuje bez problemów (zarówno 2 kostki po 1gb jak i 4 kostki po 1 gb). Dopiero po podniesieniu magistrali fsb do poziomu na jakim komputer pracuje ze starymi kośćmi, po dołożeniu nowych jest freez. ALE zarówno na magistrali fsb 266 i 400 pamięci pracują na dokładnie takich samych parametrach tzn jako ddr2 800, spd, napiecie standardowe bodajże 1.8v nie są podkręcone nic a nic.

Zastanawiam sie czy podniesienie napięcia na chipsecie coś by dało, ale wpierw chciałbym poznać opinie ludzi którzy bardziej się orientują obecnie niż ja.

Edytowane przez EP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo trafily Ci sie gorsze kosci?

Moze byc napsial do ilu podnosisz? 600????????

Gdy podnoszę magistralę procesora do 400mhz, ustawiam w bios inny dzielnik tak aby pamięci pracowały na standardowym taktowaniu 800mhz efektywnie. W efekcie przy fsb procesora na 266 i na 400 pamięci pracują na 800mhz co potwierdza cpuz. Timingi tez dokładnie takie same w obu przypadkach.

Najogólniej mówiąc: Przy 2gb ram komputer pracuje stabilnie na fsb procesora 400mhz i taktowaniu pamięci 800mhz, ale przy 4gb ram komputer nie pracuje już stabilnie przy fsb procesora 400mhz, chociaż taktowanie i ustawienia pamięci sa takie same (800 efektywne). A i kości to zestawy dual geil z tej samej "rodziny".

Bez o/c procesora przy konfiguracji 4gb wszystko pracuje stabilnie.

Edytowane przez EP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem 2.2v na pamięciach (okazało się że bazowo powinny mieć 2.1v) oraz 1.65v na MCH i żadnej poprawy. Tutaj http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2851103 okazuje się że ta płyta ma problem z pamięciami Geil Ultra (dokładnie takie mam) przy konfiguracji 4x1GB.

Zmienie płytę na Asusa P5E na chipsecie X38 mam nadzieje że będzie lepiej.

Dzieki za porady chociaż nic z tego nie wyszło

Edytowane przez EP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi