Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wiązku z tym że kartami dźwiekowami zbytnio się nie interesuje zakładam ten temat....

Moje wymagania :

-rozsądna cena [pojecię względne wiadomo ale nie dam 1k za karte by miec tylko panel dodatkowy do zatoki z którego nie skorzystam w stosunku do karty za 500 ktora ww panelu nie posiada]* ceny przykładowe by pokazać o co mi chodziło;

-karta uzywana będzie głownie do odsłuchu muzyki na wzmacniaczu zewnętrzym i monitoracha nie na woolkie-talkie typu Logitech 589.1[ ;)];

-wyłącznie stereo;

-zakup w nieokreślonej przyszłości [1-6 miesięcy czyli modele diametralnie raczej się nie zmienią];

Pytanie:

DIY, X-Fi czy alternatywa....

o DIY słyszałem że są dobre w stosunku do ceny jakies konkrety ? Namiary na twórców + ewentualne ceny ?

o X-fi że komercja czyni cuda i nie są rewalacyjne w swojej cenie

alternatywa ... hmmm cięzko powiedzieć

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też polecam Audiotracka HD2, osobiście jej nie mam ale posiadam Herculesa IV na Via Envy24HT i ten chip naprawdę wyczynia cuda w porównaniu do Creative A 2ZS. Tak teoretycznie myśląc to skoro karta jest na stereo to powinna być supcio jak za taką cene, a potem możesz ją dowolnie modyfikować do swoich preferencji przez wymianę op-ampów i kondów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

modyfikować hmmmmmm podobuje mi się :) jakieś jeszcze propozycje ?:D Prodigy HD2 na razie jest moim faworytem nie będę ukrywać :

- wyjście do mojego Bangusia i wyjście do słuchawek bez kombinowania z trójnikami etc

-możliwość modyfikacji...

Jeszcze jakieś propozycje ? Profesjonalny test w rodzimych serwisach ?

Edytowane przez Arni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wzmaka słuchawkowego w Prodigy HD2 to jest on średni :) daje lepszy efekt niż zwykłe wyjście z innych kart bez takowego, ale wyjścia RCA mają zdecydowanie lepszą jakość (inne opki - te wymienne nie odpowiadają za słuchawki).

Dalej... Hmm.. mogę tylko polecić tego HD2 :) (sam zresztą mam - świetna zabawa z opkami)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie z opkami lm ponoć najlepiej się prezentują cena /jakoś ... prawda to ? przestudiowałem 8 stron tematu i nie ma jednoznacznej odp.

btw jedyna gra jaka gram to ET miło by było gdyby karta z nią współpracowała bez zarzutu...mógłby ktoś sprawdzić jak się to ma do siebie?

Co do słuchawek...rewelacyjnych nie mam wiec ciężko inwestować w przedwzmacniacz za 600zł dla słuchawek za "dychę"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej jest puścić sygnał na słuchawki przez jakąś przelotkę z 2 x RCA po wymianie opków niż przez wzmacniacz operacyjny :) Co do samych op'ampów to najlepsza konfiguracja to ponoć AD8022 ) 2xOPA2604 tyle, że AD jest w obudowie SO8 i trzeba przerabiać na dip8. Alternatywą jest LM4562 + 2xLM6172. AD8022 daje dużą moc na wyjściu i ładnie potrafi wtedy napędzić nawet takie HD600 :D

Tak czy siak koszt opków to około 50 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej jest puścić sygnał na słuchawki przez jakąś przelotkę z 2 x RCA po wymianie opków niż przez wzmacniacz operacyjny :)................ AD8022 daje dużą moc na wyjściu i ładnie potrafi wtedy napędzić nawet takie HD600 :D

Z HD600 przez przelotkę 2 x RCA bardziej odpowiednia będzie E-MU1212m ,na standardowych opach będzie wyższej jakości od HD2 ,cytat z IXBT :

Na HD600. jak wykazały testy, karta wydaje bardzo głośny, i zadowalająco czysty sygnał, bez zniekształceń przy maksymalnym poziomie głośności .

Na wyjściu Emu są rezystory na 560 Omów. dlatego nierealne jest żeby spalić wzmacniacz .

Karta działa zawsze w trybie zbalansowanym, (przy przestawieniu się balans/nie balans zamienia się tylko poziom sygnału wyjściowego), i przy podłączeniu niezbalansowanego dżeka powstawać KZ na "minus (cold)" i masy. żadna katastrofa się nie może zdarzyć.

Nizkoomowe - tak do 120..... wtykać można śmiało 250, 300, 600 Omów......

W 600 Omowych słuchawkach 1212 gra dobrze, z wzmacniaczem - doskonale

E-MU1212m ma bez wymienionych op-amp-ów znacznie doskonalsze WSZYSTKIE parametry od HD2 więc to właśnie w 1212m drzemie największy potencjał do wymiany op-amp-ów

Według subiektywnym odsłuchów na studyjnych monitorach do $2000 (EVENT ASP6, KRKV8) między E-MU1212m a LynxL22 ($700) nie ma różnicy. Po obiektywnym charakterystykom karta w Loop daje 118 Db, a na specjalizowanej instalacji AD Audio Precision 2 120Db. Bez uziemienia komputera w Loop wyniki wyjdą skromniej (gdy nie ma uziemienia w gniazdku)

Ta karta obchodzi w jakości takie prof karty, jak ESI Juli@, E-MU0404, M-Audiophile192, RME DIGI96/8...

EDIT:

Jednak E-MU1212m pomimo doskonalszych charakterystyk będzie grać na tym samym poziomie lub tylko ciut lepiej :wink:

Na IXBT piszą że E-MU 1616m gra na tym samym poziomie jak 1212m ,poniżej jest test karty E-MU 1616m vs HD2 przeprowadzony na słuchawkach Fostex T50RP ,test przeprowadzał Roman Kuznetsov czyli ten sam który brał udział w recenzji HD2 z IXBT :wink:

Poniżej streszczenie testu :

E-MU1616m vs Prodigy HD2 vs mikser Behringer UB502

Po analizie danych wyszło następująco - HD2 i E-MU1616m grają przykładnie na tym samym poziomie, do tego na niektórych kompozycjach E-MU1616m bardziej wyraźnie oddaje szczegóły (послезвучия ?) i pogłos. Różnice są bardzo nieznaczne i ledwie uchwytne. UB502 różnił się w dźwięku na większej ilości kompozycji, podstawowa różnica - mniej wyraźne i wyszukane wysokie częstotliwości.

Przy tym, HD2 przewyższa E-MU1616m w zapasie mocy, co wykazały obiektywne pomiary.

Oryginalny test

Jeszcze było ostatnio na forum IXBT porównanie kart EMU1212m & M-Audio Audiophile 2496 & Auzen X-Fi Prelude 7.1 na Tannoy Fusion 4 + wzmak Pionier :

Obszerniejsze wrażenia:

M-Audio Audiophile 2496 - ponure, płaskie, niedrobiazgowe, Nie spodobało się nikomu z słuchających. brzmi uproszczenno.

E-1212m - o wiele bardziej rześko, detalicznej, ale pewne głosy (kobiece) po prostu tną ucho i dla krasiwost' mowy w ogóle nie idiet.

Auzen X-Fi Prelude 7.1 - kobiece głosy brzmią niżej, bardziej duchowo i przyjemniej. o wiele analogowiej, przyjemniej.

Auzen X-Fi Prelude 7.1

wokal bardziej cieleśnie i pojemniej, emocjonalniej

można powiedzieć o Auzen X-Fi Prelude 7.1 nawet przy tanim kablu

Uwaga ten test z Auzen przeprowadzali zwykli użytkownicy forum a nie redaktorzy IXBT :wink:

Na koniec przytocze wypowiedź Romanrexa odnośnie wzmacniacza słuchawkowego w HD2 ,gość się bardzo dobrze zna na pomiarach itp :

''Wbudowany wzmacniacz słuchawkowy jest bardziej niż dobry. z tego co wiem to lepsze będą tylko zewnętrzne rozwiązania z wysoką ceną, i z tym wszystkim różnica na poziomie niuansów. W mikserze Behringer UB502 jest nieco mocniejsze wyjście na słuchawki, ale w jakości ustępuje wzmacniaczowi w HD2 wyraźnie. radzę wziąć HD2 a potem dokładniej rozważać, czy warto dodawać spec. wzmacniacz dla słuchawek.

HD2 z zadowoleniem nadspodziewanie dobrze zachowuje się tak na nisko omowym jak i na wysoko omowym obciążeniu .

B-)

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skąd masz tę informację, że zjada RME 96/8? :P

Z tąd

Tak wiem o co ci chodzi bo gość z audiostereo robił porównanie i E-MU miała mniej przestrzenny dzwięk od RME ,ale ta szersza baza stereo nie zawsze musi być prawdziwa ,myślę że goście z IXBT wiedzą co mówią bo porównania kart robią przy odniesieniu do brzmienia wzorców takich jak :

Максим Лядов

Porównywać E-MU i inne karty należy nie samą z sobą i nie między sobą, a z referencją , na przykład do Apogee DA-16X, Lynx Aurora itp i jeżeli taka karta będzie bliższa do referencji to znaczy że ta brzmi lepiej

Baza stereo bardzo szeroka nie jest, ale to dobrze bo świadczy o niewielkich zniekształceniach

Cytat z tąd

A co do kart RME to zrobię w najbliższym czasie dokładniejsze rozeznanie :wink: .

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiem o co ci chodzi bo gość z audiostereo robił porównanie i E-MU miała mniej przestrzenny dzwięk od RME ,ale ta szersza baza stereo nie zawsze musi być prawdziwa ,myślę że goście z IXBT wiedzą co mówią bo porównania kart robią przy odniesieniu do brzmienia wzorców takich jak :

Ja w zasadzie czytałem tylko opinię gościa, który ma Lynxa Two B, RME 96/8, miał tez np. 1820M ;)

Mam (jeszcze) E-mu 1820m i mam także Lynxa 2B.

E-mu 1212 to prawie 1820.

Nie jest prawdą że E-mu gra tak samo. Kiedyś wierzyłem powołanemu wyżej testowi i też twierdzilem że nie ma żadnej różnicy.

Obydwie karty grają w sposób bardzo wyrównany pod wzgledem pasma, nie mniej nasycenie średnicy, zejście i róznorodność basu a także większa klarownośc góry są zdecydowanie po stronie Lynxa.

Do tego dochodzi jeszcze różnica w ilosci detali które Lynx potrafi przekazać oraz umiejetności stworzenia aury - to juz jest przepaść w porównaniu do E-mu. Ta ostatnia w bezpośrednim porównaniu gra dzwiekiem mniej nasyconym i wydaje sie grac nieco za sucho.

To wszystko nie umniejsza jednak w moich oczach tego że E-mu to karta wybitna, która może stawac w szranki nawet z bardzo dobrymi odtwarzaczami CD.

Fakt zakupu E-mu przez Creativa wcale mi w tej ocenie nie przeszkadza.

Trzeba także brac pod uwagę że w przypadku E-mu 1820m otrzymuje się za połowe ceny Lynxa bardziej rozbudowany system na potrzeby studia (wieksza ilość wejśc i wyjsc nalogowych, wzmacniacz słuchawkowy i pre gramofonowy) plus całkiem niezły pakiet oprogramowania.

Lynx sprzedawany jest bez dodatkowego wyposażenia a soft dodawany do karty sprowadza się jedynie do sterowników.

Zatem w kategorii cena/możliwości E-mu wyglada bardzo atrakcyjnie.

Myśle że w odniesieniu do 1212 ten stosunek jest jeszcze lepszy.

Zresztą niedawno pisał, że wpadł do niego pewien człowiek z komputerem i RME 96/8 (mówimy cały czas o tym modelu, do którego należy dokupic kartę rozszerzeń, aby była analogowa), a posiadacz Two B stwierdził:

Tak czy inaczej nie ma na pewno kompleków przy moim Lynxie

Bardzo przyjemny dzwięk, wyrównany w całym paśmie, z dobra dynamiką i bardzo dużą ilościa detali.

Muszę przyznać że coraz bardziej szanuję niemiecką robotę jeżeli idzie o sprzet audio z półki profi.

Pisał mi też, ze RME gra lepiej niż 1820M ;p

STĄD moje pytanie ;)

Mam tu na myśli oczywiście usera rochu z audiostereo.

Edytowane przez pwlj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi