Skocz do zawartości
Kris1967

Problem z nForce2 - pilne

Rekomendowane odpowiedzi

Bylem przez pare godzin szczesliwym posiadaczem plyty Soltek FRN-L.

Niestety podkusilo mnie :evil: aby zrobic upgrade biosu. Do tej pory wszystko pieknie smigalo procek Athlon 1700 JIUHB 309 lecial jako 2400+

bez ruszania napiecia - slowem miodzio :)

Po wgraniu biosu 1.3 reset kompa i niemila niespodzianka.

Komputer nie przechodzi w calosci postu. Jedynie pamiec ok. Jak dochodzi do ramki tak klops - ciemnosc - jedynie znak zachety mruga.

Wejsc do biosu moge !!! Choc ten troche wariuje - procesor zostaje rozpoznany jako 1100. Ustawiam recznie na 1700, ale dalej to samo - nie przechodzi postu. Pamieci ustawiam na 133 lub 166 wszystko to nic nie pomaga. Co jest grane :( ??? Czyzby ujawnil sie problem z plytami na nForce2 i trzeba ja odpalic z Duronem. Moze macie jakies pomysly jak z sytuacji wybrnac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejść co biosu możesz, ale nie dasz rady bootować z dyskietki, dobrze rozumiem?

Na 100% wszystkie ustawienia dobrze? CPU clock na 133, pamięci synchro, minimalne timingi? Jak dobrze pamiętam nowy bios daje też możliwość ustawiania clocka magistrali PCI i chyba AGP- to też dobrze ustawione?

Bo coś mi tu nie gra. Jak Ci go wykrywa jako 1100, to znaczy że mnożnik rospoznaje dobrze, ale coś z FSB nie tak :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejsc do biosu moge. Botowac ani z dyskietki ani z dysku nie moge.

Mozliwe ze to jednak jakies ustawienia w biosie. Moze mam zle ustawiny dzielnik pci. Tylko ktore ustawienia zmienic ? - i czego nie resetuje ich clear cmos. Wyglada to na problem z FSB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili bios rozpoznaje prawidlowo procesor - wszyst jest ok az do dojscia w miejsce wyswietlania ramki z urzadzeniami (po rozpoznaniu dyskow) - wtedy komputer staje. Dyski i napedy odlaczylem. ale to nie ma znaczenia. Moze bios sie zle zapisal - ale to jest cos co mi sie w glowie nie miesci :cry: Cos tu brzydko smierdzi.

Jeszcze jedna rzecz - mimo iz w biosie powinna byc opcja load fail-safe options to teraz jej nie ma !!!. Cos mi to wyglada na jakis blad przy upgradzie biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem leży w ustawieniach magistrali FSB.Czasami mi tak się zdażało

że w biosie miałem ustawione fsb 133 synchro z cpu a jak restartowałem kompa to w poście pisało że fsb mam 120 Mhz albo było 133Mhz a procek

1100Mhz.Musisz wejść do biosu ustawić ustawienia magistrali na Expert

i ustawić magistrale pamięci na 100% z Cpu.Restart.Jak to nie pomoże

to ustawić na magistrale na SPD.Być może będziesz to musiał zrobić

kilkakrotnie.Mi to się dzieje gdy przedobrze z podkręcaniem i muszę skasować bios.Na początku mnie to wkurzało ale teraz już wiem co mam

robić i nie ma problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upgrade biosu byl robiony przy lekko podkreconym procku 1700+@2000+

Ehhhhhhhh...........

A tyle razy pisano ze na defaulcie sie flasciach!e :?

To ze nie zawsze sie skaszani na podkreconym , nie znaczy ze tak sie powinno upgradeowac :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie macie racje - niestety :?

99 razy bylo ok teraz byl ten setny. Na 95% to wina flashowania przy oc - choc mialem nadzieje, ze to tylko bledne ustawienia biosu. Jednak po okolo stu probach musze sie poddac i wlasnie lece zalatwic flashowanie na programatorze. Moze bedzie jeszcze moj kochany Solteczek piknie dzialal :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...