Guardian_McLeavy Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Co jest nielegalne, pobieranie muzyki, tudzież filmów (oczywiście chodzi mi tu o pliki nielegalne) czy posiadanie ich na dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Co jest nielegalne oczywiście chodzi mi tu o pliki nielegalneChyba sam sobie odpowiedziales :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Tu trzeba rozroznic przestepstwo or wykroczenie. Z tego co pamietam, sciaganie jest wykroczeniem. Rozpowszechnianie jest przestepstwem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Zapowiada się ciekawy temat:> W nowościach kiedyś też o tym było: I to wszystko zgodnie z prawem. :) Art. 23 Ustawy o prawie autorskim: 1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektonicznourbanistycznego oraz do korzystania z elektronicznych baz danych spełniających cechy utworu, chyba że dotyczy to własnego użytku naukowego niezwiązanego z celem zarobkowym. 2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje korzystanie z pojedynczych egzemplarzy utworów przez krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego. Jak coś leci w TV lub radiu - można to nagrać. Nie ma przepisu, który inaczej traktuje internet. Jeżeli coś jest w internecie (jest już rozpowszechnione), to możemy z tego korzystać (czyt. ściągnąć film lub mp3). Oczywiście wszystko w ramach tzw. użytku osobistego. Należy jednak pamiętać, że korzystając z p2p jednocześnie udostępnia się pobierany plik, a to jest już niezgodne z prawem. :) więcej: http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2721756 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 w związku z czym, aby uniknąć rozpowszechniania - korzystamy z serwisu http://www.filmzzz.com/index2.php :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
studenc1k Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 (edytowane) Pobieranie nielegalne. Posiadanie na dysku legalne. Mowa oczywiście tylko o mp3jakch, filmach. Programy to zupełnie inna bajka. edit: Poprawka, pobierać można utwór już rozpowszechniony. Pobieranie z jednoczesnym udostępnianiem jest nielegalne. Edytowane 22 Lutego 2008 przez studenc1k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guardian_McLeavy Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Więc aby zostać ukaranym za udostępnianie tych plików innym, muszę zostać przyłapany na "gorącym uczynku"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr^_^max Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 zależy o jakie udostępnianie chodzi. jeśli by już Ci wpadli do domu (szansa jak trafienie w totka, pojedyncze akcje są pokazowe), powiedzmy na podstawie logów od providera, to teoretycznie mogli by zobaczyć co udostępniasz np. przez p2p czy torrent, odpalając po prostu programy, których używasz (i porównując oczywiście z faktyczną zawartością dysku). to takie moje wywody... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guardian_McLeavy Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 (edytowane) No dobrze, ale czy na podstawie informacji od providera mogą stwierdzić, że udostępniam akurat te pliki? Bo w końcu programy mogę mieć zainstalowane a wcale ich nie używać, nawet jeżeli, mogę udostępniać legalne pliki. Rozumiem sytuacje, kiedy mam kontrole w czasie wysyłania plików, ale jeżeli nie? Edytowane 23 Lutego 2008 przez Guardian_McLeavy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrOOliK89 Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 programy mogę mieć zainstalowane a wcale ich nie używać, nawet jeżeli mogę udostępniać legalne pliki.O nie w wypadku programów to wystarczy je mieć! Ale z mp3 już lepiej:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guardian_McLeavy Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Chodziło mi o programy typu P2P, przez które udostępnia się pliki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...