Skocz do zawartości
Sulaco

Intel-nvidia

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.optionetics.com/market/articles/18752

zanosi sie, ze w przeciagu najblizszych 2 tyg. pojawi sie dosc konkretne info odnosnie nv i moze tego, na co zanosilo sie juz od zeszlego roku - przejecie nv przez intela.

mamy juz amd-ati z dosc ciekawym imho efektem, podobnie bedzie z intel-nvidia, a moze nawet lepiej ;) czyli wyglada jednak na to, ze nie przybedzie trzeci gracz. a moze. moze jakas inna firma "wciagnie" nv - IBM? tez jestem za :D rok 2008 bedzie bardzo ciekawy :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie wiem czemu ale już za czasów 97/98 rok mówiłem że mi się AMD kojarzy z ATI i nigdy nie mogłem kupić dajmy na to procka AMD i jakiejś karty od NV bo mi to nie pasowało :D zawsze INTEL - NV i AMD-ATI i patrzcie jak wiedziałem mądre dziecko byłem:>

ps. Spiety ładny Avatar :> a nawet bardzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie wiem czemu ale już za czasów 97/98 rok mówiłem że mi się AMD kojarzy z ATI i nigdy nie mogłem kupić dajmy na to procka AMD i jakiejś karty od NV bo mi to nie pasowało :D zawsze INTEL - NV i AMD-ATI i patrzcie jak wiedziałem mądre dziecko byłem:>

ps. Spiety ładny Avatar :> a nawet bardzo

nom ja też zawsze łączyłem AMD (sempron, barton) z jakimiś kartami ATI (9250, 9550, 9800) teraz mnie coś opętało i wpakowałem intela, ale z ATI nie zrezygnuje :-P :-P :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kojarzylo sie wam pewnie tylko dlatego ze z reguly ati = low end, amd = low end

tak przynajmniej kiedys bylo....

pozniej jednak troche si ezmienilo z tymi low endami, ale myslenie niektorych zostalo.

imo byloby to szkodliwe dla rynku... i to bardzo.

bo doszloby do tego ze majac ati grafe, ludzie zmuszani byliby do amd procesora...

w ten sposob ceny by urosly, bo konkurencja bylaby jeszcze gorsza niz teraz.

a jest fatalnie, bo mamy 2firmy produkujace procesory i 2 firmy produkujace karty graf.

i cos mi wyglada na to ze amd i ati a teraz po prostu amd.. zaczyna zostawac w tyle.

watpie zeby wytrzymali konkurencje z nvidia-intel...

wrocilibysmy pewnie do czasow poczatka tego wieku, gdzie amd = tanie procesory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe tylko czy taka fuzja dojdzie do skutku. Ale z jednej strony cieszy mnie fakt że dwa giganci będą mogli się połączyć i razem współpracować. Tym bardziej że ja również jestem zwolennikiem Intela i nVidii :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe tylko czy taka fuzja dojdzie do skutku. Ale z jednej strony cieszy mnie fakt że dwa giganci będą mogli się połączyć i razem współpracować. Tym bardziej że ja również jestem zwolennikiem Intela i nVidii :)

Niestety, dwoch gigantow razem zwykle oznacza monopol, a nie rozwoj...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby tak ale mają konkurencję AMD-ATi i myślę że może być ciekawa rywalizacja pomiędzy nimi. Mam tylko nadzieję że wyjdzie to nam, użytkownikom na dobre ;) Edytowane przez Fracha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie zastanawiam, co na to urzad antymonopolowy? Przeciez fuzja Intel - Nv to bedzie gigant majacy w rekach ogromna czesc rynku.

Korzyscia dla AMD z przejecia ATI bylo zdobycie GPU do kolekcji posiadanych juz CPU i Chipsteow dzieki czemu mogli tworzyc podstawy calej platformy. Intel przejmujac Nv zyskalby najwiekszego producenta kart graficznych i posiadane przez niego techologie min. SLI ktorego od zawsze brakuje na jego chipach. Ze juz nie wspomne o najwydajniejszych podzespolach na rynku w swoich kategoriach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie zastanawiam, co na to urzad antymonopolowy? Przeciez fuzja Intel - Nv to bedzie gigant majacy w rekach ogromna czesc rynku.

Korzyscia dla AMD z przejecia ATI bylo zdobycie GPU do kolekcji posiadanych juz CPU i Chipsteow dzieki czemu mogli tworzyc podstawy calej platformy. Intel przejmujac Nv zyskalby najwiekszego producenta kart graficznych i posiadane przez niego techologie min. SLI ktorego od zawsze brakuje na jego chipach. Ze juz nie wspomne o najwydajniejszych podzespolach na rynku w swoich kategoriach.

dokładnie! wręcz nie ma na to szans :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne tylko szkoda ,ze to bedzie na plytach po 200-300 euro bo jakos nie pamietam szczegolnie tanich chipsetow intela z obsluga CF z czasow zanim nvidia nie wypuscila 650i.

Takie cos oznaczaloby zerowa konkurencje na rynku intelowskich chipsetow moze z jakims sisem czy via w konstrukcjach ultra low-end jak za starych czasow przed seria nforce4 kiedy to ludzie brali masowo AMDki bo plyty intela w stylu IC7 czy P800 zabijaly cena.

W najgorszym przypadku moze dojsc do sytuacji konsolowej czyli gier exclusive , ktore beda chodzily tylko na kartach graficznych i procesorach jednego z blokow lub beda zoptymalizowane pod konkretny sprzet w stopniu prawie uniemozliwiajacym granie na alternatywnej platformie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapominacie o jesdnym - to ze intel przejmie nv NIE oznacza, ze nie bedzie mozna laczyc graf nv z procami amd i graf ati z procami intel. teraz amd ma atiego, i nic takiego nie widac, w intelu ani w vn nie pracuja idioci, i grafy z prockami beda kompatybilne.

a gry exclusive na konkretne procki w pc na 100% nie przejda - juz by im to m$ wybil z glowy, przeciez obie platwormy beda chodzic pod ich windowsem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)Intel przejmujac Nv zyskalby najwiekszego producenta kart graficznych i posiadane przez niego techologie min. SLI ktorego od zawsze brakuje na jego chipach.(...)

Największym producentem układów graficznych jest Intel i to miano posiada już od dawna, nV jest na drugim miejscu i traci bardzo dużo :D Połączenie tych dwóch firm zaowocowało by powstaniem koncernu posiadającego 60-70% runku układów graficznych :?

@Sulaco może jednak doczekasz SLI na Intelu??? ^_^ pzdr

Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi