Skocz do zawartości
kubajew

Mam 500zł :) Am2 Czy Intel

Rekomendowane odpowiedzi

Mam fundusze w wysokości 500 zł na płytę główną + procek + ram.

Do niedawna byłem przekonany do AM2 X2 + foxconn FOXCONN A690GM2MA-8KRS2H + goodram 1gb

Jednak teraz sie zastanawiam czy moze nie warto postawić na intela...

no właśnie i tu mi doradzcie :)). Płyta główna musi mieć zintegrowaną grafę. później będę w stanie kupić coś na PCIe.

Dziękuję za każdą odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta:Gigabyte G33,nie pamiętam która wersja dokładnie,różnią się kondensatorami,cena ok.275 najtańsza,do tego e2140 i ram,musiałbyś jednak kilka zł dołożyć ale warto,płyta ma dobre Oc i dobrą sekcje zasilania.

Albo Gigabyte na P31,do tego jakaś karta na Pci albo najtańsza na Pci-e np.Geforce 6200 albo x300,do tego e2140 i ram.

Edytowane przez jawor121

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel byłby wydajniejszy, ale jeżeli faktycznie możesz dać max 500zł to polecam:

GigaByte GA-MA69G-S3H HDMI 223zł

AMD Athlon 64 X2 EE 4200+ Socket AM2 BOX (65W) 199zł

Kingston DDRII 1GB/667 CL5 65zł

Przesyłka 15zł

Razem: 502 zł

Takie coś polecam, a na płycie masz nawet fajną grafikę, jeżeli całkowicie nie zależy Ci na grafice, bo np pracujesz tylko w wordzie to radziłbym wziąć płytę GigaByte GA-M61P-S3 kosztuje ona 167zł, wtedy mógłbyś wziąć 2GB ramu, lub lepszy procesor. Ceny pochodzą z sirius.pl

Edytowane przez Kirk42

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a intel e2140 albo 2160+asrock za 140zł + 1gb ramu?

or AMD

czy też GigaByte GA-MA69G-S3H + X2 + 1gb

czy też foxconn + X2+ 1gb

mi zintegrowana grafika ma służyć tylko do poruszania się po oknach. później jak dokupię coś na PCIe to moze jakieś gry :]

co wydajniejsze :D!? we wszystkich przypadkach w 500 zł się mieszczę :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli zasilacz podoła, to będę kręcił.

Mam huntkeya 300 wat przygotowanego pod nową platformę :D.

Btw. z tego co mi wiadomo AMD sie też nieco kręci :). kurna taki dylemat, najgorzej dla siebie kupować...

W sumie kompa z opisu przejmuje bracki, więc może bym wziął na AMD, i mu oddał X2 :]. no ale naprawdę, cięzko mi się zdecydować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

jeśli zasilacz podoła, to będę kręcił.

Mam huntkeya 300 wat przygotowanego pod nową platformę :D.

Btw. z tego co mi wiadomo AMD sie też nieco kręci :). kurna taki dylemat, najgorzej dla siebie kupować...

W sumie kompa z opisu przejmuje bracki, więc może bym wziął na AMD, i mu oddał X2 :]. no ale naprawdę, cięzko mi się zdecydować.

bierz intela- spokojnie da sie za 5stówek wysupłać przyzwoity sprzęt :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy częstotliwościach rzędu 3 ghz amd jest jakies 500-600 Mhz do tyłu z wydajnością (zalezy ejszcze w czym). Ostatnio sobie kupiłem 430 żeby sie pobawic (100) - wydajność mniej więcej athlona - żeby dogonić mojego padacznego 2140 w zadaniach na 1 jajko powinien polecieć 3400 (jeszce go nie mam).

Jakaś to róznica jednak jest :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi