Skocz do zawartości
KOala

Jak odpalić zasilacz ATX bez kompa?

Rekomendowane odpowiedzi

bylo na moded-kompz wystarczy poszukac :)

Szukałem, ale niestety nie potrafiłem wyłuskać potrzebnej informacji z sporej ilości wyników wyszukiwania!

Dzięki FumFul za odpowiedź i kongratulejszyn 1000 postów!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba trochę przesadzasz z tym nadwyrężeniem!!! Nic takiego wg mnie nie nastąpi- prędzej bym się skłaniał ku opini, że się spali- ale mój po około 15 minutach przeżył.

Działa sposób na kolory- zwarcie zielonego do masy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest zalecane odpalanie zasilacza ATX na sucho bez zadnego obciazenia. Jesli sie nie spali od razu to na pewno sie bardzo przy takim wlaczeniu nadwyrezy.

teraz juz nie ma problemów z odpalaniem zasiłek na sucho. wszystkie na wyjściu posiadają rezystory. zresztą zasilacz bez podłączenia niczego ma minimalną amplitudę kluczowania i się na 100% nie spali. ale jak ktoś chce się bawić więcej to pod 5V można wpiąć jakiegoś żarówiaka 20W i po problemie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem polega na tym ze tranzystopry sa obciazone cewkami. Uklad taki ma te wlasciwosc ze wylaczenie przewodzacego tranzystora powoduje pojawienie sie bardzo duzego napiecia na nim (cewka wymusza pezeplyw pradu), ktore moze byzc zwarty rownolegle wlaczona dioda, ale jezeli zasilacz taki bedzie nie obciazony - to najpierw leca diody a potem tranzystory....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem polega na tym ze tranzystopry sa obciazone cewkami. Uklad taki ma te wlasciwosc ze wylaczenie przewodzacego tranzystora powoduje pojawienie sie bardzo duzego napiecia na nim (cewka wymusza pezeplyw pradu), ktore moze byzc zwarty rownolegle wlaczona dioda, ale jezeli zasilacz taki bedzie nie obciazony - to najpierw leca diody a potem tranzystory....

Jak ktoś już wcześniej słusznie zauważył, obecnie wszystkie zasilacze ATX mają wstępne obciążenie w postaci rezystorów, i niegroźna jest dla nich praca bez obciążenia :) Zdarzają się jednak modele (szczególnie te z bardziej wyrafinowanymi zabezpieczeniami), które wyłączają się po kilku sekundach pracy bez obciążenia. Spotkałem się z tym w 4-letnim zasilaczu Enlight 230W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...