Skocz do zawartości
radziuinblack

Corsairy 800mhz Czy Kingstony 667mhz?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam nielada problem.

Niedawno skladałem komputer, i kupiłem do niego pamięci na zasadzie "byle tylko ruszył" i mam w tej chwili jedną kość Kingston 1024MB CL5 667 MhZ (@ 5-5-5-15 750MhZ 1.9V). No i problem się zaczął gdy odpaliłem sobie UT3.

Gra chodziła dobrze (nawet po 50fpsów) tylko problem był tego typu, że mi komputer BARDZO mielił.

Zrobiłem formata (no bo wkońcu nowy sprzęt) i problem został trochę rozwiązany, jednak nadal mam problem tego typu.

Przy obrotach postacią komputer mieli jak szalony, niezależnie czy detale tekstur są minimalne czy maksymalne.

Na starym komputerze (Barton 2600+, R9800Pro, Kingston 256 + GR512MB 400MhZ) gra pomimo faktu iż się haczyła (co raczej normalne) nie zdarzyło się, aby muliła tak jak teraz to robi!

Mam na wydanie około 100zł (max 120zł) i mam zamiar sobie wymienić owe pamięci.

Kolega proponuje mi Kingstony 2x1GB 667MhZ CL5, ja natomiast upatrzyłem sobie Corsairy 2x512 800MhZ CL4 - pamieci będa puszczone w dualu.

Przypominam, iż nie chodzi tu oto aby osiągnać więcej fpsów, czy zrobić sobie lepsze wyniki w benchmarkach wszelkiego typu, a jedynie aby nie doczytywał jak szalony, a każda chwila "wczytywania" nie kończyła napisem "You were killed by...".

Unreal Engine 3 został zoptymalizowany na 1GB ramu, i nawet uzupełnienie do 2, czy 3GB nie daje żadnej różnicy.

Gamespot UT3 Hardware Guide

Tak więc, co lepiej kupić?

Obecny sprzęt:

Mobo: MSI Neo2 FR Intel P35

Proc: Pentium Dual Core E2140 1.6@3.0GhZ

Grafa: Radeon Palit HD2600Pro 256MB DDR3 Sonic (bez vmoda)

Twardy: Maxtor 80GB 8Mb Cachu (dokładnych specyficji nie podam bo był kupowany dawno temu jak jeszcze nie miałem dokładnego pojęcia o tym.)

Edytowane przez radziuinblack

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kingston 2x1gb Value na Elpidach !

Tobie doczytuje z dysku pagefile'a, bo Ci brakuje ramu, a nie dlatego, że masz 'wolny ram'. Z doświadczenia wiem, że w SuperPI 16M (Czyli programie który jest najbardziej zależny od ramu) różnica między 667 CL5 a 1066 CL4 (333x9, dzielniki: 1:1 i 5:8 ) różnica nie jest większa jak 10%, w grach te różnice mogą wynosić ułamki procent :>

Edytowane przez Damikor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie ma czegoś takiego jak 'szybszy ram'. Jak czyta z dysku to masz za mało, a jak zauważysz powiedzmy między 667 CL5 a 1066 CL4 0,2 FPS różnicy w grach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A takie małe pytanie, czy poustawiałeś sobie tymingi na tej płytce?? Może coś z nimi masz nie tak?? Widzę, że masz kompa po O/C więc mniemam, że tak. Tak jak wyżej napisali 1gb to dziś zamało i lepiej mieć minimum 2gb.

Edytowane przez Marcinas83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi