pbuda Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 Witam, Oto co sobie wybrałem: C2D E2160 @ ~210zl Abit IP35 @ ~350zl Patriot 800 LLK 4x1024 @ ~330zl Palit GF8800GT @ ~700zl Całość ok. 1600zł Do tego mam juz hdd, dvdrw, obudowe. Procesor raczej bedzie podkrecany. Pierwsze pytanie - zasilacz. Obecnie posiadam Topower P7 420W - czy on da rade to uciagnac? Jeśli nie, to poszukam czegoś mocniejszego i cichego - co byście polecali? Drugie pytanie - czy jest sens brać 4gb ramu? Bede pracowal na pewno na Viscie, komputer do gier, pracy, multimediow itp, czyli codziennego uzytku - jednak przede wszystkim do gier. Trzecie pytanie (prosze o odpowiedz tak lub nie i nic poza ;)) czy warto doplacic te 150zl do 8800GT? Myslalem najpierw o radku 3850 256mb ale stwierdzilem ze moze lepiej bedzie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> wlasnie 8800gt. Nie chce rozpetywac wojny, dlatego tylko tak lub nie. Oczywiscie bede szukal wiecej informacji na forum. Chodzi mi przede wszystkim o kombinacje proces/vga - czy e2160 nie bedzie spowalnial ogolnego dzialania gier? Czy 8800gt nie jest 'za mocna' dla tego procesora? Czwarte pytanie - czy ten zestaw jest ok, co moznaby ew. zmienic zeby bylo lepiej/wydajniej choc niekoniecznie drozej. Z gory dziekuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 E2160 DFI blood iron 4x1GB Kingston 8800GT - tak warto nawet najtańszą wersję Twój Topek powinien dać radę. Im wyższy zegar CPU tym lepiej, bo karty nie ograniczysz. Jednak sporo ludu ma E2160 @ 3GHz i nie jest tak źle. Może będziesz miał farta i trafisz na proca który poleci ładniej :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Ja bym brał 2x2GB RAMu - mniej problemów a i OC podobne. Do 88GT warto dopłacić - zaczynam żałować że tego nie zrobiłem - no ale jest nowe doświadczenie z ATI :wink: A co do Topka to sobie spokojnie poradzi - mam wrażenie że mój ma teraz mniej pracy jak na poprzednim konfigu (P4 2.4@3.2 + 6800GT@Ultra+ :-P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Ja bym brał 2x2GB RAMu - mniej problemów a i OC podobne W takim razie jakie 'dwupaki' sa polecane? Patrze na ceny i geile kosztuja i po 600-800zl za 2x2 a takie ocz titanium ponizej 400. O tych Patriotach sporo czytalem i ponoc nie sa najgorsze jesli chodzi o podkrecanie. Co do DFI BI - raczej zdecyduje sie na Abita - plomba na NB w DFI troszke moze mnie ograniczac (woda na procku i moze na nb z czasem). W takim razie zestaw zostaje - kwestia RAMow jeszcze. Zastanawiam sie w tej chwili, czy nie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> 2x1 i za jakies dwa-try miesiace ewentualnie dokupic kolejne 2x1 - w taki sposob dam moze rade zlozyc RAID z 2 dyskow... za duzo wyborów :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 To juz sam zdecydujesz ale ramy w tym momencie tanie jak nie wiem są wiec moze warto kupić 4gb. Geili nie bierz , wez np te OCZ Titanium.Patrioty też są dobre.Abit ok.Twoja zasiłka spokojnie pociągnie to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Ze zestawuw 2x2 w budzetowej cenie jedyny sens zakupu to OCZ Titanium. Geile sobie daruj, patrioty zreszta tez. Ostatnie dwa komplety 2x2GB ktore mialem to zenada nic powyzej 930 CL5 2.4V nie chcialy isc... Takze jesli myslisz o OC to nie z tymi pamieciami, ogolnie nie z pamieciami na elpidzie (starej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Pamięci to polece TE, testy TU. Co do plomby w Blood Iron to są na to recepty - looknij do tematu o BI i DK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 (edytowane) Dziekuje wszystkim za pomoc. Stanelo wreszcie na E2180 Abit ip35 Galaxy 8800gt 2x seagate 250gb ST3250410AS 7200.10 (te z 16mb cache - czy to sa te jednotalerzowe?) ocz platinum rev2 2x1gb Calosc mnie wyniesie 1800zl i jestem z tego zadowolony :) Pamieci za 2-3 miesiace dokupie i bede w ogole w 7 niebie :P Przedostatnie pytanie - HDD - ponoc te jednotalerzowe seagate sa bardziej ciche od dwu-talerzowych, czy to prawda? Ewentualnie jakie inne dyski 250gb polecacie? Ostatnie pytanie - czy ten Abit bedzie obslugiwal procesory Intela 45nm (8xxx)? Teraz sa za drogie, ale skoro ich cena ma malec (tak przynajmniej slyszalem) to moze za jakis czas bedzie warto... Edytowane 9 Lutego 2008 przez pbuda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 A więc abit będzie spokojnie obsługiwał penryny ale chyba bedzie wymagało to zmiany biosu na nowszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 2x seagate 250gb ST3250410AS 7200.10 (te z 16mb cache - czy to sa te jednotalerzowe?)tak to są te z jednym talerzem. imho warto je brać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...