Dandysz Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2008 Witam i o pomoc pytam! Parę dni temu sprawiłem Sobie "zestaw marzeń" za długo odkładane "dzięgi": Płytkę: EVGA 680i 2xGrafy: GTS 8800 512 SSC No i mam mały problemik... żadnego przyrostu wydajności przy zainstalowanych 2 kartach i włączonym SLI w stosunku do 1 karty. Grafy są sprawne - pojedynczo śmigają wyśmienicie. Wszystko podparte solidnym zasilaczem, procem i pamiątkami. W 3DMarku06 wyciągam około 12,700 pkt. - z 1 czy 2 kartami, nie ma różnicy. Próbowałem różnych sterów (aktualnie są w ver. 171.17 XP)., bawiłem się profilami ustawień 3D w detonatorachSLI i... kupa. Nie mogę/potrafię zmusić tego sprzętu do pracy w większej wydajności. Już zaczyna mi być szkoda tej ciężko odkładanej kasy. Zawyję tu skromnie... help, help,F1, F1,F1...!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2008 Na spokojnie najpierw przejzyj to, pozniej sie pytaj jesli nie bedzie dzialac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dandysz Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2008 (edytowane) Sęk w tym że cały proces instalacji SLI przeszedłem bezproblemowo - zakończone komunikatem z systemu o obecności systemu SLi. W sterownikach mam aktywowany tryb SLI, mogę zmieniać tryby renderowania - klatki podzielone, naprzemienne ale to nic nie wnosi do wydajności, a wręcz przeciwnie. Dla przykładu 3DMark06: - na 1 karcie - ok. 12.700 - na 2 z SLI - 11.800 - na 2 z SLI (klatki naprzemienne) - ok. 6800 Może jest jakiś myk w wymuszeniu trybu SLI dla 3dmarka06 Hym, a propos zainstalowałem 3dmarka03 - i tam mam prawie 68.000 pkt. - multiGPU chyba działa Może mam problem tylko z 3DMarkiem06? Edytowane 17 Lutego 2008 przez Dandysz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobian Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2008 A jak wygląda to w grach ? Jest wzrost wydajności w stosunku do karty pojedynczej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThermalControl Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Jak masz w Marku03 68k pkt to na pewno działają obydwie karty. Spróbuj przeinstalować Marka06 ;] Włącz w sterownikach pasek pokazujący obciążenie obydwóch kart, w tych grach/benchmarkach w których nie będzie tego paska to znaczy, że SLi nie działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dandysz Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Witam ponownie! Po ładnych paru dniach testowania, katowania w/w konfiguracji (nawet 3 dni urlopu poświęciłem) stwierdzam: 1. SLI w moim kompie działa ale shit to straszny 2. Nie warto inwestować w 2 grafy - lepiej kupić 1, a wydajniejszą 3. Płacz nad wydaną/zmarnowaną kasą nic nie daje - podłogę tylko trzeba wycierać 4. Bez sensu jest rozpoczynanie picia z tego powodu... A tak na poważnie, to kontrast pomiędzy marketingowymi zapewnieniami Nvidii o niemalże 100% przyroście wydajności w grach, a walką ze sterownikami, patchami i stabilnością jest tak wielki jak w monitorach LG ;-) Owszem można uzyskać znaczny wzrost wydajności w nielicznych gierkach, ale ile trzeba się napocić aby to osiągnąć. Ciekaw jestem czy w dalszej perspektywie czasu sterowniki dla SLI, TriSLI będą na tyle dopracowane, że rzeczywiście nastąpi widoczny przyrost wydajności w grach. Na razie SLI przypomina mi bolida F1 z kilkusetkonnym silnikiem na lodowisku - jest fajnie tylko wtedy kiedy na chwilę złapie przyczepność na jakimś roztopie. Szczerze żałuje wydanej kasy na drugą grafę... chlip,chlip. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Witam ponownie! Po ładnych paru dniach testowania, katowania w/w konfiguracji (nawet 3 dni urlopu poświęciłem) stwierdzam: 1. SLI w moim kompie działa ale shit to straszny 2. Nie warto inwestować w 2 grafy - lepiej kupić 1, a wydajniejszą 3. Płacz nad wydaną/zmarnowaną kasą nic nie daje - podłogę tylko trzeba wycierać 4. Bez sensu jest rozpoczynanie picia z tego powodu... A tak na poważnie, to kontrast pomiędzy marketingowymi zapewnieniami Nvidii o niemalże 100% przyroście wydajności w grach, a walką ze sterownikami, patchami i stabilnością jest tak wielki jak w monitorach LG ;-) Owszem można uzyskać znaczny wzrost wydajności w nielicznych gierkach, ale ile trzeba się napocić aby to osiągnąć. Ciekaw jestem czy w dalszej perspektywie czasu sterowniki dla SLI, TriSLI będą na tyle dopracowane, że rzeczywiście nastąpi widoczny przyrost wydajności w grach. Na razie SLI przypomina mi bolida F1 z kilkusetkonnym silnikiem na lodowisku - jest fajnie tylko wtedy kiedy na chwilę złapie przyczepność na jakimś roztopie. Szczerze żałuje wydanej kasy na drugą grafę... chlip,chlip. u mnie dziala jak nalezy:) w 2k6 ponad 19000 trisli jeszcze lepiej:) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemmy Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 To rzeczywiście działa :D Dandysz ,na jakim procu trzaskasz 3D?chyba że gdzieś pisałeś to sorki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dandysz Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 Mam C2D E6750 wykręconego na 2980Mhz - niewiele ale stabilnie. Kurne Blue, jak wykręcasz takie wyniki? Po włożeniu płyty z grafami do zamrażalnika (mam sporawą lodówę) i wykręceniu: proc - 3124Mhz grafa - core 826 Mhz, pamięć 2068 Mhz i włączone wiatraki na full, wykręciłem w 3DMarku06 niecałe 14300 Wynik praktycznie taki sam dla 1 i 2 graf. Blue, napisz coś o warstwie softwarowej twojej platformy (np. na jakich sterach, ich konfiguracji, na jakim schemacie renderowania Sli takie wyniki uzyskujesz), napisz coś też o Twoich doznaniach w kontakcie z triSLI - czy warto? P.S. Też bym chciał wykręcić blisko 20k :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 Mam C2D E6750 wykręconego na 2980Mhz - niewiele ale stabilnie. Kurne Blue, jak wykręcasz takie wyniki? Po włożeniu płyty z grafami do zamrażalnika (mam sporawą lodówę) i wykręceniu: proc - 3124Mhz grafa - core 826 Mhz, pamięć 2068 Mhz i włączone wiatraki na full, wykręciłem w 3DMarku06 niecałe 14300 Wynik praktycznie taki sam dla 1 i 2 graf. Blue, napisz coś o warstwie softwarowej twojej platformy (np. na jakich sterach, ich konfiguracji, na jakim schemacie renderowania Sli takie wyniki uzyskujesz), napisz coś też o Twoich doznaniach w kontakcie z triSLI - czy warto? P.S. Też bym chciał wykręcić blisko 20k :wink: jutro zamieszcze temat, gdzie zrobie wyniki sli vs trisli w sterownikach niemasz moze czegos zaznaczonego jakiegos aa lub af?? proc do takich 2*8800gts powinien byc conajmniej taktowany 3.2ghz, podzwignij troche go,napewno sie da, masz e6750 powinien spoko latac na 3.6ghz. co do trisli to potrzebna jest Vista, jutro tescik zrobie. Sli uzywam na Xp , stery 169.28, ja na jednej karcie mam prawie 15k ,ale procek 4.4ghz. Na 4.3ghz bo tak aktualnie procek jest wykrecony mam lekko ponad 19k na 2*8800gtx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dandysz Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 Z tego co piszesz, dużo prockiem nadrabiasz w stosunku do mojej konfiguracji przy 1 grafie. Masz za to przyrost 5k pkt. po dołożeniu 2 grafy. Ja na stock`u 2.66Ghz mam 12700 - 12800. Jak podkręcę tylko grafę/grafy to wykręcam 13700-13800 pkt. Przy wykręceniu proce i 1 karty też dochodzę do "prawie 15000 :wink: - 14300" . Przy "normalnym" zachowaniu SLI po dołożeniu 2 grafy na ustawieniach fabrycznych powinienem z 16000 - 17000 pkt uciułać. A tego właśnie u mnie brak - przyrostu po dołożeniu 2 grafy. 3DM_06 przeinstalowałem, chyba na Xp`ka tez przyjdzie pora - drugą instancję systemu do benchmarków postawię. AA, AF nie mam włączonego przy testach. Stery do płyty w ver 9.53 Stery do grafy 169.21 - próbowałem różnych, ale wtedy ze stabilnością różnie bywało. Co do TriSLI - to chyba tylko GTX`y i Ultry ten tryb obsługują - GTS`y 512 nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 (edytowane) Z tego co piszesz, dużo prockiem nadrabiasz w stosunku do mojej konfiguracji przy 1 grafie. Masz za to przyrost 5k pkt. po dołożeniu 2 grafy. Ja na stock`u 2.66Ghz mam 12700 - 12800. Jak podkręcę tylko grafę/grafy to wykręcam 13700-13800 pkt. Przy wykręceniu proce i 1 karty też dochodzę do "prawie 15000 :wink: - 14300" . Przy "normalnym" zachowaniu SLI po dołożeniu 2 grafy na ustawieniach fabrycznych powinienem z 16000 - 17000 pkt uciułać. A tego właśnie u mnie brak - przyrostu po dołożeniu 2 grafy. 3DM_06 przeinstalowałem, chyba na Xp`ka tez przyjdzie pora - drugą instancję systemu do benchmarków postawię. AA, AF nie mam włączonego przy testach. Stery do płyty w ver 9.53 Stery do grafy 169.21 - próbowałem różnych, ale wtedy ze stabilnością różnie bywało. Co do TriSLI - to chyba tylko GTX`y i Ultry ten tryb obsługują - GTS`y 512 nie. zgadza sie trisli tylko z gtx i ultra jak narazie. procka podkrec do przynajmniej tych 3.2ghz wtedy wynik wzrosnie wyraznie po dolozeniu drugiej grafy, bo procek jest waskim gardlem, optymalnie by bylo jakby na te 3.6ghz poszedl. pzdr Edytowane 3 Marca 2008 przez Blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 A tak na poważnie, to kontrast pomiędzy marketingowymi zapewnieniami Nvidii o niemalże 100% przyroście wydajności w grach Do 100% przyrostu wzgledem jednej to trzeba miec 3 karty i odpowiednio mocna reszte platformy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dandysz Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 Blue ma zamieścić testy porównawcze SLI vs. TriSLI - zobaczymy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dandysz Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 Wczoraj trafiłem w necie na 2930499[/snapback] Do 100% przyrostu wzgledem jednej to trzeba miec 3 karty i odpowiednio mocna reszte platformy Hym, Nvidia nie zgadza się chyba z Tobą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 (edytowane) Wczoraj trafiłem w necie na HotFixa do 3DMarków zainstalowałem i... wykręciłem na 3DM_o6 15347 na 1 karcie (taktowanie referencyjne), proc podkręcony do 3218 Mhz. Na dwóch kartach 17889 :D yeah! Nie jest to może żaden rekord ale postęp u Mnie jest. Wygląda na to, że 3DM_06 nie rozpoznawał G92 GTS - faktycznie informacje o parametrach karty były puste przed zainstalowaniem patcha. Dziś wieczorem spróbuje wykręcić proca na więcej 3.2 Ghz - 3.6 Ghz i grafy na maxa - może 20K padnie :rolleyes: Blue, jaki miałeś proc przed 8400? Warto się przesiadać z E6750 za niedużą dopłatą? Hym, Nvidia nie zgadza się chyba z Tobą... przed e8400 ,mialem q6600 i e6600 , q6600 mialem wykrecony na 3.9ghz ale o stabilnosci poza markami nie bylo mowy (chlodzenie powietrzem, jak rowniez mobo sie za bardzo z tym procem nie lubilo) wiec ten rowniez odpada dla Ciebie ,no chyba ze na 780i cos poprawili...na 3.9ghz mialem blisko 20k ,19700..... a e6600 mialem wykrecony na 3.7ghz i na tym taktowaniu moge powiedziec ze jesli chodzi o gry to dla tych 2kart taki zegar bylby odpowiedni, bo jesli chodzi o marki to oczywscie czym wiecej mhz tym lepiej:) Z braku czasu jutro zrobie test sli vs trisli ,niemialem visty... Edytowane 5 Marca 2008 przez Blue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 niestety nie przeprowadze testu trisli, potrzebuje tasmowy mostek do polaczenia 1 i 3 karty bo ten z evga sie nie nadaje poniewaz, jak podlacze trzecia karte z druga (po przekatnej) to nie moge podlaczyc wtedy 1 i 3 poniewaz glowka z karty nr 2 blokuje...i przez to potrzebna jest tasma aby nie blokowalo. Bez mostkow xp dziala ,ale tam nie ma przyrostu zadnego , a vista sie wiesza po zaladowaniu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAGA Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Witam tez mam problem z SLI komp z podpisu wszystko ladnie pieknie SLI wykryte w sterach zalaczane to samo pokazuje GPU-Z.0.1.7 oki w marku 03 mam te 54-55k ale w 05 i 06 juz mam to samo co na jednej grafice lub troche mniej w czym problem ?? Pomocy Panowie !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Witam tez mam problem z SLI komp z podpisu wszystko ladnie pieknie SLI wykryte w sterach zalaczane to samo pokazuje GPU-Z.0.1.7 oki w marku 03 mam te 54-55k ale w 05 i 06 juz mam to samo co na jednej grafice lub troche mniej w czym problem ?? Pomocy Panowie !!w tym -> AMD ATHLON 64 X2 6400+ 3200Mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAGA Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 i czemu w 03 widac roznice a w reszcie nie ? a jest nawet na - ?? Pozatym prockek kreci sie na 4,2 wiec nie ma zle co i tak nie zmienia faktu ze na jednej grafie jest wiecej w 05 i 06 niz na 2 grafach :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 i czemu w 03 widac roznice a w reszcie nie ? a jest nawet na - ??bo 3dm03 jest najmniej zaleznym od proca 3dmarkiem. porownaj wyniki czastkowe/fps w 3dm05/06. oprocz tego porownaj swoje wyniki do tych na orb'ie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAGA Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 (edytowane) Oki porownam to wedlug tego wkladajac 2 grafy w 05 i 06 mam miec mniej niz na jednej na orbie goscie na gorszym procu i jednej grafie maja w 06 tyle lub wiecej co ja na 2 :) sprawdzalem i wiem ile mam na jednej :) Czyli krecac proca X2 na 4.2Ghz mam mniejszy wynik miec na 2 grafach niz na jedej :) Wiem ze to nie intel ale bez jaj ze jest mniejszy wynik :) nie oczekuje wyniku Intelowskiego Quada :P Edytowane 28 Marca 2008 przez KAGA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Oki porownam to wedlug tego wkladajac 2 grafy w 05 i 06 mam miec mniej niz na jednej na orbie goscie na gorszym procu i jednej grafie maja w 06 tyle lub wiecej co ja na 2 :) sprawdzalem i wiem ile mam na jednej :) Czyli krecac proca X2 na 4.2Ghz mam mniejszy wynik miec na 2 grafach niz na jedej :) Wiem ze to nie intel ale bez jaj ze jest mniejszy wynik :) nie oczekuje wyniku Intelowskiego Quada :P cos masz porabane, wynik w kazdym bencharku powinien byc wyzszy w SLI. Odinstaluj stare stery i zainstaluj nowe od nowa zupelnie, albo system postaw.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAGA Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Witam system postawiony sterowniki najnowsze 174.74 nie wiem co jest wynik taki sam albo ciut mniejszy czasem trafi sie troszke lepiej niz na jednej ale jakies 100-200 punktow wiec w granicach błendu nie wiem co jest ;( zalamuje mnie to SLI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zrób testy w maksymalnej rozdzielczości monita z załączonym AA (najlepiej powyżej 4) i anizo, wtedy przekonasz się czy to działa :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Sprzedaj te karty i kup 9800gx2 xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAGA Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 No no heheheh tez mysalem nad tym ale zachwile 9900 moze byc mysle ze sie nie oplaca 9800 ale nie zmienia to faktu ze chcialbym uruchomic i odczuc w testach i grach rozniece miedzy 2 a 1 grafa :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 (edytowane) bo 3dm03 jest najmniej zaleznym od proca 3dmarkiem. porownaj wyniki czastkowe/fps w 3dm05/06. oprocz tego porownaj swoje wyniki do tych na orb'ie sorry,ale cos Ci sie chyba mocno powalilo ;),bo ten bench reaguje na proca i pamieci jak pies na kota Edytowane 6 Kwietnia 2008 przez 71proste Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabolewski Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 przepraszam, że się wetne ale czy opłaca się pakować w sli 8x/8x?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Pozatym prockek kreci sie na 4,2 wiec nie ma zle co i tak nie zmienia faktu ze na jednej grafie jest wiecej w 05 i 06 niz na 2 grafach :DPokaz 3dmarka na tych 4.2 :lol2: :lol2: przepraszam, że się wetne ale czy opłaca się pakować w sli 8x/8x??nie ma sensu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...