azgan Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Witam. Mam dziwny problem z migotaniem, (falowaniem) obrazu na monitorze LCD w niektórych grach. Zauważyłem że pomaga włączenie w sterownikach karty graficznej lub też w samej grze synchronizacji pionowej monitora (V-Sync). Zauważyłem też że w filmikach (intrach) gier są podobne objawy ale po włączeniu (V-Sync) w sterownikach obraz już nie migocze ale same filmiki (niektóre bo nie wszystkie) jakby spowalniały się. Na Benchmark.pl znalazłem takie coś: Jedyny problem z wyłączeniem v-sync polega na skutkach dla jakości obrazu. Jeśli monitor nie jest w stanie dotrzymać kroku akceleratorowi, akcelerator zacznie wyświetlać na ekranie nowy obraz zanim zniknie poprzedni czego efektem jest "rozrywanie" tych dwóch obrazów. Oprócz wizualnego rozdarcia i tekstur, które się ze sobą nie pokrywają, mogą pojawić się inne anomalie obrazu, takie jak "rozmazywanie", które nie wpływa na szybkość gry, ale jej stronę wizualną czyni mniej powabną. W większości przypadków 60fps wystarcza by grało się świetnie i to dlatego rozsądnie jest zostawić v-sync włączoną gdy nie przeprowadza się pomiarów szybkości. Ustaw jednak prędkość odświeżania tak wysoką jaka zalecana jest dla twojej rozdzielczości i to samo zrób dla ustawień odświeżania akceleratora. Zapewne uzyskasz prędkości odświeżania, które będą do przyjęcia (w zależności od komputera i karty graficznej), a także płynną grę i wizualną ucztę dla oczu. tu jest całość tego tekstu http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://...kuly/vsync.html Czy ktoś z Was miał już kiedyś taki albo chociaż podobny problem i zna jakieś sensowne rozwiązanie ? Monitor mam podłączony cyfrowo przez DVI i mogę ustawić na nim maksymalnie 60Hz odświeżania czyli standardowo tak jak na wszystkich innych LCD. Sprzęt mam taki jak widać w sygnaturce. Podłączałem też komputer do innego monitora LCD na matrycy TN przez D-sub (75Hz odświeżania) i objawy były podobne. Wyczerpały mi się już wszystkie pomysły w związku z czym zwracam się do Was o pomoc. PS. Nie do końca rozumiem tego fragmentu tekstu: Ustaw jednak prędkość odświeżania tak wysoką jaka zalecana jest dla twojej rozdzielczości i to samo zrób dla ustawień odświeżania akceleratora. Zapewne uzyskasz prędkości odświeżania, które będą do przyjęcia (w zależności od komputera i karty graficznej), a także płynną grę i wizualną ucztę dla oczu. Odświeżanie monitora automatycznie ustawia się na 60Hz i nie da się tej wartości zmienić i to akurat jest dla mnie zrozumiałem ale niech mi ktoś wytłumaczy jak ustawić odświeżanie dla akceleratora ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość markee Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 (edytowane) Jakie to dokładnie monitory? I napisz jaką masz karte graficzną. Edytowane 12 Stycznia 2008 przez markee Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azgan Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 (edytowane) Wszystko jest dokładnie opisane w sygnaturce karta GeForce 8800 GTS Gainward Bliss 320MB monitor Eizo S1931 Edytowane 12 Stycznia 2008 przez azgan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 ooo koleś ma ten problem który miałem :P ale u mnie był tylko jeden problem w grze PES 2008 ale już sobie poradziłem z nim ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>jąc tak jak trafnie zauważyłeś opcję Vsync czy jakoś tak :) A ten problem wygląda tak że przez monitor przechodzi z góry do dołu taki jakby przezroczysty pasek. Bałem się że to problem jakiś z monitorem ale to jest przypadłość LCD bo kumpel ma tak samo O sorry w pesie2008 to lipa jest bo na każdym monitorze to jest .Pogadalem a głupoty ! :P Choć nie wiem jak to jest u ciebie i czy to jest aż tak irytujące bo ja mam suuper monitorek i śmiga wszystko bardzo ładnie ale twój też nie jest zły więc powinien śmigać podobnie ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azgan Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 (edytowane) A ten problem wygląda tak że przez monitor przechodzi z góry do dołu taki jakby przezroczysty pasek. Mniej więcej tak to wygląda ale to już zależy od gry np. w BioShocku Demo jak nie włączę V-Sync to jak jest ta scena na początku w windzie gdzie jesteśmy świadkami jak coś zabija gościa który błaga o życie a później odzywa się do na Atlas i deklarują nam swoją pomoc rzekomo że pomoże nam przetrwać ale wracając do tematu jak na windę wskakuje to dziwadło z hakami na rękach i pojawiają się wyładowania to obraz zaczyna migotać. Edytowane 12 Stycznia 2008 przez azgan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość markee Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 No to wygląda na dobry monitor, i w rozdzielczości 1280x 1024 max wartość odświeżania wynosi 75 Hz. Możesz to zmienić w sterowniku. A co do samego odświerzania im mniej Hz tym więcej migotania (pasków). imho nigdy nie widziałes w TV reklam o 100 Hz telewizorach. Po więcej info zapraszam na google. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 Skoro Vsync pomaga to w czym problem, filmiki intra mozna olewać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azgan Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 (edytowane) No to wygląda na dobry monitor, i w rozdzielczości 1280x 1024 max wartość odświeżania wynosi 75 Hz. Możesz to zmienić w sterowniku. A jak to zrobić ? Możesz dać screena ? Bo jeśli chodzi o to to maksymalnie mogę tu ustawić 60Hz <_< PS. gmfriend włącz sobie V-Sync i odpal np. intro w grze Wiedźmina to zobaczysz jak zwolni a bez tego obraz momentami migocze np. w momencie jak Wiesiek pije miksturkę. Edytowane 12 Stycznia 2008 przez azgan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 (edytowane) A jak to zrobić ? Możesz dać screena ? PS. gmfriend włącz sobie V-Sync i odpal np. intro w grze Wiedźmina to zobaczysz jak zwolni a bez tego obraz momentami migocze np. w momencie jak Wiesiek pije miksturkę. niestety nie mam wiedzmina co do 75Hz to powinno dać się ustawić na DVI w 1280x1024 bo to typowa VESA tylko coś może blokować ten tryb np sterownik do monitora :0 miałem tak na samsungu gdzie po zainstalowaniu oryginalnego sterownika do monitora nie dało się ustawić 1280x75Hz, trzeba było usunąć i dać monitor jako PNP wtedy śmigało bez problemów.. EDIT: widze ze sie nie da:( EDIT2: ale manual do E1931 twierdzi ze montior obsługuje 1280x1024x75Hz...! Edytowane 12 Stycznia 2008 przez gmfriend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azgan Opublikowano 12 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2008 (edytowane) Próbowałem już podłączać przez D-suba na innym monitorze LCD z matrycą TN i przy tych 75Hz różnica była praktycznie żadna. Edit: Tutaj http://www.egielda.com.pl/forum/index.php?...c=8010&st=0 i tutaj http://www.frazpc.pl/b/197039 znalazłem sporo odpowiedzi na nurtujące mnie pytania Edytowane 12 Stycznia 2008 przez azgan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...