jawor121 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 (edytowane) Siema, w niedługim czasie będę upgradował swój sprzęt z S Am2 na 775.Biorę procka e21xx,płyte Gigusia na P31,pamięci zostają stare,grafika to Geforce 6600 ale tylko do czasu kiedy uzbieram na coś lepszego. No więc,co do chłodzenia procka,dzisiaj gadałem z Panem z angela.pl i do chłodzenia procka polecił mi Tacensa Gelus Pro,powiedział że będzie wydajny i zje Katane2 na śniadanie.Ja właśnie chciałem tą Katanę 2 kupić bo jest wydajna.Czy Pan z angelii rzeczywiście miar racje i ten Tacens jest dobry?Moje typy: -Scythe Katana2,jeśli wentyl byłby głośny kupiłbym jakiś inny ale najpierw wypróbowałbym co i jak -Tacens Gelus Pro Klik , koleś z którym gadałem wysłał mi to Test coolerów i z niego wynika że rzeczywiście to dobre chłodzenie,w takim razie czy warto? -Ewentualnie wasze propozycje. Co do chłodzenie grafy to będzie to raczej Accelero s2,w budzie będzie 3-4 wentyli i mam nadzieje że spokojnie da rade w pasywie. Wentyle: Zastanawiam się pomiedzy:Acutake i Fanderami,czy warto dopłacać do Fandera,za cene jednego mam dwa Acutake,w budzie wytnę dziury na wentyle,przód:2x120mm i tył 1x120mm.Będą one skręcone na niskie obroty żeby nie hałasowały.Może macie jakieś inne propozycje co do tego co napisałem i chcę kupić.Chętnie poczytam Pozdro Edyta:Przeczytałem trochę o tym Tacensie i jestem do niego przekonany i raczej napewno go wezme. Edytowane 29 Stycznia 2008 przez jawor121 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 (edytowane) Hihi... jeśli na pewno go weźmiesz to pytanie jest o co, bo chyba się pogubiłem? :) Bez urazy, drogi kolego, ale o co prosisz? O akceptację Twojego wyboru? :rolleyes: Najprościej byłoby przyznać się do kwoty, którą zamierzasz przeznaczyć i na co (na cooler, na wentylatory, na wszystko?)... oraz jaką obudowę posiadasz i gdzie będziesz ciąć otwory. Tacens Gelus Pro to niezły cooler, fakt. Pytanie czy np. nie chciałbyś takiego Xigmateka, bowiem wypada bardzo dobrze w testach. Jest spory wybór nie tylko wśród coolerów, ale i wentylatorów. Warto byłoby wiedzieć też jaką masz docelową tolerancję na hałas. Czy ma być bezgłośnie czy po prostu być umiarkowanie cichym sprzętem? Pozdrawiam Edytowane 29 Stycznia 2008 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 (edytowane) Ok może rzeczywiście trochę źle to napisałem,mam ok.300zł na Ac.Chcę chłodzić Cpu,Gpu i kupić wentyle do budy. Na Cpu: -Scythe Katana2 albo, -Tacens Gelus Pro Ewentualnie jakieś wasze propozycje Na Gpu: -Accelero S2,nie mam raczej alternatywy dla niego. Wentyle:3 albo 4 x120mm ciche muszą być na 800rpm. Co do mojej tolerancji na hałas,chcę cichy ale nie niesłyszalny sprzęt.Nie jestem jakoś specjalnie wyczulony na hałas dlatego nie musi być nie słyszalnie.Wystarczy że w nocy jak zostawię kompa włączonego to mogę słyszeć delikatny szum,to mi nie będzie przeszkadzało. Edytowane 29 Stycznia 2008 przez jawor121 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Napisz tylko jeszcze co to za obudowa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 (edytowane) Dobra,obudowa będzie Coolermaster Centurion 532.Chyba dobry wybór do 200zł.Pod nią będą dobierane wentylatory. Edytowane 30 Stycznia 2008 przez jawor121 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 (edytowane) Dobra,obudowa będzie Coolermaster Centurion 532.Chyba dobry wybór do 200zł.Pod nią będą dobierane wentylatory.Mi również wydaje się to całkiem rozsądnym wyborem. Ja bym zatem zasugerował: Zakup jednej z powyższych obudów. Dokupienie dwóch wentylatorów 120mm - Scythe S-Flex SFF21E - 43zł/szt Zakup coolera procesora - Xigmatek HDT-1283 - 149zł Zakup coolera karty graficznej - AC NV 1 Silencer Rev. 2 - 39zł Zakup dobrej pasty termoprzewodzącej - gdybyś coolera nie zamierzał w przyszłości zdejmować - CL Liquid Metal PadCPU + GPU za łącznie 37,80zł lub gdybyś chciał mieć coś na przyszłość i dopuszczasz ewentualne zmiany to zwykłego Arctic Silver 5 za 15,90zł.RAZEM: 311,80zł (CL Metal Pads) lub 289,90zł (AS5) Ad. 1 - Rozważyłbym jeszcze Anteca NSK-4000EU lub Tacensa Signum. Ewentualnie z tańszych Coolermastera z serii Elite lub Gigabyte'a GZ-X3. Wybierz tego, którego uznasz za najlepszego lub najładniejszego dla siebie. Centuriony mnie nieco martwią tym poprzecznym koszykiem z dyskami tuż za wentylatorem - to średnio pomaga wentylatorowi pompującemu powietrze do wewnątrz. Podobnie jest w Gigabyte'ach z serii Triton.Ad. 2 - Dobre wentylatory, które pracują umiarkowanie cicho przy swojej domyślnej prędkości. Nie chciałeś by komputer był niesłyszalny, więc one spokojnie Ci wystarczą. Są zaś bardzo wysokiej klasy wentylatorami. Ad. 3 - To ostatni "krzyk mody" ;) W niektórych testach przebija topowe coolery wydajnością. Niewątpliwie jest w czołówce, a na dodatek ma PWM. Ponieważ jednak bycie w czołówce wydajnościowej okupuje się sporym hałasem to musisz ustawić w BIOSie wartości sterowania wentylatorem tak by były dla Ciebie najwłaściwsze. On przy swoich minimalnych obrotach powinien być dla Ciebie wystarczająco cichy. Ad. 4 - Nie ma sensu brać Accelero skoro Silencer jest tańszy. Zwłaszcza, że planujesz wymianę niedługo karty graficznej, a coolera tej klasy i tak nie przeniesiesz na nią. Silencer jest cichy i wydajny... i nie będzie Ci żal pieniędzy, gdy będziesz sprzedawał wyposażonego w niego GF6600. Coolery, które pasowałyby i na 6600 i na ewentualne nowe karty są znacznie droższe. Ad. 5 - Te metal pady to całkiem fajna inwestycja, bo dzięki niej można prosto i łatwo osiągnąć wydajność najlepszych past bez obawy o to, że się coś źle posmaruje itp.. Wystarczy przyciąć do wymiaru chipu, wygrzać i voila. Jeśli jednak zamierzasz mimo wszystko czasem pogmerać to warto wybrać AS5, który jest sprawdzony i wydajny. Wydajność jednak ma nieco niższą. Tyle moich sugestii :rolleyes: Powodzenia! Pozdrawiam serdecznie! Edytowane 30 Stycznia 2008 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 Co do Ad.1 to nie mam pytań bo jak sam napisałeś wybiorę tą co mi się będzie najbardziej widziała. Ad.2 Co myślisz o XTHERMAL BTF 120 PRO?Czytałem że są one bardzo ciche,napisałem że nie zależy mi na niesłyszalności ale jeśli można w cenie podobnej do S-flexów kupić coś dobrego to czemu nie. Ad3 Pierwszy raz widze tego XIGMATEKA ale wygląda porządnie,jak jest z jego głośnością na ok.1000rpm?Czy nie lepiej jednak zostać przy Scythe albo Tacensie? Ad4 Chłodzenie będzie na 6600 ale jak będe go sprzedawał to z fabrycznym wyjcem,dlatego wybrałem Accelero ponieważ następną kartę również chciałbym chłodzić pasywnie. Ad5 Lubie pogrzebać w sprzęcie co jakiś czas,wymienić itp. więc lepszym wyborem będzie dla mnie pasta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 Ad.2 Co myślisz o XTHERMAL BTF 120 PRO?Czytałem że są one bardzo ciche,napisałem że nie zależy mi na niesłyszalności ale jeśli można w cenie podobnej do S-flexów kupić coś dobrego to czemu nie.XThermal to bardzo dobre wentylatory - najcichsze chyba obecnie na rynku. Jednak Scythe S-Flex to również bardzo dobre wentylatory, a przy tym trwalsze i wydajniejsze zarazem. Korzyść z XThermali odczułbyś poza tym dopiero spowalniając ich obroty do 700-800rpm, kiedy to różnica w głośności pracy między nimi jest zauważalna. Ale i tak jest zauważalna tylko dla bardzo wąskiego grona maniaków bezgłośnych maszyn. W Twoim przypadku jedyną widoczną wadą Scythe S-Flex to jego bardzo zwyczajny wygląd. Możesz być jednak spokojny - są to wentylatory naprawdę świetne, bo ciche, całkiem wydajne i trwałe. Ad3 Pierwszy raz widze tego XIGMATEKA ale wygląda porządnie,jak jest z jego głośnością na ok.1000rpm?Czy nie lepiej jednak zostać przy Scythe albo Tacensie?Jest wydajniejszy od obu tych coolerów. Katana ma średniej jakości wentylator, nie ma kontroli obrotów przez PWM, ma najniższą wydajność z nich trzech i na swoich domyślnych obrotach jest dość głośna. Tacens Gelus Pro to cooler, który ma kontroler obrotów do montażu na śledziu, dzięki czemu potrafi być cichy i całkiem wydajny na życzenie. Na swoich minimalnych obrotach będzie cichszy od Xigmateka, jednak na maksymalnych nie dorówna temu ostatniemu w wydajności. Wadą Gelus Pro może być układ - umieszczony horyzontalnie nad płytą wentylator. To może bowiem nieco podnosić temperaturę w obudowie. Xigmatek poza wydajnością, która jest spośród ich trzech najwyższa, to pracuje cicho na swoich niskich obrotach. Jeśli miałbyś w obudowie XThermala czy Scythe S-Flex SFF21E pracujące na swoich domyślnych napięciach to Xigmatek kręcąc się na minimum nie byłby dla Ciebie raczej słyszalny. Dopiero gdy wejdzie na wyższe obroty, które jak sobie to odpowiednio ustawisz, włączą się dopiero wtedy kiedy będziesz chciał, będzie słyszalny bądź nawet głośny (w zależności od Twoich ustawień). Ale to tylko w przypadku obciążenia. Oczywiście, jeśli w BIOSie ustawisz sobie, by on nie wchodził na wysokie obroty wcale to nie będzie z tym problemu. To jest właśnie wygoda PWM - ustawiasz sobie to, co potrzebujesz i masz potem automatyczną regulację. Ad4 Chłodzenie będzie na 6600 ale jak będe go sprzedawał to z fabrycznym wyjcem,dlatego wybrałem Accelero ponieważ następną kartę również chciałbym chłodzić pasywnie.Nie wiem jaka będzie Twoja następna karta, ale Accelero S2 nie pasuje na nic poza serią 6 i 7 GeForce oraz najsłabszymi z serii 8, a także tylko na starsze od współczesnych HD2XXX i HD3XXX Radeony za wyjątkiem HD2400. Jednym słowem pasywne chłodzenie poprzez Accelero nie będzie najprawdopodobniej pasować na Twoją kolejną kartę. No chyba, że planujesz kupić coś stricte low-endowego lub starszej generacji. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 No dobra rozwiałeś już moje praktycznie wszystkie wątpliwości,oprócz chłodzenia karty.Powiedz mi w takim razie czy S1 nawet po małych przeróbkach będzie pasował na 6600?Jesli tak to kupiłbym go bo jest napewno kompatybilny z nowszymi kartami. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 Nie potrafię powiedzieć, ale chyba nie. Po to AC wypuściło S1 Rev. 2, ale właśnie stąd moja rada, bowiem jego nigdzie nie można dostać. A przynajmniej ja się nie spotkałem. Jeśli uda Ci się go złapać to oczywiście warto go kupić, bo istotnie jest kompatybilny z nowszymi kartami graficznymi. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 Ten S1 rev2 ma być dostępny dopiero od 1lutego,jeśli uda mi się go gdzies znaleźć to kupie napewno,a jeśli nie to kupie tego Silencera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...