Skocz do zawartości
Mardok

Core i7 - Bloomfield (LGA 1366)

Rekomendowane odpowiedzi

Wychodzi na to ze wiekszosc prockow z Batch xxxxAxxx kreci sie lepiej niz te z litera B posrodku :/

moj niestety jest z tych gorszych , do w miare stabilnych 4.3GHz potrzebuje Vcore 1.42 i VTT 1.32

tyle ze grzeje sie wtedy niemilosiernie ( chyba krzywa czapa albo taki urok ) bo bloczek dokrecony prawie na chama

a proc w stresie po 2-3 minutach z 44'C dostaje 88-90'C i cyk :/

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jak moga isc pracde nad dfi jak biosow od lutego - oficjalnych nie maa ten co wyszedl (oficjalna beta) to jakies badziewie.

No 254 bclk na niedorobionym biosie no no Edytowane przez DDR2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie koniecznie jeden z najlepszych batchy to 3845B027

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=570824

widzę że dfi prace idą całą parą w pogoni za evga (foxconnem) :)

Dziwne jaja z tymi Batchami

Moj to 3846B077 i raczej jest kulawy ,moze mu kiedys czpke zdjeme to sie przekonam gdzie lezy wina ;)

Dołączona grafika

Zeby przy SuperPi 16M nagrzalo proca az do 7o' C to lekka przesada ,

jak mu linksa zapuszczam to 90'c w 2minuty robi i cyk ;/

Edytowane przez Mario2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe co to potrafi

wieczorkiem zapuszcze na tym małym box-ie ;)

Dołączona grafika

na tym pseudo chłodzeniu w idle 1,2Vcore (CPUZ) 4GHz - pokazuje 68-69-69-70 C (CoreTemp) :unsure:

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po godzinie prime'a na 42xxMHz vcore 1.24 temperatury dochodzą do 86 stopni na Prolimatech i Noisblocker

Czy ktoś jest w stanie mi orientacyjnie napisać ile mogę zjechać z temperaturami na dobrej wodzie?Czy różnica bedzie warta tej "zabawy"?

Edytowane przez jimmy1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jacekcz

Ja mam to samo , przy Vcore 1,425 wchodzi do windy na 4536MHz

ale w Idle ma 50'C zapodaje SuperPi 16M i bryka do 80'C

prime 2 minuty i ponad 90'c cyk-restarcik

Na codzien chodzi 19x207 3,92 GHz z vcore 1.29 ,tyle musi starczyc

i oby intel wypuscil jakies chlodniesze procki do konca roku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wychodzi na to że ta woda w moim przypadku sie kalkuluje bo z tego co widze to temperatury moge obnizyc maksymalnie około 10 stopni <_< sam nie wiem czy to duzo czy mało na tym etapie <_<

Marzy mi sie 4600MHz(około 1.41 vcore w moim przypadku) w prime z 70 stopni.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wychodzi na to że ta woda w moim przypadku sie kalkuluje bo z tego co widze to temperatury moge obnizyc maksymalnie około 10 stopni <_< sam nie wiem czy to duzo czy mało na tym etapie <_<

Marzy mi sie 4600MHz(około 1.41 vcore w moim przypadku) w prime z 70 stopni.....

nie realne wg mnie. Ale pomarzyć można :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jimmy

daj jakiegos screena z temperaturami z puszczonym primem.....tak np. 4.4ghz. Ja mam na wodzie na takim taktowaniu około 80C na najcieplejszym rdzeniu. (buda zamknieta)

ja mam na codzien 4.5ghz (21x215) 1.4v bios (ale everest odczyt pokazuje 1.48v) i neiwiem komu tu ufać. najlepiej bym to musial sam miernikiem sprawdzić. Cpuz pokazuje 1.392v

Edytowane przez Blue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 71proste

Przegladam temat i widze,ze czesto padaja pytania jak sie sprawuje shitowy/boxowy cooler i jak na tym badziewiu sie kreci :)

Racuch wymiekl ;),bo za goraco i czeka na wc,ja podobnie czekam na blok i z tego co widze poczekam jeszcze troche,wiec sprawdzilem na co stac BOX'a :D

bios

bclk 200

ratio 21

cpu vol 1.31v-real 1.31v

qpi/dram 1.275v-real 1.262v

dram vol 1.6v-real 1.6v

turbo on

load line on

c1e off

ht off

spi32M nie sugerowac sie czasem

temperatury max sa screenie,wiem wiem spi32m to zadna stabilnosc :D

Dołączona grafika

co do stabilnosci w occt to konczy sie na 3.8Ghz 1.25v,konczy poniewaz temperary dochodza do 80'C,ale przechodzi bezblednie

przy 4Ghz i 1.3v qpi 1.275v po 3minutach occt wywala info,ze procesor jest za goracy i dzieje sie to przy ok 83'C i tu pytanie czy mozna wylaczyc jakos to zabezpieczenie czy jest to blad w programie?pytam,bo widzialem,ze niektorzy z was maja po 90'C i tesciwo leci dalej

btw:nie zrobilem screena,z occt,bo bylem wczoraj po paru bro i zapomnialem a teraz nie chce mi sie sleczec nastepna godzine

jeszcze jedna rzecz,bclk powyzej 200 na chwile obecna to jakas czarna magia ,musze nad tym posiedziec,bo cos mi nie idzie :D

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu pytanie czy mozna wylaczyc jakos to zabezpieczenie czy jest to blad w programie?pytam,bo widzialem,ze niektorzy z was maja po 90'C i tesciwo leci dalej

Tak idzie to wyłączyć w opcjach OCCT poszukaj tego.

@jacekcz był szybszy od mnie.

Edytowane przez MatroX13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 71proste

Tak zdaje sobie z tego sprawe,przyznam,ze na samym poczatku kopiowalem sobie ustwienia co poniektorych uzytkownkow tego forum i zadne u mnie nie dzialaja,po przkroczeniu bclk 200 np: 202 konczy sie to czarnym ekranem,podnoszenie napiec i rozne zmiany ustawien nic nie daja,napiecia auto czy na sztywno zero roznicy a do tych 220 nie powinno byc problemow(nie sadze aby to byla wina mobo :D )

zmiany ratio tez nie daja zadnego pozadanego rezultatu,raz udalo mi sie wjesc do windy na 210 po godzinach zmagan,zapisalem profil w biosie zrestartowalem i to bylo na tyle :D,przez nastepny dzien sie meczylem,ale bez skutku

Dam mu jeszcze pare dni,poprobuje na roznych biosach i jak nie pojdzie to leci na ebay i wymiana na D0,bo z tego co widze duzo lepiej sie kreca i nie maja problemow z bclk powyzej 200

O tempy sie nie martwie,bo mam mocne wc(czekam jeszcze na blok od maniakalnego) a jak to bedzie za malo to mam fc w nanadzu ;)

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jimmy

daj jakiegos screena z temperaturami z puszczonym primem.....tak np. 4.4ghz. Ja mam na wodzie na takim taktowaniu około 80C na najcieplejszym rdzeniu. (buda zamknieta)

ja mam na codzien 4.5ghz (21x215) 1.4v bios (ale everest odczyt pokazuje 1.48v) i neiwiem komu tu ufać. najlepiej bym to musial sam miernikiem sprawdzić. Cpuz pokazuje 1.392v

Dołączona grafika

to na 4.2 w prime z tym chłodzeniem 4.2xx to przy w miare możliwych temperaturach maksimum możliwosci dalej procek sie ugotuje dlatego myslałem o wodze ale widze że to specjalnie nie poprawi mojej sytuacji.

superpi ,3D Mark'i gry codzienne użytkowanie nawet na 4600MHz temperatury nie są dla mnie problemem tylko w prime.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no,bo tylko wprime z wyzej wymienionych obciaza konkretnie procka ;)

Dołączona grafika

witaj w klubie ;P

u mnie deko wyższe temp. :angry:

okazuje się ze te moje pozyczone pamiątki (2x2 GB) działają jako tako tylko na 600(1200) 7-7-7-xxxxx o 1600 mogę zapomnieć ;/

:blink:

łapne gdzieś lepsze ramce i żywcem pojade po ustwieniach tego azjaty ;)

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=224306

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi