Proximo Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2004 dzieki nie wpadlem na to a na laczeniu zakladac cybanty czy tylko na wcisk ma sie trzymac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2004 jak wcisniesz na jakies 2cm to wlasciwie tego nie wyrwiesz - u mnie przez ponad pol roku taka konstrukcja wlasnie z cpc ciagnella i byla extra szczelna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2004 a co z oporami? duzo wzrosna bo boje sie ze pompeczka 650l/h nie wyrobi na takim czyms Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2004 spoko ja jechalem na 2x300l/h i jakos to sie ciurlalo takze chyba problemu nie bedzie - pozatym atakielacznein ie obciazy ci zbytnio ukladu - do tego mozesz wywalic te kilometry rurek - w porownaniu z chlodnica sa i tak bardzoej elementem grzewczym niz chlodzacm tezsie pochwale nowym pojemnikiem bo skonczylem go niedawno skladac - dziala calkiem cichutko :) http://www.ayem.prv.pl/images/tweak/pojemnik.JPG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viru Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Porównaj sobie prędkości przepływu wody (l/h) a odpowiedź sama przyjdzie :) Co z tego że jedna będzie miała większą prędkość przepływu na wydajność składa sie wiele rzeczy. To tak jabyś powiedział (Xp 2000+ a Intel 2Ghz) zobacz który ma wiecej Ghz ten będzie lepszy. Ilość MHz nie ma zbyt wiele do wydajności procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 viru: No to ześ zabłysnął ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viru Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 cutyję: "zobacz który ma wiecej Ghz ten będzie lepszy" I do tego odniosłem swoją wypowiedź. edit: właśnie przeczytałem tamtego posta i widzę, że źle go zrozumiałem ;] No nic, mój błąd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mitussm Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 Mój ATMAN 305, http://republika.pl/mitusmm/06290020.JPG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 mitussm - kupiłeś ją na Allegro czy ją tam sprzedajesz - bo właśnie niedawno rzuciła mi się aukcja z tą pompką w udziale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 3 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2004 Gdzie można kupić dokrecany zbiorniczek wyrównawczy do Eheim'a?? Chodzi mi o coś takiego jak Witchhunter'a w pierwszym poście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 3 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2004 Gdzie można kupić dokrecany zbiorniczek wyrównawczy do Eheim'a?? Chodzi mi o coś takiego jak Witchhunter'a w pierwszym poście. Tutaj na przyklad - cena 115zl :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 3 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2004 W opisie tego zbiorniczka znalazłem coś takiego: Uwaga: jako ciecz chłodzącą należy wykorzystywać wyłącznie wodę destylowaną (najlepiej w połączeniu z InnovaProtect)! Bezwzględnie unikać kontaktu zbiornika z metanolem lub etanolem ? kontakt taki może doprowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń urządzenia. :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 W opisie tego zbiorniczka znalazłem coś takiego: Uwaga: jako ciecz chłodzącą należy wykorzystywać wyłącznie wodę destylowaną (najlepiej w połączeniu z InnovaProtect)! Bezwzględnie unikać kontaktu zbiornika z metanolem lub etanolem ? kontakt taki może doprowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń urządzenia. :?: Czyli: "uzywaj tylko naszych czesci i akcesoriow i bron Boze nie dawaj czegos co mogloby zwiekszyc wydajnosc ponad to, co sami zalozylismy". Nie wiem co to za nieodwracalne zmiany - moze jakies przebarwienia 3 cos w tym stylu :?: Skoro pompce nie szkodzi, to w czym ma szkodzic zbiornikowi :?: IMHO jak ten (m)etanol bedzie rozpuszczony w wodzie w "normalnej" ilosci, to mysle ze sie nic nie stanie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 29 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2004 Kompletne zestawy innovatek oraz niektore bloki maja elementy aluminiowe - w takim przypadku potrzebny jest odpowiedni plyn antykorozyjny (taki wlasnie innova dostarcza ze swoim produktem. Wlewanie czegos tak agresywnego jak alkohol moze tylko pogorszyc sprawe. Moze poczytacie - nie mowie o alchemii z forum - tylko cos tresciwego jak np overclockers.com - ostatnio bylo napisane sporo na temat plynow wc. ten topic powinien wygladac tak jak wyglada na pierwszej stronie - fakty foto 0 smierdolenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 Taaaa... alkohol jest bardzo agresywny, szczególnie po spożyciu. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Postanowiłem dodać do mojego WC zbiorniczek wyrównawczy. Ten będzie pasował do Eheima 1250? W opisie napisali, że pasuje do 1046 i 1048. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 1250 ma inne niz 1048 srednice kroccow wyjscie/wejscie - trzeba sprawdzic ktory laczy sie z pompka... i czy pasuje of koz ;-) IMHO szkoda kasy na taki rezerwuar - sa o wiele lepsze rozwiazania za polowe tej kasy :idea: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Co byś zaproponował? Lepiej ten od SpiderMAN'a: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyro Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Jestem nowy. i mam pytanko. a skąd wziąć rurki do połączenia układu. można je gdzieś nabyć ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 nieee no nowy teoretycznie nie powinno znaczyc analfabeta/glupi - nie niszcz mojej wizji swiata - oczywiscie ze mozna kupic - w necie albo w sklepach typu obi zadaj sobie choc troche trudu i przeczytaj kilka topicow zanim narazisz sie na kolejne beszty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyro Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 spoko. dziek za odpowiedz :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Co byś zaproponował? Lepiej ten od SpiderMAN'a: (...) zdjecie (...) No to juz zdecydowanie lepsze rozwiazanie - ladniejsze (IMHO), tansze i wydajniejsze. Jesli masz na tyle miejsca w budzie, to bierz takie cos :idea: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Hmm... No to teraz mam dylemat. Do tej pory miałem układ otwarty oparty o 2 bloki i AT305 w easyclicku. Ale juz w domciu czeka 3 bloczek i eheim 1250. I tu moj dylemat. Czy utopić pompke czy zrobić układ zamknięty. W sumie z eheimem wypadałoby zrobić zamknięty... ale teraz tak. Zależy mi na ciszy a nie na wydajności. i druga sprawa.. po co wlasciwie jest ten zbuiornik wyrównawczy? Nie wystarczy odpowietrzyc układ np. na trójniku przed pompką? I czy ten od spidera musi być na samej górze układu czy może być na samym dole? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Układ otwarty/zamknięty, pompka zatapialna/niezatapialna: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=80296&highlight= Żeby utopić tego Eheim'a trzeba mieć wielkie wiadro. :) Lepiej zostaw niezatapialną. Zbiornik wyrównawczy nie jest konieczny, ale dzięki niemu łatwiej się odpowietrza układ i dolewa wody. Zbiornik najlepiej umieścić w najwyższym miejscu układu, bo powietrze tam się zbiera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Układ otwarty/zamknięty, pompka zatapialna/niezatapialna: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=80296&highlight= Żeby utopić tego Eheim'a trzeba mieć wielkie wiadro. :) Lepiej zostaw niezatapialną. Zbiornik wyrównawczy nie jest konieczny, ale dzięki niemu łatwiej się odpowietrza układ i dolewa wody. Zbiornik najlepiej umieścić w najwyższym miejscu układu, bo powietrze tam się zbiera. Ja do czasu rev 5.0 mialem Eheima 1048 niezatopionego - latwiej bylo mi montowac wszystko i myslalem ze jest na serio cicho. W obecnym rev 5.0 mam pompke zatopiona i teraz jest nieslyszalna - a prezentuje sie jak ponizej: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2004 1250 jest za duża, żeby ją zatopić. Bude dodatkowo wycisze matami, więc powinno być ok. Gdzie masz zamontowaną chłodnice? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2004 1250 jest za duża, żeby ją zatopić.W takim zbiorniku jak mam z pewnoscia zmiesci sie Eheim 1250... Moj 1048 jest na prawde bardzo cichutki, a po utopineniu stal sie nieslyszalny :twisted: Bude dodatkowo wycisze matami, więc powinno być ok.Maty moga wytlumic bude, ale z drugiej strony podniosa temperature i trzeba bedzie jakies dodatkowe wentyle stosowac lub podkrecac juz zamontowane zeby jakos to cieplo wyprowadzac z budy :? Gdzie masz zamontowaną chłodnice?Na spodzie obudowy 8) Tutaj topic o mojej budzie i poprzedniej wersji WC (uklad chlodnicy sie nie zmienil) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Eheim 1048: Długość 147 mm Szerokość 45 mm Wysokość 118 mm Eheim 1250: Długość 180 mm Szerokość 95 mm Wysokość 120 mm Dodatkowe wentyle: nad zasilaczem będzie 92 (zastanawiam się jaki), pod zasilaczem 2x80 i jeden w ściance bocznej 92. Te wiatraki dmuchają do budy, czy z budy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Wczesniej mialem na odwrot, ale teraz wiatraki wieja do budy... musze jeszcze zrobic wiatrak wypychajacy powietrze z budy gdzies na prawym boku lub z tylu (tam malo miejsca bo jest rezerwuar) oraz na przodzie chlodzacy hdd i koniec z przerobkami :wink: Mam juz do tego 120mm wiatrak (taki)... Jesli chodzi o 92mm wiatarki to polecam ten - slyszalem go na wlasne uszy, tzn niemal nie slyszalem bo jest cichusienki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2004 Mam dwa Crystal'e 120 na chłodnicy i faktycznie są super. Myślałem, żeby wstawić chłodnice pionowo na dole budy zamiast koszyków 3,5, ale boje się, że ciepłe powietrze przepływające przez chłodnice będzie mi nagrzewać środek budy. Jak jest z wydajnością chłodnicy kiedy stoi pionowo? Lepiej dać króćcami do góry, czy do dołu? Może lepiej podwiesić ją nad zasilaczem (jak)? Pompkę ustawie chyba na zasilaczu, albo na spodzie budy, a pojemnik do 5,25. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...