jacool Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 (edytowane) duża ulga po zmianie na D0. Szybki test :) QPI=1.3V napiecia jeszcze do optymalziacji. Nawet mobo zaczęło lepiej chodzić. BCLK=221 póki co :) Edytowane 21 Maja 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Jaki batch ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 (edytowane) update obrazka wyżej. BATCH: 3850A807 Edytowane 21 Maja 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Wychodzi na to ze wiekszosc prockow z Batch xxxxAxxx kreci sie lepiej niz te z litera B posrodku :/ moj niestety jest z tych gorszych , do w miare stabilnych 4.3GHz potrzebuje Vcore 1.42 i VTT 1.32 tyle ze grzeje sie wtedy niemilosiernie ( chyba krzywa czapa albo taki urok ) bo bloczek dokrecony prawie na chama a proc w stresie po 2-3 minutach z 44'C dostaje 88-90'C i cyk :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 (edytowane) Nie koniecznie jeden z najlepszych batchy to 3845B027 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=570824 widzę że dfi prace idą całą parą w pogoni za evga (foxconnem) :) Edytowane 21 Maja 2009 przez DDR2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Ciekawe jak moga isc pracde nad dfi jak biosow od lutego - oficjalnych nie maa ten co wyszedl (oficjalna beta) to jakies badziewie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 (edytowane) Ciekawe jak moga isc pracde nad dfi jak biosow od lutego - oficjalnych nie maa ten co wyszedl (oficjalna beta) to jakies badziewie.No 254 bclk na niedorobionym biosie no no Edytowane 21 Maja 2009 przez DDR2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 (edytowane) Nie koniecznie jeden z najlepszych batchy to 3845B027 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=570824 widzę że dfi prace idą całą parą w pogoni za evga (foxconnem) :) Dziwne jaja z tymi Batchami Moj to 3846B077 i raczej jest kulawy ,moze mu kiedys czpke zdjeme to sie przekonam gdzie lezy wina ;) Zeby przy SuperPi 16M nagrzalo proca az do 7o' C to lekka przesada , jak mu linksa zapuszczam to 90'c w 2minuty robi i cyk ;/ Edytowane 21 Maja 2009 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 (edytowane) ciekawe co to potrafi wieczorkiem zapuszcze na tym małym box-ie ;) na tym pseudo chłodzeniu w idle 1,2Vcore (CPUZ) 4GHz - pokazuje 68-69-69-70 C (CoreTemp) :unsure: Edytowane 22 Maja 2009 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 piknie. czekamy na testy :-D :-D :-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy1 Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 (edytowane) Po godzinie prime'a na 42xxMHz vcore 1.24 temperatury dochodzą do 86 stopni na Prolimatech i Noisblocker Czy ktoś jest w stanie mi orientacyjnie napisać ile mogę zjechać z temperaturami na dobrej wodzie?Czy różnica bedzie warta tej "zabawy"? Edytowane 23 Maja 2009 przez jimmy1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 (edytowane) na mojej wodzie do takeigo VCORE dojechałem. Dalej już temp koło 90C i niestabiność. Edytowane 23 Maja 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 (edytowane) ciepły suk...kot ;/ ja tam narazie odpuszczam , brak zapinki, qlawe pamięci i sztuka mega gorąca (jak znalazł pod WC@LN2) :) Edytowane 23 Maja 2009 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 ciepły suk...kot ;/ ja tam narazie odpuszczam , brak zapinki, qlawe pamięci i sztuka mega gorąca (jak znalazł pod WC@LN2) :) Ale mobo piekne :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 jacekcz Ja mam to samo , przy Vcore 1,425 wchodzi do windy na 4536MHz ale w Idle ma 50'C zapodaje SuperPi 16M i bryka do 80'C prime 2 minuty i ponad 90'c cyk-restarcik Na codzien chodzi 19x207 3,92 GHz z vcore 1.29 ,tyle musi starczyc i oby intel wypuscil jakies chlodniesze procki do konca roku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy1 Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Czyli wychodzi na to że ta woda w moim przypadku sie kalkuluje bo z tego co widze to temperatury moge obnizyc maksymalnie około 10 stopni <_< sam nie wiem czy to duzo czy mało na tym etapie <_< Marzy mi sie 4600MHz(około 1.41 vcore w moim przypadku) w prime z 70 stopni..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Marzy mi sie 4600MHz(około 1.41 vcore w moim przypadku) w prime z 70 stopni..... To chyba zludne marzenia no chyba ze prime 4-5 minut ;) Tak czy owak zycze powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Czyli wychodzi na to że ta woda w moim przypadku sie kalkuluje bo z tego co widze to temperatury moge obnizyc maksymalnie około 10 stopni <_< sam nie wiem czy to duzo czy mało na tym etapie <_< Marzy mi sie 4600MHz(około 1.41 vcore w moim przypadku) w prime z 70 stopni..... nie realne wg mnie. Ale pomarzyć można :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 (edytowane) Czyli wychodzi na to że ta woda w moim przypadku sie kalkuluje bo z tego co widze to temperatury moge obnizyc maksymalnie około 10 stopni <_< sam nie wiem czy to duzo czy mało na tym etapie <_< Marzy mi sie 4600MHz(około 1.41 vcore w moim przypadku) w prime z 70 stopni..... @jimmy daj jakiegos screena z temperaturami z puszczonym primem.....tak np. 4.4ghz. Ja mam na wodzie na takim taktowaniu około 80C na najcieplejszym rdzeniu. (buda zamknieta) ja mam na codzien 4.5ghz (21x215) 1.4v bios (ale everest odczyt pokazuje 1.48v) i neiwiem komu tu ufać. najlepiej bym to musial sam miernikiem sprawdzić. Cpuz pokazuje 1.392v Edytowane 23 Maja 2009 przez Blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Blue masz w plycie specjalne punkty pomiarowe a nawet kabelki z nich wyprowadzone :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 (edytowane) Przegladam temat i widze,ze czesto padaja pytania jak sie sprawuje shitowy/boxowy cooler i jak na tym badziewiu sie kreci :) Racuch wymiekl ;),bo za goraco i czeka na wc,ja podobnie czekam na blok i z tego co widze poczekam jeszcze troche,wiec sprawdzilem na co stac BOX'a :D bios bclk 200 ratio 21 cpu vol 1.31v-real 1.31v qpi/dram 1.275v-real 1.262v dram vol 1.6v-real 1.6v turbo on load line on c1e off ht off spi32M nie sugerowac sie czasem temperatury max sa screenie,wiem wiem spi32m to zadna stabilnosc :D co do stabilnosci w occt to konczy sie na 3.8Ghz 1.25v,konczy poniewaz temperary dochodza do 80'C,ale przechodzi bezblednie przy 4Ghz i 1.3v qpi 1.275v po 3minutach occt wywala info,ze procesor jest za goracy i dzieje sie to przy ok 83'C i tu pytanie czy mozna wylaczyc jakos to zabezpieczenie czy jest to blad w programie?pytam,bo widzialem,ze niektorzy z was maja po 90'C i tesciwo leci dalej btw:nie zrobilem screena,z occt,bo bylem wczoraj po paru bro i zapomnialem a teraz nie chce mi sie sleczec nastepna godzine jeszcze jedna rzecz,bclk powyzej 200 na chwile obecna to jakas czarna magia ,musze nad tym posiedziec,bo cos mi nie idzie :D Edytowane 23 Maja 2009 przez 71proste Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 (edytowane) @Blue daj screena z 30min OCCT z ustawieniami jak u mnie powyżej w okolicach 4.4GHz. @71proste Wejdź do opcji OCCT i ustaw mu alarm przy 100C. Edytowane 23 Maja 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 (edytowane) tu pytanie czy mozna wylaczyc jakos to zabezpieczenie czy jest to blad w programie?pytam,bo widzialem,ze niektorzy z was maja po 90'C i tesciwo leci dalej Tak idzie to wyłączyć w opcjach OCCT poszukaj tego. @jacekcz był szybszy od mnie. Edytowane 23 Maja 2009 przez MatroX13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 ok,zaraz poszperam i ustawie nigdy nie uzywam occt :D thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 (edytowane) ok,zaraz poszperam i ustawie nigdy nie uzywam occt :D thx A twoje problemy z BCLK=~200 mogą niestety wyniakać z tego, że masz proca C0. Edytowane 23 Maja 2009 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 (edytowane) Tak zdaje sobie z tego sprawe,przyznam,ze na samym poczatku kopiowalem sobie ustwienia co poniektorych uzytkownkow tego forum i zadne u mnie nie dzialaja,po przkroczeniu bclk 200 np: 202 konczy sie to czarnym ekranem,podnoszenie napiec i rozne zmiany ustawien nic nie daja,napiecia auto czy na sztywno zero roznicy a do tych 220 nie powinno byc problemow(nie sadze aby to byla wina mobo :D ) zmiany ratio tez nie daja zadnego pozadanego rezultatu,raz udalo mi sie wjesc do windy na 210 po godzinach zmagan,zapisalem profil w biosie zrestartowalem i to bylo na tyle :D,przez nastepny dzien sie meczylem,ale bez skutku Dam mu jeszcze pare dni,poprobuje na roznych biosach i jak nie pojdzie to leci na ebay i wymiana na D0,bo z tego co widze duzo lepiej sie kreca i nie maja problemow z bclk powyzej 200 O tempy sie nie martwie,bo mam mocne wc(czekam jeszcze na blok od maniakalnego) a jak to bedzie za malo to mam fc w nanadzu ;) Edytowane 23 Maja 2009 przez 71proste Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy1 Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 @jimmy daj jakiegos screena z temperaturami z puszczonym primem.....tak np. 4.4ghz. Ja mam na wodzie na takim taktowaniu około 80C na najcieplejszym rdzeniu. (buda zamknieta) ja mam na codzien 4.5ghz (21x215) 1.4v bios (ale everest odczyt pokazuje 1.48v) i neiwiem komu tu ufać. najlepiej bym to musial sam miernikiem sprawdzić. Cpuz pokazuje 1.392v to na 4.2 w prime z tym chłodzeniem 4.2xx to przy w miare możliwych temperaturach maksimum możliwosci dalej procek sie ugotuje dlatego myslałem o wodze ale widze że to specjalnie nie poprawi mojej sytuacji. superpi ,3D Mark'i gry codzienne użytkowanie nawet na 4600MHz temperatury nie są dla mnie problemem tylko w prime. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 no,bo tylko wprime z wyzej wymienionych obciaza konkretnie procka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 (edytowane) no,bo tylko wprime z wyzej wymienionych obciaza konkretnie procka ;) witaj w klubie ;P u mnie deko wyższe temp. :angry: okazuje się ze te moje pozyczone pamiątki (2x2 GB) działają jako tako tylko na 600(1200) 7-7-7-xxxxx o 1600 mogę zapomnieć ;/ :blink: łapne gdzieś lepsze ramce i żywcem pojade po ustwieniach tego azjaty ;) http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=224306 Edytowane 23 Maja 2009 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DDR2 Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Dsjjang ma selekty łatwo nie będzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...