Skocz do zawartości
legionista1992

Komp. Do 1110, Zobaczcie Czy Dobrze Wybralem..

Rekomendowane odpowiedzi

W najbliższym czasie chciałem zmienić sobie mojego kompa. Oto co udało mi się stworzyć za troche ponad 1110zł:

Plyta glowna:

Abit IP35-E

300zł

Procesor:

INTEL PENTIUM DUAL CORE E2160 BOX NOWE/GW36 /FV SS

230

RAM:

Pamięć DDR2 2x1GB PC6400 800MHz Goodram GR800D264L5/2GDC

57.00 x 2=114zł

Grafa:

X1950PRO 256MB DDR3 256BIT

365zł

Zasilacz:

Chieftec GPS-400AA-101A

142,00 zł

RAZEM

1156zł

Czy za te pienądze można jeszcze bardziej wykopać w kosmos kompa(tzn kupić lepsze rzeczy)? CO proponujecie? Dziękuję za pomoc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym zmienil plyte glowna na Foxconna P35A-S, procka na E2140 - bo wtedy roznice w cenie plyt sie wyrownaja, za to tego 2140 mozna ladnie podkrecic, i nie poczujesz roznicy pomiedzy prockami. grafe to nie wiem, ale tez mysle ze mozna zmienic na Palit 8600GT Sonic+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym zmienil plyte glowna na Foxconna P35A-S, procka na E2140 - bo wtedy roznice w cenie plyt sie wyrownaja, za to tego 2140 mozna ladnie podkrecic, i nie poczujesz roznicy pomiedzy prockami. grafe to nie wiem, ale tez mysle ze mozna zmienic na Palit 8600GT Sonic+

tak można zrobić, ale płyte to moze Asusa P5K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... nie. w testach wypada troche gorzej od Foxconna a przy tym foxconn jest troche tanszy. choc nie mowie ze asus zly, no bo wkoncu to asus.

żadne wytłumaczenie.

asus ma 3 fazowe zasilanie proca - od razu odpada.

bierz GA-P31-DS3L, a kase z mobo dołóż do grafy na Palit 8600GT Sonic+

najlepszy wybór.

Edytowane przez Yogi311

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba Palita 8600GT Sonic+ i GA-P31-DS3L + E2160 bym również polecił.

Co prawda Radziu jest bdb. kartą, ale jednak większy pobór prądu, wymiary, temperatura pracy i dodatkowe zasilanie. Ehh.

no chyba, że stać cię na dołożenie do Abita/Foxa na P35.

P.S. No i do Szefa radzę zacząć myśleć o fanswapie. np. Acutake 120.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do GB oczywiście się zgodzę- bardzo fajna mobo

a co do Asusa - nie ma co dramatyzować panowie - 3 fazy w extreeme oc to dużo za mało ale w codziennym użytkowaniu wystarczają ... (oczywiście nie przy C2Q)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do GB oczywiście się zgodzę- bardzo fajna mobo

a co do Asusa - nie ma co dramatyzować panowie - 3 fazy w extreeme oc to dużo za mało ale w codziennym użytkowaniu wystarczają ... (oczywiście nie przy C2Q)

tak tak, tylko strasznie trzeba bedzie voltować proca zeby coś osiągnąć a ich temp bedzie wieksza niz przy 4. wiem co mowie bo tez mialem 3fazowe mobo pod mojego e2140 - P5N-E SLI i bylo slabe na tego proca :P jak dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jednych grach 1950 zaś w drugich 8600GT, to zależy obie grafy są dobre, ja bym brał 8600GT Sonic+, wysokie taktowania, dobre OC, nowsza technologicznie;p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy 8600GT Sonic+ pasuje do mojej płyty głównej? Bo abit IP-35-E jest na ddr2 natomiast jak patrze na allegro na tego 8600GT Sonic+ to tam jest dopis "ddr3". Sorry, że może pytam o takie błache rzeczy, ale jestem dość niezorientowany w sprzętach komputerowych :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podene się żęby nie zakładać nowego topicu.

Mam małe pytanie w jakim sklepie internetowym można kupić procesory z dobrej rewizji do oc. Chodzi o procesory e2140

popatrz na allegro. tam niektorzy wybieraja te z dobrym oc i wystawiaja w odpowiedniej aukcji. tam takze masz gwarancje itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi