Skocz do zawartości
susel

Hp A Toshiba - Wydajny Laptop W Uk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Poczytalem troche postow na forum i mam juz dosyc wyrobione zdanie, ale mimo to prosilbym jeszcze o pomoc w podjeciu decyzji. Na dniach mam zamiar kupic laptopa i nie moge sie do konca zdecydowac. Ograniczylem obecnie swoj wybor do 3 modeli:

Toshiba Satellite P200-1EE - http://www.twenga.co.uk/specs-Satellite-P2...C-Laptop-394437

(na innej stronie za 600 funtow)

Core2 Duo Processor T5250 1.50GHz, 667 FSB, 2MB Cache

2GB DDR2 RAM (667 MHz)

HDD 160GB Serial ATA-150 - 5400 rpm

HD DVD-ROM

17.1" Toshiba TruBrite WXGA+ TFT display

Internal resolution : 1,440 x 900

ATI Mobility Radeon HD 2600 256MB

(Wyglada na to, ze ten laptop nie ma Bluetooth, ktory by mi sie przydal, znajduje tylko, ze ma oprogramowanie Toshiba Bluetooth Stack i Toshiba Bluetooth Monitor - a moze sie myle? przydalby sie...)

HP DV9385EA - http://www.microdirect.co.uk/ProductInfo.a...ProductID=23435

640 funtow na dzien dzisiejszy, cena spada

Intel Core 2 Duo T5600 / 1.83 GHz , 667 FSB, 2MB Cache

2GB DDR2 RAM (667 MHz)

240GB HDD - 120 GB - Serial ATA-150 - 5400 rpm + 120 GB - 5400 rpm

DVD±RW (+R double layer) / DVD-RAM

17" TFT active matrix Widescreen Display Yes, Features BrightView

Max Resolution 1440 x 900 ( WXGA+ )

NVIDIA GeForce Go 7600 - PCI Express 256 MB

+ bluetooth, pilot i karta TV

A moze skonfigurowany przeze mnie Dell Inspiron 1720?

(cena - 590 funtow, duza promocja do konca stycznia)

Intel® Core™ 2 Duo processor T5450 (1.66 GHz, 667 MHz FSB, 2 MB L2-cache)

17.0" Widescreen WXGA+ (1440x900) TFT Display (TruLife albo bez, cena ta sama)

2048MB 667MHz Dual Channel DDR2 SDRAM [2x1024]

250GB (5400RPM) SATA Hard Drive

nVidia® GeForce™ Go 8600M GT with 256MB DDR2

8X DVD+/-RW Drive

Battery 6-cell Lithium-Ion Battery (56 WHr)

Bluetooth 2.0 Module (up to 3Mbps) with Enhanced Data rate

Najwieksze znaczenie dla mnie ma karta graficzna, chcialbym czasem moc zagrac w cos dosyc nowego. U mnie na stacjonarnym Crysis na gf7600 chodzil bardzo ladnie, tu tez powinien dawac sobie rade. W tym wypadku, moim zdaniem, wygrywa Dell, na drugim Toshiba, na koncu HPk. Ale sa tez inne kwestie:

Toshiba: Slyszalem ze najbardziej mozna na nich polegac i sa lepiej wykonane niz konkurencja. Karta graficzna b. dobra. No i oczywiscie HD DVD, ale nie wiem na ile mi sie przyda, choc to z pewnoscia bardzo mily dodatek. Z drugiej strony czytalem komentarz na necie, w ktorym wlasciciel narzekal na zbyt wolny procesor do Visty i problemy z karta graficzna, a raczej sterownikami - ponoc kilka razy dziennie ekran znikal na sekunde. Slyszalem o przerobkach driverow i mam nadzieje, ze to pomoze. Czy ma racje z tym procesorem i sterownikami? Rozwazam tez przejscie na XP albo 2 systemy, ale jeszcze zobaczymy.

Na korzysc HP przemawia natomiast jak dla mnie wygoda obslugi i wyglad (bedzie z niego korzystala tez moja zona) oraz dodatki (nie mamy tu sensownego telewizora), troche lepszy procek i wiekszy dysk.

O Dellach nic nie wiem, troche sie obawiam, ale ma niezly konfig. Moge dolozyc 30 funtow (619 w sumie) i bedzie c2d 1.80GHz. Plusy - najlepsza karta graficzna, duzy dysk. Nie wiem jak z wygoda uzytkowania, awaryjnoscia itp. Co o nim myslicie? Minusem czas czekania, bo moga go "budowac" do trzech tygodni przez duzy popyt...

Moj wspollokator planuje zakup HP (tego, albo c2d 2gh z hd dvd i gf7600 512mb, ale juz za 750 funtow, co jest dla mnie zbyt wysoka cena), ja pewnie kupie Toshibe, jak sie nikt nie odezwie to pewnie na tym sie skonczy. Jak myslicie, kto z nas bedzie mial racje? Bylibysmy bardzo wdzieczni za jakakolwiek pomoc. Albo polecicie cos dostepnego w UK za ok 650 funtow, wybor jest tutaj niestety zaskakujaco ograniczony jak dla mnie, szczegolnie jesli chodzi o sensowne karty graficzne - albo ponad 800 funtow, albo Intel x3100 za 450 funtow...

Aha, i prosze jeszcze o rade - ktora matryca bedzie sensowniejsza? Ktora sie bardziej nada do uzywaniu na zewnatrz? Bo na tym sie nie znam zupelnie... Jesli Dell, to TrueLife czy bez? Pewnie bym wybral bezodblaskowa bez.

Z gory ogromne dzieki za pomoc,

Pozdrawiam,

susel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych trzech wybralbym della za jakosc najszybsza grafike (opieram sie na testach w sieci, przy aktualnych sterownikach sytuacja mogla sie lekko zmienic). Jesli masz zamiar grac, daj sobie spokoj z tym hp - era swietnosci 7600go minela juz jakis czas temu. Wrzuc do Inspiriona mocniejszy procek i bedzie milo :)

Edytowane przez Hammerhead

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie,

Dziekuje bardzo Hammerhead, po Twoim poscie przekonalem sie do Della, troche poczytalem, a nastepnie skonfigurowalem swojego wymarzonego laptopka. Wyszlo mi cos takiego:

Intel® Core™ 2 Duo processor T7250(2 GHz, 800 MHz FSB, 2 MB L2-cache)

17.0" Widescreen WXGA+ (1440x900) TFT Display

2048MB 667MHz Dual Channel DDR2 SDRAM [2x1024]

250GB (5400RPM) SATA Hard Drive

nVidia® GeForce™ Go 8600M GT with 256MB DDR2

8X DVD+/-RW Drive

Battery 9-cell Lithium-Ion Battery (85 WHr)

Bluetooth 2.0 Module (up to 3Mbps) with Enhanced Data rate

Cena natomiast jak dla mnie genialna - zaplacilem 622 funty! Jest mega obnizka w Dellu, na okolo 200 funtow, a do tego dostalem 'voucher' na 10% dzieki pewnej stronce - jesli ktos jest zainteresowany, to prosze na PM, podpowiem jak zdobyc. Ale tylko do konca miesiaca... W kazdym razie laptop warty w Polsce okolo czy nawet ponad 6000 zl udalo mi sie kupic za rownowartosc 3000 - jesli macie znajomych w UK to zdecydowanie polecam, moze komus pomoge. Do tego w 'prezencie' dla zony, a dzieki wspomnianej promocji, wzialem kolor Ruby Red - teraz jej tez sie musi spodobac :)

draak: dzieki za linka do recenzji. Przeczytalem ja juz po fakcie, ale poprawila mi humor. Masz troche lepsza konfiguracje (szczegolnie ekranu zazdroszcze), ale ciesze sie, ze bede mial sprzet, ktory sie dobrze sprawuje. Powinienem go dostac za 8-10 dni, wiec wtedy dam znac o moich wrazeniach.

Pozdrawiam,

susel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluje zakupu :) Na szczescie ja swojego wrzucilem w koszty, odliczylem vat etc. bo jak widze ta Twoja cene, to z leksza mi sie twarz wydluzyla ;) Koniecznie podziel sie wrazeniami, dla mnie wciaz najwiekszym zaskoczeniem jest ta bateria- bestia trzyma przy uzytkowaniu aplikacji 2D miedzy 4,5-5h (i to przy 4gb ram).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :)

Z ciekawosci az otwarlem strone www.dell.pl i stworzylem sobie mojego laptopka. No i wyszlo mi... 5,904.28 PLN z VAT :) Czyli drugie tyle, ile zaplacilem, tez z podatkiem. Wiec chyba mam szczescie, oplacalny zakup :) Jeden uzytkownik forum sie do mnie odezwal, chyba tez sie skusi.

Oczywiscie dam znac po przetestowaniu, zobaczymy jak sie bedzie sprawowal. Co do baterii, ciesze sie, ze ja 'ulepszylem', taki czas bylby genialny. Jestem bardzo dobrej mysli :) No i karta graficzna, to byla dla mnie podstawa, zapowiada sie swietnie.

Pozdrawiam,

susel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi