traktor Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Witam! Szukam prostego skryptu wyszukiwarki na moja strone. Najlepiej zeby nie korzystal z bazy danych. Strone robie w php metoda "includowania": W ten sposób: if($_GET['id']=="kontakt"){include("podstrony/kontakt.html");} Proszę o doradzenie mi jakiegos prostego w obsludze skryptu wyszukiwarki. Na stronie bedzie dosc duzo artykulow, wiec oprocz podzialu na kategorie musi byc wyszukiwarka. Z tego co wiem w tej metodzie "includowania" slowa kluczowe sa tylko na glownej stronie, dlatego ( moim zdaniem ) wyszukiwarka musi szukac po tresci na podstronach. Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 (edytowane) Wyszukiwarka nie oparta o bazę danych ? Przecież to samobójstwo ... W takim wypadku taka wyszukiwarka musiałaby do siebie załadować zawartość wszystkich podstron a następnie za pomocą wyrażeń regularnych przefiltrować ... przy 10 podstronach ok ... ale przy 1000 ... serwer nie będzie zadowolony :) Może dodaj wyszukiwarkę google (z opcją by szukał na Twojej stronie)? A najlepiej postaw stronę na Joomla lub innym CMS - będziesz miał wyszukiwarkę. Ten sposób z include sprawdza się przy malutkich statycznych stronkach :) do tego pewnie adresy masz w postaci www.twojastrona.pl/index.php?id=kontakt ... w Joomla włączysz przepisywanie adresów (mod_rewrite) i będzie estetyczniej :) W Twoim include'owaniu ten PHP jest wciśnięty na siłę - identycznie by działało jakbyś użył statycznych plików html :) Edytowane 20 Stycznia 2008 przez barat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 google z parametrem site :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
traktor Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Taka roznica, ze jak wstawiam na strone reklame, a potem chce ja zmienic na inna, to zmieniam tylko w pliku index.php, zamiast w kazdym pliku html ^^. Wyszukiwarke juz jakas fajna znalazlem. Trzeba do niej recznie dodac strony przez panel admina i okreslic slowa kluczowe. Troche sie pomecze, ale to nic nie szkodzi. Do dodania bedzie w sumie okolo 100-150 artykulow wiec dam rade. Mam jeszcze takie pytanie. Wszystko widać na tym screenie. Wpisuje po lewej, a chce otrzymac wyniki na srodku strony. ( caly czas robie ta metoda "includowania" ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Google pozwala wstawiać wyniki wyszukiwania tam gdzie chcesz :) Ja tak mam na przykład na mojej www (bwebi.com) :) Pewnie ta Twoja wyszukiwarka też na takie coś pozwala ... będziesz musiał zrobić osobną podstronę z wynikami wyszukiwania i dać wyszukiwarce linka na którego ma kierować :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...