hardy99 Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 Czy istnieje jakiś kontroler obrotów na 4 piny ? Wszystkie co widziałem mają tylko na 3 (zalman, pentagram) tak więc pytanie czy istnieje możliwość regulacji 4 pinowego wentylatora za pomocą kontrolera ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 Owszem - Zalman ZM-MFC2. Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 A coś tanszego ? I chodzi mi o sam kontroler, a nie panel cały :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 (edytowane) Kup jakiś tani kontroler, drugą wtyczkę 3 bądź 4-pin (kupisz w sklepie gdzie można kupić różne elementy elektroniczne lub możesz z niepotrzebnego wentylatora wypiąć kabelki), wypnij czerwony i czarny kabel z wtyczki 4-pin i wepnij do odpowiednich pinów w w drugiej wtyczce którą wpinasz do kontrolera obrotów. Pierwsza pozostaje w płycie głównej więc możesz sterować obrotami poprzez PWM płyty i poprzez napięcie kontrolerem (więc możesz osiągnąć niższe obroty wentylatora niż gdyby puścić go na 5v bez PWM lub 12v z PWM i obrotami w biosie ustawionymi na minimum) oraz obserwować obroty wentylatora ;] Edytowane 25 Stycznia 2008 przez Damikor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Dzięki i tak też zrobiłem :) Temat do zamknięcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...