Granat Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Mam pytanie odnośnie formatowania partycji. Posiadam windowsa xp i zastanawiam sie,czy mogę sformatować partycje C w ten sposób: uruchom-->cmd --->format c Pójdzie w ten sposób? Pytam , ponieważ jak ostatni robiłem instalację windowsa to po włożeniu płyty i jej uruchomieniu nie moglem znaleźć opcji "formatuj".Była opcja napraw i dopiero , w którymś późniejszym momencie takowa się pojawiła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Mam pytanie odnośnie formatowania partycji. Posiadam windowsa xp i zastanawiam sie,czy mogę sformatować partycje C w ten sposób: uruchom-->cmd --->format c Pójdzie w ten sposób? nie wkladasz plyte nie wybierasz napraw tylko instalacje, potem wybieraz dyski i mozesz usuwac/formatowac partycje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 To i ja sie dopiszę. Jest sobie laptop z dyskiem 160gb podzielonym na dwa jak sie okazało, jest sobie partycja jedna z windowsem i druga widziana też i tam system plików RAW. Czy można ją tak po prostu z pod windowsa ją sformatować? Słyszałem że w laptopowych dyskach jest gdzieś "ukryty obraz" czy coś takiego z którego przywraca sie system żeby nie robić tradycyjnego formatowania. Dobrze rozumuje czy nie? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 @Grzechu_1990 no ta partycja jest z reguły nie widoczna,ja bym ją zostawił jeśli lapka kupiłeś nowego i bądź jeśli masz jakieś recover cd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granat Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 nie wkladasz plyte nie wybierasz napraw tylko instalacje, potem wybieraz dyski i mozesz usuwac/formatowac partycje Z tego, co pamiętam, to po takiej procedurze chciał instalowac na D, "mówiąc",ze na c już jest zainstalowany jeden system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 @Grzechu_1990 no ta partycja jest z reguły nie widoczna,ja bym ją zostawił jeśli lapka kupiłeś nowego i bądź jeśli masz jakieś recover cd. W specyfikacji jest że dysk 160GB. Kupiony nowy ale żadnych płytek nie było. Boje sie coś spieprzyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 Z tego, co pamiętam, to po takiej procedurze chciał instalowac na D, "mówiąc",ze na c już jest zainstalowany jeden system.zle pamietasz, usuwasz C i tworzysz nowa C, formatujesz instalujesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granat Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 zle pamietasz, usuwasz C i tworzysz nowa C, formatujesz instalujesz Tylko o ile pamiętam, czy dobrze to inna kwestia, ale zanim jakoś to tego formatowania dobrnąłem(inymi słowy była do wyboru opcja sformatuj), to padło pytanie "czy usunąc partycję (dysk?) c"... I pytanie: czy usunąc = formatowac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 Opcji formatowania nie ma tylko na niektórych oemowych płytach systemowych dołaczonych do gotowych zestawów. W przypadku takich płyt najlepiej własnie usunąc partycje i załozyc nowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granat Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 (edytowane) Opcji formatowania nie ma tylko na niektórych oemowych płytach systemowych dołaczonych do gotowych zestawów. W przypadku takich płyt najlepiej własnie usunąc partycje i załozyc nowe. Formatowanie mam. Nie rozumiem tylko dlaczego może pojawić sie komunikat o usunięciu partycji, skoro wystarczyłoby ja tylko sformatować. Dajmy na to mam na dysku dwie partycje c i d. Usuwam c i wtedy tworze nową c ?A d w tym czasie pozostaje nienaruszona wraz z cała zawartością? Edytowane 12 Lutego 2008 przez pemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2008 Dajmy na to mam na dysku dwie partycje c i d. Usuwam c i wtedy tworze nową c ?A d w tym czasie pozostaje nienaruszona wraz z cała zawartością? tak usuwasz C i tworzysz nowa C, a D,E,F,G,H...Z pozostaja nieruszone :) podobnie jak usuwasz D, tworzysz nowa D, inne pozostaja nieruszone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...