brylancik Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 Cześć Mam problem z moim komputerem. Może ktoś z Was miał podobny i wie w czym tkwi problem. Ostatnio zaczął mi komputer nieco wariować przy odpalaniu. W momencie odpalenia "powera" system nie chciał odpalać, nie było też komunikatu pączątkowego na monitorze o stanie dysków, procesora itp., czyli generalnie komputer nie odpalał nawet dotąd by można było wejść do BIOSU. Migały tylko zielona kontrolka oznaczenia na obudowie "power" i naprzemiennie co jakiś czas kontrolki CD-ROM i DVD-RW. Głośnik systemowy co jakiś czas wydawał krótkie pipnięcia. Po jakichś pięciu minutach, komputer w końcu odpalał. Ponieważ ostatnio za każdym razem gdy tylko do napędu DVD wkładam płytkę, komp się zaczął restartować postanowiłem go rozkręcić, odkurzyć i nieco posprawdzać. Od tamtej pory komputer już nie odpala nawet po 5 minutach, po prostu dysk jakby nie dostawał sygnały startu. Z napędem DVD sprawa ciągle wygląda jak wcześniej, nic nie pomogło, ani zmiana taśmy, ani zmiana napędów między slave i master. Podpiąłem też z napędem DVD dysk na jednej taśmie, ciągle są restarty w momencie wkładania płyty. Na napędzie CD nic takiego się nie dzieje. Z uruchomieniem komputera radzę sobie w tej chwili tak: Odpinam twardy dysk od taśmy, wchodzę do BIOS, podpinam taśmę do dysku, robię wykrywanie dysku w biosie, zapisuje zmiany i wtedy system odpala. Niestety czasem system potrafi się sam zrestartować w czasie pracy przy kompie, ot tak. Przy takim restarcie, znowu muszę robić to fiku miku z odpinaniem dysku co normalnym procesem przy uruchomieniu kompa, nikomu tłumaczyć nie muszę, nie jest;) Dodam jeszcze, że gdy zrestartuję sam komputer, czy to przez system czy to guzikiem "reset", system odpala normalnie bez bawienia się z odpinaniem taśmy. Komputer przeskanowałem na obecność wirusów itp.., nic nie złapałem. Czy miał ktoś podobny problemy z i jakoś sobie z nim poradził? Czy to problem sprzętowy związany z płytą główną, dyskiem? Może ktoś ma pomysł na moje bolączki? U mnie pomysłów już brak :( Dzięki z góry za pomoc Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 Napisz ładniej (graficznie) tego posta i podaj konfiguracje (CAŁĄ) kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brylancik Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 konfuguracja sprzetowa mojego kompa: Procesor: AMD Athlon™ XP 2000+ 1.67GHz Płyta : ASRock K7S8X. Pamięć : Hynix 2x256 MB DDR Grafika: RADEON 9100 Twardy dysk : IBM-DTLA-307030 CD-RW : SAMSUNG CD-R/RW SW-408B i DVD-RW: LG GSA-H55L Zasilacz FEEL 300W ATX Windows XP Professional P.S. Co to znaczy, ładniej graficznie?;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzus Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 Zmień ten szitowy zasilacz,pożycz od kogoś inny i zobacz czy cos sie zmieni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 Odpal kompa bez napędów CD i DVD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brylancik Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 bez napędów CD i DVD oczywiście próbowałem. Ten zasilacz też mi śmierdzi, od początku nad nim sie zastanawiałem, ale niestety nie miałem okazji pożyczyć innego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...