Kris1967 Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 Bylem przez pare godzin szczesliwym posiadaczem plyty Soltek FRN-L. Niestety podkusilo mnie :evil: aby zrobic upgrade biosu. Do tej pory wszystko pieknie smigalo procek Athlon 1700 JIUHB 309 lecial jako 2400+ bez ruszania napiecia - slowem miodzio :) Po wgraniu biosu 1.3 reset kompa i niemila niespodzianka. Komputer nie przechodzi w calosci postu. Jedynie pamiec ok. Jak dochodzi do ramki tak klops - ciemnosc - jedynie znak zachety mruga. Wejsc do biosu moge !!! Choc ten troche wariuje - procesor zostaje rozpoznany jako 1100. Ustawiam recznie na 1700, ale dalej to samo - nie przechodzi postu. Pamieci ustawiam na 133 lub 166 wszystko to nic nie pomaga. Co jest grane :( ??? Czyzby ujawnil sie problem z plytami na nForce2 i trzeba ja odpalic z Duronem. Moze macie jakies pomysly jak z sytuacji wybrnac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 Clear CMOS naturalnie był po flashu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris1967 Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 Oczywiscie CMOS czyszczony przynajmniej 5 razy :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 Wejść co biosu możesz, ale nie dasz rady bootować z dyskietki, dobrze rozumiem? Na 100% wszystkie ustawienia dobrze? CPU clock na 133, pamięci synchro, minimalne timingi? Jak dobrze pamiętam nowy bios daje też możliwość ustawiania clocka magistrali PCI i chyba AGP- to też dobrze ustawione? Bo coś mi tu nie gra. Jak Ci go wykrywa jako 1100, to znaczy że mnożnik rospoznaje dobrze, ale coś z FSB nie tak :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris1967 Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 Wejsc do biosu moge. Botowac ani z dyskietki ani z dysku nie moge. Mozliwe ze to jednak jakies ustawienia w biosie. Moze mam zle ustawiny dzielnik pci. Tylko ktore ustawienia zmienic ? - i czego nie resetuje ich clear cmos. Wyglada to na problem z FSB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris1967 Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 W tej chwili bios rozpoznaje prawidlowo procesor - wszyst jest ok az do dojscia w miejsce wyswietlania ramki z urzadzeniami (po rozpoznaniu dyskow) - wtedy komputer staje. Dyski i napedy odlaczylem. ale to nie ma znaczenia. Moze bios sie zle zapisal - ale to jest cos co mi sie w glowie nie miesci :cry: Cos tu brzydko smierdzi. Jeszcze jedna rzecz - mimo iz w biosie powinna byc opcja load fail-safe options to teraz jej nie ma !!!. Cos mi to wyglada na jakis blad przy upgradzie biosu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytan Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 Problem leży w ustawieniach magistrali FSB.Czasami mi tak się zdażało że w biosie miałem ustawione fsb 133 synchro z cpu a jak restartowałem kompa to w poście pisało że fsb mam 120 Mhz albo było 133Mhz a procek 1100Mhz.Musisz wejść do biosu ustawić ustawienia magistrali na Expert i ustawić magistrale pamięci na 100% z Cpu.Restart.Jak to nie pomoże to ustawić na magistrale na SPD.Być może będziesz to musiał zrobić kilkakrotnie.Mi to się dzieje gdy przedobrze z podkręcaniem i muszę skasować bios.Na początku mnie to wkurzało ale teraz już wiem co mam robić i nie ma problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robin64 Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 Upgrade biosu był robiony przy podkręconym procku czy standardowych ustawieniach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris1967 Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 Upgrade biosu byl robiony przy lekko podkreconym procku 1700+@2000+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 Upgrade biosu byl robiony przy lekko podkreconym procku 1700+@2000+I to jest problem :|. Flaszowa powinno sie po resecie CMOS'u... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 Upgrade biosu byl robiony przy lekko podkreconym procku 1700+@2000+ Ehhhhhhhh........... A tyle razy pisano ze na defaulcie sie flasciach!e :? To ze nie zawsze sie skaszani na podkreconym , nie znaczy ze tak sie powinno upgradeowac :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris1967 Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 Oczywiscie macie racje - niestety :? 99 razy bylo ok teraz byl ten setny. Na 95% to wina flashowania przy oc - choc mialem nadzieje, ze to tylko bledne ustawienia biosu. Jednak po okolo stu probach musze sie poddac i wlasnie lece zalatwic flashowanie na programatorze. Moze bedzie jeszcze moj kochany Solteczek piknie dzialal :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adas01 Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 może ci absII wariuje i płytę zawiesza. spróbuj przełączyć zworkę odpowiedzialną za to. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris1967 Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 Niestety to nie ABS II - sprawdzalem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yahu72 Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 Może sprubuj zmienić zworkę od FSB ( koło wiatraczka) jest ona (100 i 133)a druga opcja to 166. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris1967 Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 Juz tak robilem - nie pomaga. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...