Skocz do zawartości
Gość

XP1700+ i FSB...i KT133A

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Troszke juz wypadłem z tematu podkrecania i mam nadzieje ze nieco odswiezycie moja pamiec. Chodzi o to, ze zastanawiam sie nad kupnem tego ponoc rewelacyjnego XP1700+. Problem w tym, ze mam płyte MSI K7T Turbo Limited Edition jeszcze na KT133A i pamieci Kingston PC 133 512 MB. Otoz chcac krecic tego Xp1700+ w zasadzie w moim przypadku w gre wchodziłoby tylko krecenie mnoznikiem tak? Bo FSB juz ponad 133 nie podniose z uwagi na limity chipsetu no i pamieci. No bo PC 133 maja max 133 i wiecej nie pojdzie. Mam teraz pozyczonego XP1600+ i w zasadzie marnuje sie chyba na takiej płycie jak moja...bo on moze chodzic z FSB 266 tak? A moja płyta ma tylko 133. Wiem ze najlepszym wyjsciem byłaby zmiana plyty i pamieci na DDR ale niestety kasy brak (za swoja stara płyte i pamieci - wszystko na gwarancji) dostałbym pewnie grosze :(

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zupełnie ten AXP którego teraz masz (i wszystkie prócz Bartona) chodzi na FSB 133 i to jest wewnetrznie podwajane przez proc do 266 (DDR) nie zależnie czy płytaj jest na KT133A czy KT400. Owszem trochę mocy się marnuje z uwagi na mniejszą przepustowość pamięci (proc ma ~2100MB/s a SDR 133 ma ~1064MB/s) z tego wynika słąbsza wydajność na SDR niż na DDR (które to mają DDR266 ~2100MB/s). W przypadku kręcenia przez FSB przepustowość proca jeszcze wzrasta. Ja bym zostawił to co masz wielkich różnic nie zanotujesz (zależy jeszcze co robisz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

. Owszem trochę mocy się marnuje z uwagi na mniejszą przepustowość pamięci (proc ma ~2100MB/s a SDR 133 ma ~1064MB/s) z tego wynika słąbsza wydajność na SDR niż na DDR (które to mają DDR266 ~2100MB/s).

Hmm..czyli mimo takich roznic w przepustowosci nie odczuje az tak kolosalnej róznicy? Kompa wykorzystuje do szeroko pojetej rozrywki (filmy, troszke grafika, gry).

Generalnie jego wydajnosc mi wystarcza ale KT133A i SDRAM to juz niemal zabytek :( i jak w najblizszym czasie tego nie sprzedam to potem zostane z przysłowiową "ręką w nocniku" :( A teraz to moze jeszcze jakis pieniadz by z tego był (gdyby znalazł sie potencjalny klient).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w poniedzialek pozbylem sie tej plyty ona byla dobra !!

bys mial tak jak ja lepszy pamiatki (kingston'y pc-150) to bys mogl troche podkrecic umnie plyta dochodzila do fsb-149 + mnoznik-12.5

i mialem 1700+@ na prawie 2300+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety mam zwykle Kingston :( i obawiam sie ze ponad te 133 to one nie pojdą ale sprawdze dzisiaj.

A mozesz zdradzic ile udało Ci sie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> za tego MSI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam taka plyta jak ty (lezy w pudelku). zanim kupilem epoxa mialem z tydzien mojego proca ma msi. mialem ustawione 12.5 x 148 bo wiecej pamieci nie dawaly rady i wszystko spoxx. mowisz ze masz pozyczonego proca, czyli wnioskuje ze masz slabszego. sprzedaj (ja swojego Athlona 1000 puscilem za 110) i kup 1700+. jak odejmiesz cene proca ktorego sprzedasz to ci wyjdzie ok 100 zeta za nowego. ja za gdzies tyle mialem 2razy szybszego proca niz wczesniej. oplaca sie.

moja rada: kup proca i ew potnij mu mostki zeby dac wyzszy mnoznik. spokojnie wtedy uzyskasz conajmiej 2400+ (bez zmiany chlodzenia bo jak sadze masz teraz palomino)

co do plyty to sam w sumie chcialbym sprzedac ale nie sadze zebym wyciagnal za nia 200 zeta (plyta byla uzywana tydzien bo byla wymieniona w serwisie i ma jeszcze 23 miesiace gwarancji). za kostke sdr256 okolo 100. za zmiane plyty i pamieci dalem ~1000 zeta ale jak mowisz ze ta predkosc ci wystarcza to chyba nie ma sensu. i tak juz obudziles sie z reka w nocniku :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mowisz ze masz pozyczonego proca, czyli wnioskuje ze masz slabszego. sprzedaj

W zasadzie moge powiedziec ze jest juz mój.

Jako ze musialbym bawic sie w ciecie/zaklejanie mostków na tym XP1600+ brałem pod uwage zakup tego XP1700+ ktory ma mnoznik odblokowany. Ale taki zakup mialby pełny sens wtedy, gdybym zmienil i plyte i pamieci.

co do plyty to sam w sumie chcialbym sprzedac ale nie sadze zebym wyciagnal za nia 200 zeta (plyta byla uzywana tydzien bo byla wymieniona w serwisie i ma jeszcze 23 miesiace gwarancji). za kostke sdr256 okolo 100. za zmiane plyty i pamieci dalem ~1000 zeta  ale jak mowisz ze ta predkosc ci wystarcza to chyba nie ma sensu. i tak juz obudziles sie z reka w nocniku :lol:

No tez tak liczyłe...okolo 200 za plyte i moze ze 200 za 512 Kingston.

Z ta reka to wiem ze juz sie umoczyłem :( ale wiadomo, zawsze brak kasy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1700+ ma odblokowany ale do 12.5. tylko ze odblokowywanie 1700+ 0.13 jest prostsze. ja kupilem plyte i ram tylko dlatego ze dostalem nagly nie do konca spodziewany przyplyw kasy. ale bez tego siedzial bym dalej na swoim msi. sprawa jest prosta czy bedziesz zmienial plyte i pamiec czy nie zmien proca chocby tylko dla tego ze z palomino nic nie wydusisz poza temperatura. ja teraz czyli na 2600+ jade na radiatorku ktorego dostalem do tb1000 i mam idle 37 stopni.

wrecz namawiam - zmien proca. jak bedziesz mial kase to zmienisz plyte i pamiec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok - wielkie dzieki. Poczytałem wlasnie artykuł na www.twojepc.pl dotyczacy tego procka XP1700+ i wiem juz (chyba) jakich oznaczen musze szukac.

P.S.

A puszczales tego XP1700+ na tej starej płycie MSI? Nie ma problemów z obslugo procka 0,13 ?

Oooo shit...wlasnie czytałem na stronie Microstara ze ta moja plyta niby nie obsługuje procków 0,13 :( Jasny gwint :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:( to kurcze po kiego diabła MSI podaje na stronie ze MSI K7T Turbo Limited Edition 6330 v. 3.0 nie obsługuje procków w technologii 0,13.

Co za cholerstwo no :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bios 3.5 widzi proca jako unknown cpu <i tu pokazuje rzeczywiscy zega w mhz> a w 3.6 pokazuje juz chyba normalnie 1700+. w sumie tez sie dziwilem i mialem watpliwosci i sie pytalem na forum. byl o tym topic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeszukałem juz forum ale cos nie znalazłem tego tematu. Ale trudno. Skoro mowicie, ze XP1700+ działał ok. na tej plycie wiec nie ma sprawy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Troszke juz wypadłem z tematu podkrecania i mam nadzieje ze nieco odswiezycie moja pamiec. Chodzi o to, ze zastanawiam sie nad kupnem tego ponoc rewelacyjnego XP1700+. Problem w tym, ze mam płyte MSI K7T Turbo Limited Edition jeszcze na KT133A i pamieci Kingston PC 133 512 MB. Otoz chcac krecic tego Xp1700+ w zasadzie w moim przypadku w gre wchodziłoby tylko krecenie mnoznikiem tak? Bo FSB juz ponad 133 nie podniose z uwagi na limity chipsetu no i pamieci. No bo PC 133 maja max 133 i wiecej nie pojdzie. Mam teraz pozyczonego XP1600+ i w zasadzie marnuje sie chyba na takiej płycie jak moja...bo on moze chodzic z FSB 266 tak? A moja płyta ma tylko 133. Wiem ze najlepszym wyjsciem byłaby zmiana plyty i pamieci na DDR ale niestety kasy brak (za swoja stara płyte i pamieci - wszystko na gwarancji) dostałbym pewnie grosze :(

Pozdrawiam

troszke wypadles z tematu krecenia??Powiem ze nigdy w nim nie byles

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I po kiego grzyba zabrałes tu głos :evil: Tylko zeby sobie nabic posty czy jak? Nic nie wniosłes do dyskusji...a to co piszesz nie jest prawda. Nie napisałem, ze byłem jakims guru podkrecania ale ze cos tam kiedys o tym wiedziałem i praktykowałem (jeszcze z Durniem i malowaniem mostków L1).

Niepozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po prostu smieszy mnie obluda

Mam teraz pozyczonego XP1600+ i w zasadzie marnuje sie chyba na takiej płycie jak moja...bo on moze chodzic z FSB 266 tak? A moja płyta ma tylko 133

to mnie rozbroilo

skoro mam cos wniesc to musze z czegos wychodzic,a tu taki LOL

jak tak bardzo chcesz to na tej plycie pojdzie fsb140 z tymi pamieciami co masz,albo i wiecej

z tego co pamietam to ta mobo ma obslugiwac do 2200+,wiec mnoznik 13,5x ma przyjac bez sprzeciwow (mostki na procu poprzecinac trzeba),a 13,5x140=1890MHz czyli jakies 2300+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu sie myslisz. Według danych producenta płyta obsluguje tylko procki do XP1800+ :(

Jednak dzieki za odpowiedz...zawsze to dodatkowa wiedza w tej materii :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

facet nie nazekaj na k7t turlo LE to jedna z lepszych plyt na kt133a

ja na niej wycisnolem 155MHz magistrali na pamieciach kingson 150+ a z Twoich kingstonow da sie wycinnac pewnie z 148 Mhz

P.S.

chyba zle szukales bo ja wypowiadalem sie na temat 1700+ na tej plycie i wszystko dziala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano RaF znalazłem Twoja wypowiedz na ten temat.

Wlasnie pobawiłem sie XP1600+ Dałem go na FSB 140 Mhz i BIOS wykrywa mi go jako XP1700+ :)

Dzieki wszystkim za czas i odpowiedzi.

Pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z czestotliwosciami PCI i AGP? U mnie przy tych 140 FSB mam juz PCI 35 (1/4)Mhz a AGP 70 Mhz. Moze i dałoby wiecej ale nie wiem jak wytrzyma to PCI i AGP :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z czestotliwosciami PCI i AGP? U mnie przy tych 140 FSB mam juz PCI 35 (1/4)Mhz a AGP 70 Mhz. Moze i dałoby wiecej ale nie wiem jak wytrzyma to PCI i AGP :(

byl jakis czas temu topic z ankieta jakie kto mila pci max i tam duzo bylo co ile moze. poszukaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pci do 37,5 jest naprawde bezszkodliwe

te twoje turbo to cala czerwona jest?? Bo widzialem ze czerwona obslugiwala napewno jakiegos 2......+ ,zdaje sie w reklamie MSI ,a nie dystrybutora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...