sirVir Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 (edytowane) Witam Parę dni temu zamówiłem części do kompa, wczoraj go złożyłem. Niestety nie obyło się bez problemu :( Zestaw to: GA-EP35-DS3R rev. 2.1 (45nm support - napisane na pudełku :/) PALIT GF 8800GT 1024mb Zasilacz: Coesair 550W RAM 2x2GB DDR2 800mhz OCZ Vista Upgreade Reszta chyba nie ma znaczenia już. Złożyłem wszyściutko, zastanawia mnie fakt, że na płycie jest złącze ATX_12V 4PIN, którego nie posiada zasilacz, podłączyłem więc tylko ATX. Do Grafiki dodatkowe zasilanie, niestety nie mam monitora z DVI, więc podpiąłem przejściówkę analogową, włożyłem RAM itd. Odpalam i.. nic. Wiatraczki się kręcą (grafika trochę jak suszarka :D), wszystkie lampki przy procu się świecą (tak jakby było obciążenie), nie ma obrazu na monitorze. By sprawdzic, czy działa głośniczek podpięty, odłączyłem zasilanie od grafiki, pisk obudził lokatorów sąsiedniego pokoju ;). Po wyjęciu całkiem karty graficznej komp bootuje, pracuje pare sek, wyłącza się i znowu - w nieskończonośc. Wyjęcie i kombinacje z RAMEM nic nie zmieniają. http://forums.pcper.com/showthread.php?t=452351 -> identyczny problem, tylko moja MOBO powinna już 8200 obsługiwac :/. Wątpię, żeby był problem z Grafą, bo sprzedawca ją uruchamiał, i twierdził, że działała (używka). Reszta nowa. Co robic ;(?? Bardzo potrzebuję miec szybko sprawny komputer. PS, pytanie jeszcze - czarny kolor oznacza raczej + czy minus? Bo kabelki od obudowy nie są podpisane. I jescze, DX+ to to samo co D2+. A DY- co D3-? Kolejne oznaczenia kabelków z obudowy. Z góry dzięki za odpowiedzi, problem jest naglący i może będę musiał coś reklamowac, pytanie tylko, co? Jestem jeszcze w 10 dniach i mogę zwrócic coś (będzie mniej roboty). Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź EDIT: Tu ten sam problem: http://forums.pcper.com/showthread.php?p=4223024, ale na starej rewizji 2.0. Czy powinienem spróbowac zresetowac BIOS? Jest szansa, że kupiłem jakiś lipny procesor (ESC Computers)? One są testowane przecież :/. Objawy, jakby był niopsługiwany model procesora są... Edytowane 27 Lutego 2008 przez sirVir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gomez1982 Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 (edytowane) Jak zasilacz może nie mieć takiego złącza 4 PIN?Właśnie ono jak mnie moja wiedza nie myli daje zasilanie procesora i bez niej komp nie ruszy bo nie ma dostatecznej ilości prądu.Ogólnie rzecz mówiąc bez podłączenia jej Twój komp nawet nie ruszy.Tak więc albo zmień zasilacz na taki z taką wtyczką albo jej poszukaj bo każdy zasilacz musi ją mieć boi każda płyta takie złącze ma. Edytowane 27 Lutego 2008 przez gomez1982 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 Przecież ten Corsair ma wtyczkę 4 pin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hapi Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 Nowy zasilacz i nie ma?!?!? :blink: Chyba że ma za to 8-pinową, ale ta powinna być rozbieralna na 2x4 pin - sprawdź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 może zasilacz ma wtyczkę 8PIN i dlatego kolega niewidzi 4 pinowej :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gomez1982 Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 No właśnie już nawet mój chieftec ma i 4 i 8 pinową wtyczke więc coś kolego nam tu ściemniasz.Poszukaj dobrze podłącz a Twój komputer na pewno ruszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirVir Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 Mieliście rację z tą wtyczką . Nie zwróciłem uwagi, że można ją rozłączyć. Z kabelkami metodą prób i błędów sobie poradziłem. Komp startuje, bios działa (ustawiłem mnożnik porca na taki, jaki powinien być) i... nie da się nic zrobić. Ubuntu nie chce się załadować (wywala jakieś nieokreślone informacje), NavynOs pisze, że nie może zamontować nic, Windowsowy instalator w pewnym momencie daje czarny ekran, a memtest z Ubuntu daje błąd w RAMie (zawsze w tym samym miejscu). Tak się dzieje na deflautowych tamingach (5 5 5 15) jak i na tych z pamięci (5 6 6 18) - zarówno na 667 mhz, jak i po przetaktowaniu proca na 800 mhz. Pytanie, jak to skonfigurować, żeby ruszyło (a może to nie jest RAM?)? OCZ są teoretycznie testowane, a kupiłem nowe :/ Dzięki za odzew na maje poprzednie pytanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panfranek Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 Zresetuj BIOS zworką lub wyciągnij baterię, jak to nie pomoże to zwiększ napięcie na RAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirVir Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 Zresetuj BIOS zworką lub wyciągnij baterię, jak to nie pomoże to zwiększ napięcie na RAM. Niestety nie pomaga :/ Wyjęcie stacji dyskietek zmienia rodzaj błędu przy ładowaniu Ubuntu, ale błąd w Mem Teście pozostaje, i dalej nic nie chce się odpalić :(. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 (edytowane) Zmień BIOS na wersję F2: http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherb...?ProductID=2743 Edytowane 28 Lutego 2008 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirVir Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 Zaktualizowałem. Błędów z RAMEM już nie ma, dzięki :). Natomiast Ubuntu i inne systemy dalej nie chcą się odpalić. Wciąż wyskakuje BusyBox z initramfs i innymi. Mam stację dyskietek, dysk twardy na SATA (bez zworek) i DVD na IDE (zworka na master). Jak powinienem to poustawiać? Czy to może być wina tego, że nic nie chce się odpalić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...