Skocz do zawartości
traktor

Prosta Wyszukiwarka Na Stronę.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Szukam prostego skryptu wyszukiwarki na moja strone.

Najlepiej zeby nie korzystal z bazy danych. Strone robie w php metoda "includowania":

W ten sposób:

if($_GET['id']=="kontakt"){include("podstrony/kontakt.html");}

Proszę o doradzenie mi jakiegos prostego w obsludze skryptu wyszukiwarki. Na stronie bedzie dosc duzo artykulow, wiec oprocz podzialu na kategorie musi byc wyszukiwarka.

Z tego co wiem w tej metodzie "includowania" slowa kluczowe sa tylko na glownej stronie, dlatego ( moim zdaniem ) wyszukiwarka musi szukac po tresci na podstronach.

Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszukiwarka nie oparta o bazę danych ? Przecież to samobójstwo ...

W takim wypadku taka wyszukiwarka musiałaby do siebie załadować zawartość wszystkich podstron a następnie za pomocą wyrażeń regularnych przefiltrować ... przy 10 podstronach ok ... ale przy 1000 ... serwer nie będzie zadowolony :)

Może dodaj wyszukiwarkę google (z opcją by szukał na Twojej stronie)?

A najlepiej postaw stronę na Joomla lub innym CMS - będziesz miał wyszukiwarkę.

Ten sposób z include sprawdza się przy malutkich statycznych stronkach :) do tego pewnie adresy masz w postaci www.twojastrona.pl/index.php?id=kontakt ... w Joomla włączysz przepisywanie adresów (mod_rewrite) i będzie estetyczniej :)

W Twoim include'owaniu ten PHP jest wciśnięty na siłę - identycznie by działało jakbyś użył statycznych plików html :)

Edytowane przez barat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka roznica, ze jak wstawiam na strone reklame, a potem chce ja zmienic na inna, to zmieniam tylko w pliku index.php, zamiast w kazdym pliku html ^^. Wyszukiwarke juz jakas fajna znalazlem. Trzeba do niej recznie dodac strony przez panel admina i okreslic slowa kluczowe. Troche sie pomecze, ale to nic nie szkodzi. Do dodania bedzie w sumie okolo 100-150 artykulow wiec dam rade.

Mam jeszcze takie pytanie.

Wszystko widać na tym screenie.

Wpisuje po lewej, a chce otrzymac wyniki na srodku strony. ( caly czas robie ta metoda "includowania" ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Google pozwala wstawiać wyniki wyszukiwania tam gdzie chcesz :)

Ja tak mam na przykład na mojej www (bwebi.com) :)

Pewnie ta Twoja wyszukiwarka też na takie coś pozwala ... będziesz musiał zrobić osobną podstronę z wynikami wyszukiwania i dać wyszukiwarce linka na którego ma kierować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi