Skocz do zawartości
Bartekiju

Jaka Karte Graficzna Kupic

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

Chcialbym kupis sobie nowa karte graficzna i jakw idac w temacie nie bedzie to zadna z wyzszej polki. Chce poprostu zmodernizowac odrobine swoj komputer. Jak myslicie jaka karte powinienem kupic? Myslalem o geforce 6800LE z tej aukcji http://www.allegro.pl/item289724549_aeolus...arctic_nv5.html

jak i rowniez o 7300 gt (jest warta okolo 200 zl) ale obawiam sie ze moj zasilacz jej nie pociagnie.

Tak dodatkowo dodam ze mam plyte glowna Epox-a 8RDA+ zasilacz Mercury 400W i procka Athlona XP 2000+

Z gory dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacze dzielą się na złom i nie złom. Mercury to złom.

Zasilasz tym tylko na własną odpowiedzialność.

Oczywiście może działać (73gt jakoś specjalnie pazerny nie jest na prąd) ale może też wszystko spalić - zależy co mu sie odwidzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacze dzielą się na złom i nie złom. Mercury to złom.

Zasilasz tym tylko na własną odpowiedzialność.

Oczywiście może działać (73gt jakoś specjalnie pazerny nie jest na prąd) ale może też wszystko spalić - zależy co mu sie odwidzi.

No moze nie jest pazerny no ale do tej karty trzeba podpiac osobne zasilanie prosto z zasilacza za pomoca takiej wtyczki po lewej http://www.allegro.pl/item289944459_zasila...gwarancja_.html

a w Mercurym takiej wtyczki nie ma.

A moja plyta glowna pociagnie 7300gt? Moze jakis radeon jest godny polecenia w granicach 150 zloty z hakiem?czy 7300gt najlepsza w tej cenie

Edytowane przez kantadi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W rozsądnej cenie maksymalną wydajność da ci 7300GT.

6800 pobiera więcej Wat od 7300 :P:P

Zasilacz pociągnie to na 100%, ale mimo wszystko Mercury... no ja bym to zmienił dla świętego spokoju.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W rozsądnej cenie maksymalną wydajność da ci 7300GT.

6800 pobiera więcej Wat od 7300 :P:P

Zasilacz pociągnie to na 100%, ale mimo wszystko Mercury... no ja bym to zmienił dla świętego spokoju.

no rozumiem rozumiem zmieni sie w swoim czasie :-| Najlepsze jest to ze ten zasilacz mam zaledwie 3 tygodnie kupiony byl tuz przed swietami za 87 w sklepie komputerowym.... i teraz zdalem sobie sprawe co za shit mi wcisnelo...

A odnosnie 7300 to do niej trzeba dopiac dodatkowe zasilanie a ten moj zasilacz mercury nie posiada takiej wtyczki. :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Palit'a 7300GT (AGP) jest dołączana przejściówka byś za pomocą dwóch molexów mógł podpiąć zasilanie do grafiki :)

No tak tylko problem w tym ze w tym zasilaczu ktory teraz mam sa 4 wtyczki bodajrze to jest tym molex 4pin czy jaos tak z czego 2 mam podlaczaone do napedow a jedna do dysku wiec pozostaje mi tylko 1 wolna wtyczka a do tej przejsciowki potrzebne sa 2 :-| A jak wyglada sprawa z tym zasilaczem Delta 350W ile on ma wtyczek tego typu orientuje sie ktos??

Edytowane przez kantadi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

http://www.allegro.pl/item290685061_profes...oleslawiec.html

Takie coś będzie świetne, masz 4 molexy, 2 sata i złącze pci-e.

EDIT: http://www.allegro.pl/item291837483_fortro...oleslawiec.html a tu jeszcze taniej.

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważ tylko, że nadal masz 4 x Molex 4-pin i brak 6-pin złącza do karty graficznej.

No tak ale po tym jak mnie nastraszyliscie ze z tym zasilaczem ktory mam obecnie moze mi sie komp zjarac to wole juz wymienic go niewielkim kosztem na ta Delte a odnosnie 4 zlacz Molex coz odlacze najwyzej jeden naped :| a na zasilacz za 85 zl z aukcji powyzej nie mam kasy niestety...

A dodatkowo jeszcze zapytam czy po zamontowaniu nowej karty mianowicie tego geforca 7300gt bede musial jakiegos nowego biosa wgrywac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

A dodatkowo jeszcze zapytam czy po zamontowaniu nowej karty mianowicie tego geforca 7300gt bede musial jakiegos nowego biosa wgrywac?

Nie.

P.S. Podałem Ci drugi taki sam w cenie 55zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

No tak tyle ze on ma zlocze 24pin do nowszych plyt glownych a w mojej jest jeszcze 20 pin a przejsciowka na 20 pin to kolejny wydatek

Można bez przejściówki też, wsadzić albo uciąc po prostu te 4 piny od całej wtyczki żeby wisiały obok. Chyba że są rozłączane. Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie dobry. Nie zapomnij po zmianie karty zrobić formata, jeśli masz teraz ATI to koniecznie jeśli NV to nie musisz, ale najlepiej zrobić bo potem są różnego typu kwiatki że słaba wydajność, małe wyniki w markach, gry nie chodzą itp, dlatego że zostają śmieci po starej karcie.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem, ja zawsze po zmianie karty robie formata aby wszystko łaziło dobrze na 100%. Tu na forum też już były przypadki że ludzie nie robili formatów po zmianie i mieli różne problemy, a po formacie problem znikał, wiec jak kto woli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi