Skocz do zawartości
barder90

Dyski Do Raid 0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

proszę o pomoc w wyborze 2 dysków do zrobienia macierzy RAID 0 do kompa w podpisie:

2 x Seagate ST3250410AS 250Gb

2 x Western Digital WD2500KS Caviar SE16

250gb mi wystarczy, a RAID 0 chcę założyć głównie do zastosowań domowych.

Czy szybszy od 2 dysków w RAID 0 będzie jeden dysk Seagate z serii 11 500gb z 32mb cache?

Dzięki za wypowiedzi w temacie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

proszę o pomoc w wyborze 2 dysków do zrobienia macierzy RAID 0 do kompa w podpisie:

2 x Seagate ST3250410AS 250Gb

2 x Western Digital WD2500KS Caviar SE16

250gb mi wystarczy, a RAID 0 chcę założyć głównie do zastosowań domowych.

Czy szybszy od 2 dysków w RAID 0 będzie jeden dysk Seagate z serii 11 500gb z 32mb cache?

Dzięki za wypowiedzi w temacie :D

Mam zarówno tego WD2500KS jak i ST3250410AS i nie ma porównania, Seagate zdecydowanie szybszy do tego nie za drogi. Co do pytania o serie 11 to nie RAID na 2x ST3250410AS będzie zdecydowanie szybszy od jednego dysku "Seagate z serii 11 500gb z 32mb cache"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc 2 razy ten Seagate. Mam nadzieję ,że się nie zawiodę na macierzy :wink: i z moim Abitem nie będzie kłopotów przy jej stawianiu.

A artykuł użytkownika @Mardok czytałem już jak na forum go wkleił i rzeczywiście skłonił mnie mocno w kierunku kupna 2 dysków zamiast jednego :)

A jeśli chodzi o ten dysk 500gb od Seagate to miałem na myśli model ST3500320AS, ale nie miałem wtedy nazwy pod ręką by wkleić :rolleyes:

EDIT: Pytanie odnośnie potrzeby dyskietki ze sterownikami RAID przy instalacji systemu win xp...Czy to musi być dyskietka nie może być pendrive? Stacji dyskietek już się pozbyłem a łatwiej pendrive pożyczyć niż całą stacje :damage_wall:

Edytowane przez barder90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi