Skocz do zawartości
Granat

Formatowanie Partycji, Czy W Ten Sposób Też Mozna?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie formatowania partycji.

Posiadam windowsa xp i zastanawiam sie,czy mogę sformatować partycje C w ten sposób:

uruchom-->cmd --->format c

Pójdzie w ten sposób?

Pytam , ponieważ jak ostatni robiłem instalację windowsa to po włożeniu płyty i jej uruchomieniu nie moglem znaleźć opcji "formatuj".Była opcja napraw i dopiero , w którymś późniejszym momencie takowa się pojawiła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie formatowania partycji.

Posiadam windowsa xp i zastanawiam sie,czy mogę sformatować partycje C w ten sposób:

uruchom-->cmd --->format c

Pójdzie w ten sposób?

nie

wkladasz plyte nie wybierasz napraw tylko instalacje, potem wybieraz dyski i mozesz usuwac/formatowac partycje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

To i ja sie dopiszę. Jest sobie laptop z dyskiem 160gb podzielonym na dwa jak sie okazało, jest sobie partycja jedna z windowsem i druga widziana też i tam system plików RAW. Czy można ją tak po prostu z pod windowsa ją sformatować? Słyszałem że w laptopowych dyskach jest gdzieś "ukryty obraz" czy coś takiego z którego przywraca sie system żeby nie robić tradycyjnego formatowania. Dobrze rozumuje czy nie? :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie

wkladasz plyte nie wybierasz napraw tylko instalacje, potem wybieraz dyski i mozesz usuwac/formatowac partycje

Z tego, co pamiętam, to po takiej procedurze chciał instalowac na D, "mówiąc",ze na c już jest zainstalowany jeden system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

@Grzechu_1990

no ta partycja jest z reguły nie widoczna,ja bym ją zostawił jeśli lapka kupiłeś nowego i bądź jeśli masz jakieś recover cd.

W specyfikacji jest że dysk 160GB. Kupiony nowy ale żadnych płytek nie było. Boje sie coś spieprzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zle pamietasz, usuwasz C i tworzysz nowa C, formatujesz instalujesz

Tylko o ile pamiętam, czy dobrze to inna kwestia, ale zanim jakoś to tego formatowania dobrnąłem(inymi słowy była do wyboru opcja sformatuj), to padło pytanie "czy usunąc partycję (dysk?) c"...

I pytanie: czy usunąc = formatowac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opcji formatowania nie ma tylko na niektórych oemowych płytach systemowych dołaczonych do gotowych zestawów. W przypadku takich płyt najlepiej własnie usunąc partycje i załozyc nowe.

Formatowanie mam.

Nie rozumiem tylko dlaczego może pojawić sie komunikat o usunięciu partycji, skoro wystarczyłoby ja tylko sformatować.

Dajmy na to mam na dysku dwie partycje c i d.

Usuwam c i wtedy tworze nową c ?A d w tym czasie pozostaje nienaruszona wraz z cała zawartością?

Edytowane przez pemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dajmy na to mam na dysku dwie partycje c i d.

Usuwam c i wtedy tworze nową c ?A d w tym czasie pozostaje nienaruszona wraz z cała zawartością?

tak usuwasz C i tworzysz nowa C, a D,E,F,G,H...Z pozostaja nieruszone :) podobnie jak usuwasz D, tworzysz nowa D, inne pozostaja nieruszone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi