charles Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 (edytowane) Witam, posiadam urządzenie wielofunkcyjne jak w temacie. Ogólnie jestem nim zachwycony, pracuje świetnie, nie ma z nim żadnych problemów. Z wyjątkiem jednego: gdy chcę skanować w kolorze (256 kolorów lub 24 bit), w lampie skanera zapala się niebieskie światło i cały skan wychodzi przez to niebieski. Nie podoba mi się takie rozwiązanie. Skanuję używając dołączonego do drukarki programu (PaperPort), a wygląda to tak: Poszperałem trochę na googlach i nic nie mogłem na ten temat znaleźć. Czy to wina programu? Może ustawień drukarki? Sterownik oryginalny. Dodam, że skanowanie w kolorze szarym przebiega idealnie, tyle, że wtedy światło lampy ma kolor zielony. Niestety, kopia wykonywana z poziomu urządzenia (przyciskiem "Color Start"), gdy wyłączony jest komputer, również ma niebieskie tło i drukarka to drukuje :mur: Wczoraj zaktualizowałem firmware, ale to nic nie dało. :unsure: Nie chciałbym oddawać sprzętu na gwarancję, ponieważ drukarka jest mi na bieżąco potrzebna. Może jednak da się jeszcze coś sprawdzić/skonfigurować? Z góry dziękuję za sugestie EDIT: urządzenie posiadam od połowy grudnia ubiegłego roku, problem występuje od początku. Edytowane 26 Stycznia 2008 przez Charles Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 ja mam tak ustawione i skanuje ok : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
charles Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 To nie kwestia ustawień. Te już modyfikowałem na wiele różnych sposobów. Poprawy nie widać. Poza tym, jak wspomniałem, gdy robię kopię przy wyłączonym komputerze (z poziomu urządzenia) w kolorze, drukuje mi niebieskie tło :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ludzikos Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Jesli programowo nie mozesz zmienic odcieniu tzn na 95% lampa jest walnięta, normalnie dzialajacy model nie robi takich rzeczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
charles Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Tego się właśnie obawiam... Poczekam jednak mimo wszystko na sugestie innych, jeżeli nic nie pomoże, będę zmuszony oddać to na gwarancję :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabryśka Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Na moje oko to problemem jest tak zwana kalibracja urządzenia. Jeden element kalibracji to sama drukarka - czyli wyrównanie nakładania na siebie atramentu różnych kolorów i to coś jest powszechnie występującym elementem wszystkich drukarek Ale drugim elementem może być kalibracja samego skanera tak żeby białe było białe. w aparatach cyfrowych mówi się o balansie bieli.Więc może to cię naprowadzi na właściwy tok poszukiwania rozwiązania. Nie wykluczam też wady samego sprzętu co prawda wady programowej kalibracji ale niestety servisowanej przez fabryczne ustawienia we FirmWare a nie przez użytkownika. Pewności co do tego co tu napisałem nie mam - ale tak przypuszczam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ludzikos Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Tego się właśnie obawiam... Poczekam jednak mimo wszystko na sugestie innych, jeżeli nic nie pomoże, będę zmuszony oddać to na gwarancję :sad: Mialem doczynienia z tym konkretnym modelem brothera i musze powiedziec ze nie bylo potrzeby zadnej kalibracji czy czegos podobnego, co zauwazylem to szybko idzie tam tusz, wiec ja bym sie wybral i dal na serwis pewnie wtedy bedzie wymiana na nowy egzemplarz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...