komisarz Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) I stało się to, co stać się musiało - zasilacz o wadze 200g bez naklejki w obudowie, do ktorej tez żaden producent się nie przyznał zaczął coraz częsciej restawrtować kompa rodziców (stare palomino 1700+). Pomysły na remedium są dwa: - wpakować tam mojego 3,5-letniego Zalmana 400W - zainwestować 55PLN w coś takiego http://allegro.pl/item286178909_jedyny_na_...2c_gwar_fv.html Obydwa rozwiązania mają swoje wady. W pierwszym przypadku staję przed koniecznością zakupu zasilacza dla siebie. A ciche lubię. W drugim kupuje coś dziwnego, a sam zostaje ze skrzynką o starej konstrukcji - silna linia 5V, 18A na 12V - i to ciągnie obecnie c2d (e6400@6400), radeona, dwa dyski, dzwiekowke z panelem, nieco ramu, karte TV, okazyjnie skaner czy dvd-rw. W sumie nie narzekam, ale też nie lubię kusic losu. Więc pojawił się pomysł kupna zasilacza. Do konfigu jw., ale już z podkręconym procesorem, docelowo trzecim dyskiem itp. Po wielogodzinnej lekturze forum w tym FAQ i dokładnym przyjrzeniu się sygnaturce imć svende wybórł padł na BQT SP 350W, co wydało mi się dośc dziwne, bo libcza W znikoma. A ważne jest nie tylko, żeby był stabilny, ale żeby pod sporym jak na niego obciążeniem cichy był bardzo. Przeglądanie kolejnych wątków i cenników okazało sie jednak błędem. - BQT 350W za 200zl (z przesyłką), a 600W za 360zl. Żal nie dołożyć. - po co BQT jak niejaki Benito twierdzi, ze OCZ to to samo. A OCZ tańszy jest: 400W BTQ = 500W OCZ (cenowo). - Corsair HX- 320zl za 520W i ma byc najlepszy. Ale komuś ćwierka i 1000 osób już to powtarza. Wiec korsarze ćwierkają. - Antec jakiś. Podobno cichy. Zwariować można, łatwiej kupić płytę główną niż zasilacz. Moze jednak zainwestować te 55PLN w deltę i dac sobie spokój z tymi nowymi wynalazkami? :huh: Edytowane 29 Grudnia 2007 przez komisarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 - Corsair HX- 320zl za 520W i ma byc najlepszy. Ale komuś ćwierka i 1000 osób już to powtarza. Wiec korsarze ćwierkają. ćwierka seria VX a nie HX :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omgwtf Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Więc potrzebujesz 2 zasilacze? Myślę, że ten Zalman nie będzie stwarzał problem, i że można go wsadzić z czystym sumieniem do kompa rodziców. Powiem tak - czego byś z tej listy do nowego kompa nie wziął, to będziesz zadowolony. Kosiarki 520W już tak często nie ćwierkają, ale łożyska w wentylu mają ostro skopane. Antec Earth Watts - zacny zasilacz. Pierwowzór Seasonica S12II, bo ta konstrukcja została stworzona dla Anteca ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) Więc potrzebujesz 2 zasilacze? Myślę, że ten Zalman nie będzie stwarzał problem, i że można go wsadzić z czystym sumieniem do kompa rodziców. Jednego, jednego:) Zalman spokojnie pociągnie biednego Athlona przez najbliższe kilka lat, tego jestem pewien. Powiem tak - czego byś z tej listy do nowego kompa nie wziął, to będziesz zadowolony. Kosiarki 520W już tak często nie ćwierkają, ale łożyska w wentylu mają ostro skopane. Antec Earth Watts - zacny zasilacz. Pierwowzór Seasonica S12II, bo ta konstrukcja została stworzona dla Anteca ;) W takim razie cała kwestia rozbija sie o ciszę i opłacalność. @beriam No nie wiem, nie wiem:) Może VX ćwierka zawsze, a HX czasami? Black PR to dobry oręż - ktos nagłośnił ćwierkanie i teraz niechętni ryzyku potencjalni nabywcy (jak ja) mają wątpliwości. BTW: teraz wyczytałem, że OCZ dobry jest (komponenty jak zalman a pcb jak w modelu 700W), ale jakby niezbyt cichy. A model Stealth przecież. Masakra z tymi recenzjami:) Edytowane 29 Grudnia 2007 przez komisarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 @beriam No nie wiem, nie wiem:) Może VX ćwierka zawsze, a HX czasami? Black PR to dobry oręż - ktos nagłośnił ćwierkanie i teraz niechętni ryzyku potencjalni nabywcy (jak ja) mają wątpliwości. Ja mam takowy i jestem zadowolony, cisza, wielu użytkowników forum powie ci to samo Z drugiej strony nawet w najlepszym markach może trafić sie wadliwy egzemplarz bo np. nasz żółty przyjaciel przysnął na lince lub przy odbiorze tech. :D Ale to twoje siano i twój wybór , zrobisz jak będziesz uważał ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...