dymy Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 - chłodzenie CPU SCYTHE NINJA PLUS Rev.B (SCNJ-1100P) lub SCYTHE MUGEN (INFINITY SCINF-1000) oba mają takie gabaryty że nie do każdej budy? - procesor E8400 albo Q6600 jest szansa by puścić któryś z nich pasywnie z w/w chłodzeniem? oc nie wchodzi w grę - jaką płytę pod ten proc? X38? oc nie wchodzi w grę - ma być stabilna jak skała - cichy dysk w okolicach 250-320GB - 8800GT pasywnie? wystarczyłoby 3850 ale nie moge znaleźć z pasywnym chłodzeniem - bardzo cichy i solidny zasilacz - jaki? a może brać ten razem z budą od AC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Ty chcesz w tym kompie gotować i smażyć potrawy? :blink: Co do zasilacza to celuj w BQ P7, procek raczej E8400 ale żadnego nie puścisz pasywnie (takie jest moje zdanie). Płyta starczy coś na P35 (może Foxconn, jest od groma odpowiedzi na to pytanie). Co do dysku jestem za Seagate jednotalerzowym (250gb). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 heh tak w wolnych chwilach będzi kuchenką ;) nie śledzę od jakiegoś czasu intela i muszę zrobić szybkie rozeznanie - który z tych procków będzie chłodniejszy? tak myślałem że Seagate z 1 talerzem - te z końcówką NS? duża różnica pomiędzy 16 a 32MB? zastanawiam się nad którąś budą od AC serii SILENTIUM (ta z zasilaczem) ale nie wiem jak poradzą sobie z tym zestawem. wiem że trochę śmiecę ale mam mało czasu na dobranie tych komponentów, dlatego liczę na sugestie. to ma być dobry i bardzo cichy domowy komputer. karta na poziomie X3850-8800GT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Procek E2160 selekt @3.0ghz Chłodzenie HR01 pasyw (ew. tunel) - teraz jest promocja na poprzednią rewizję za 89 zł w cooling płyta na P35 - do wyboru do koloru dysk może samsung 321KJ + Scythe Quiet Drive Jest pasywnie chłodzony Sapphire 3850 ultimate (test na labie), ale lepiej kupić 8800gs/gt + HR03/accelero s1 zasiłka BQ DP P7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 (edytowane) tak wiem że 8800GT + S1 i radiatorki = cisza ale nie zamierzam się bawić w podmianę chłodzenia (wiem że warto ale to nie komp dla mnie). ma być wszystko oryginalnie i cacy - taki mam wymóg. oc proca nie wchodzi w grę z definicji. wszystko stock i bez przeróbek - tak jak fabryka dała. Edytowane 21 Lutego 2008 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Najważniejsza jest obudowa,musisz wybrać taką która: -będzie miała dobrze rozwiązaną wentylacje, -będzie miała sporo miejsca w środku -będzie miała grubą blachę dobry moim zdaniem będzie Antec p182. Do tego cichy zasilacz,np.Crosair 520w,odpinane kable pomogą Ci zapanować nad porządkiem w obudowie. Procesor:e8200 lub 8400,będą chłodniejsze niż Quad,pasywnie jest go w stanie pociągnąć np. Scythe ninja Cu,tylko że to spory koszt.Lepiej będzie kupić np.Ultimę i cichy wentyl np.Xtermal 120mm. Płyta główna,Abit Ip35 będzie w 100% wystarczający jeśli nie będziesz kręcił.Koniecznie poproś w sklepie o upgrade biosu. Pamięć ram:2x1gb,np. Kingstonów,Goodramów lub czegoś podobnego,bez kręcenia nie potrzebujesz lepszych. Dysk:Samsung SpinPoint S250,250gb dość cichy, Hitachi Deskstar T7K500,wersja 320gb,również cichy. Grafika,tu wg. tego jak mocna Ci potrzebna,jeśli chcesz cicho,dokup Accelero do niej i jakiś cichy wentyl 120mm i podłącz go na 5v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 (edytowane) hmm zasiłka z pasywnym chłodzeniem: ZASILACZ AMACROX CALMER 400W ZASILACZ AMACROX CALMER 2 560W ten pierwszy pociągnie taki zestaw z 8800GT (oc nie wchodzi w grę) czy raczej ten drugi? jaki proc mogę puścić spokojnie z pasywnym SCYTHE SCNJ-1100P lub SCYTHE INFINITY SCINF-1000? Edytowane 21 Lutego 2008 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Zasilacza z pasywnym chłodzeniem się nie opłaca kupować,płacisz sporą kasę za takowego,a możesz kupić np.Crosaira 450w lub 520w,one są b.ciche,a różnice pomiędzy kwotami jakie byś zapłacić możesz dołożyć do czegoś innego.Myślę że procki e21xx dasz rade puścić w pasywie ale wydajność będzie gorsza niż e8200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 (edytowane) tak wiem że 8800GT + S1 i radiatorki = cisza ale nie zamierzam się bawić w podmianę chłodzenia (wiem że warto ale to nie komp dla mnie). ma być wszystko oryginalnie i cacy - taki mam wymóg. oc proca nie wchodzi w grę z definicji. wszystko stock i bez przeróbek - tak jak fabryka dała. W takim razie Buda - Lian Li 369,- http://www.cooling.pl/lian-li-pc7-se-iii-c...odukt,1837.html Ma świetnie rozwiązane chłodzenie pod pasywną grafę i niezłej jakości wentyle. Cooler - HR01 - 89,- http://www.cooling.pl/thermalright-hr01-k8...ukt,477847.html GPU - 620,- Sapphire 3850 ultimate http://pclab.pl/art31403-4.html http://www.ceneo.pl/972183 CPU E8200 - 600,- lub e4600 - 430,- bez oc spokojnie dadzą radę pasywnie Płyta na P35 ok 300,- Przy tym sapphire brałbym płytę gdzie pierwszy jest pciex1 , a drugi pciex16 PSU BQ SP 450W - 280,- Dysk Samsung 321KJ - 230,- Scythe Quiet box - 120,- (chyba że sam zrobisz boxa są opisy na forum) IMO fajny zestaw (ale skromny jestem ;) ) Edytowane 21 Lutego 2008 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwor Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Fajne tylko zobacz obudowę NZXT Hush fajna jest :) Jak kupujesz obudowę to zmień standardowe wentyle, bo przeważnie są głośne :) Mam xtermale (cooling.pl) i są świetne do tego zakup sobie fan control i będzie świetnie :) Sam tak mam , wszystkie wiatraki pod fan control. P.S jedynym słusznym wyciszeniem dysku jest ten Scythe, mam i świetny jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Ale jeśli kupi Lian-Li to nie będzie musiał ich wymieniać,bo one są dobrej jakości jak już z resztą Aldam napisał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwor Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Ale HUSH ma już maty w zestawie ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Ale HUSH ma już maty w zestawie ;>Ta buda , którą proponujesz wygląda ciekawie. Choć imo lian li sprawdziłby się lepiej przy pasywnej grafie ze względu na boczny wentyl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 E8200/E8400 do pasywnego chłodzenia (mniejszy pobór mocy od E4X00). O Q6600 zapomnij. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 ... - jaką płytę pod ten proc? X38? oc nie wchodzi w grę - ma być stabilna jak skała ... Skoro ma być stabilny jak skała to warto pomyśleć o 975 lub X38 ze względu na możliwość zastosowania pamięci ECC w części płyt opartych o te chipy (975 stosowany jest nawet w serwerach). Skoro ma być cichy to wszystkie wentylatory muszą być naprawdę ciche i na tym trzeba się skoncentrować bo całkowicie pasywny i wydajny wyjdzie bardzo drogo. Kluczowa dla ciszy jest obudowa które będzie tłumiła ewentualne wibracje od wentylatorów i dysku. Powinna być duża z grubej aluminiowej blachy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 spoko, thx :) zestaw aldama do mnie przemawia, załatwiam sprawę i po kłopocie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Mam NZXT Hush buda naprawdę cicha wiatraków nie słychać w ogóle .Myślałem kiedyś że mam cichy zasilacz (w sumie to jest cichy) tylko że teraz to jest najgłośniejszy element zestawu. Ale i tak słychać tylko lekki szum i tylko w nocy gdy jest naprawdę cicho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 spoko, thx :) zestaw aldama do mnie przemawia, załatwiam sprawę i po kłopocie ;) fajnie , że ci się podoba. Gdybyś chciał obciąć trochę koszty (tym bardziej , że nie będzie oc) to płytę możesz kupić Gigabyte GA-P31-DS3L http://www.skapiec.pl/site/cat/13/comp/221063 a zasiłka, tak myślę, to w sumie wersja 400w spokojnie wystarczy. Cały ten config nie połknie więcej niż 220W w stresie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Co do CPU to najlepiej E4700 za około 417 zł http://www.allegro.pl/item307005121_najtan..._gw_fv_oem.html E8200,E8400 niby zimne ale w idle są prądożerne ze względu na wysokie taktowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 E4XXX to najbardziej nie opłacalny biznes:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzus Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Jak chcesz E4XXX to odradzam.Wez E2160.Ewentualnie E8XX ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Jak chcesz E4XXX to odradzam.Wez E2160.Ewentualnie E8XX ;] E2160 jest za słaby bez OC (lepszy by już był X2 BE-2400 od tego bo jest szybszy i mniej prądożerny) E4700 jest dość tani i zimny w idle a wydajność ma w pobliżu X2 3 GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Seri E4XXX nie ma sensu kupować bo sa dużo droższe niż E2XXX a praktycznie jezeli podkrecimy do tych samych taktowan to róznicy sie nie zobaczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...